F1: Hamilton és Vettel is kész lemondani fizetése egy részéről

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2020.04.02. 13:07
null
Több versenyző is önként vállalja, hogy lemond fizetése egy részéről (Fotó: AFP)
A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés a Formula–1-et is komolyan érinti, ennek tompítására már több intézkedést is bevezettek a sorozatban, s most úgy tűnik, több versenyző is lemond fizetésének egy részéről, hogy ezzel is segítse csapata helyzetét.

 

 

Eddig összesen nyolc F1-es nagydíjat halasztottak el vagy töröltek, s a futamok számának csökkenése jelentős bevételkiesést jelent, ami a csapatokra is hatással van. Költségcsökkentési célból így először előre hozták a kötelező nyári gyárleállást márciusra és áprilisra, illetve időtartamát 14 napról 21-re növelték, majd bejelentették – a költségvetési limit kivételével – az eredetileg 2021-re tervezett szabályváltozások 2022-re történő halasztását, s azt is szabályba foglalták, hogy a karosszéria mellett további elemek fejlesztését is befagyasztják.

A kialakult helyzetre a csapatok is reagáltak: elsőként a McLaren hozta nyilvánosságra, hogy több alkalmazottját is kényszerszabadságra küldte, míg másoknak átmenetileg csökkentette a fizetését a munkahelyek megóvásának érdekében.

A fizetéscsökkentést önként vállalta a wokingiak két versenyzője, Carlos Sainz Jr. és Lando Norris is, illetve az ügyvezető igazgató, Zak Brown, s most úgy tűnik, további alakulatoknál várhatók hasonló intézkedések.

Ugyanis sajtóértesülések szerint Lewis Hamilton, illetve a Ferrari kettőse, Sebastian Vettel és Charles Leclerc is megkezdte a tárgyalást csapatával, hiszen kész lemondani fizetése egy részéről.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés tehát az élcsapatokat is megszorítások bevezetésére kényszeríti, ami nem meglepő, ha azt vesszük alapul, hogy a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko számítása szerint öt futam törlése például százmillió dolláros pénzkiesést jelent az istállóknak.

A Formula–1 vezetői így további intézkedéseket is fontolgatnak, aminek eredményeképp tovább nyúlhat az előre hozott nyári szünet, és az sem zárható ki, hogy 2023-ra csúszik a szabályváltozások bevezetése.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik