F1: gőzerővel épül a konténerváros a Hungaroringen

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2020.07.09. 12:37
Noha az F1 mezőnye a hétvégén még Spielbergben versenyez a Stájer Nagydíjon, már a Hungaroringen is haladnak a jövő heti Magyar Nagydíj előkészületei. Gyulay Zsolt a helyszínen vezette körbe a média munkatársait.
GALÉRIÁNK A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL! (Fotó: Török Attila)
GALÉRIÁNK A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL! (Fotó: Török Attila)

 

Csillogó-villogó motorhome-ok helyett a Hungaroring paddockjában is puritán konténerek várják majd idén a versenyzőket – az előkészületek már nagyban zajlanak, melyekbe csütörtök délelőtt a média képviselői is betekintést nyerhettek. A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gyulay Zsolt részleteket is elárult a járványhelyzet által támasztott különleges kihívásokról:

„Összesen száz konténert kell a csapatok rendelkezésére bocsátanunk, amelyeknek egészen pontosan meghatározzák a méreteit és az elhelyezési rendjét is. A paddock nálunk is ugyanúgy fog kinézni, mint a spielbergi. Bár a konténerek biztosítása a rendezési költségekhez adódik hozzá, azért nem ez teszi ki a legnagyobb összeget. Az osztrák kollégákkal már hónapokkal ezelőtt megkezdődött a közös munka, az egész protokoll kialakítása gyakorlatilag közösen történt. Kollégáink a spielbergi helyszínre látogattak, és nyugtáztuk, hogy amit kint tapasztaltak, az kilencvenkilenc százalékban megegyezik abban, amire mi is készülünk.”

Végre megkezdődik a Hungaroring felújítása
Hosszú-hosszú várakozás után végre a megkezdődhet a Hungaroring felújítása. Az 1986-ban épült pálya infrastruktúrája sok szempontból elavult, ezért évek óta újra meg újra felvetődik a modernizáció kérdése, de a projekt egyelőre csak a látványtervek szintjéig jutott. Gyulay Zsolt csütörtökön elmondta, idén végre tényleg a tetteké lesz a főszerep: „Nekünk is kellemetlen volt, hogy évek óta ígérgettük a fejlesztést, de a héten végre tényleg eljön az áttörés. A mai vagy a holnapi Magyar Közlönyben megjelenik a kormányhatározat, amely rendelkezik arról, hogy 2027-ig meghosszabbodik az F1-es Magyar Nagydíj szerződése, valamint, hogy elkezdődhet a felújítás tervezési folyamata. Tavaly megkaptuk a hivatalos riportot: a főépület, a versenyirányítás épülete és a boxok állapota a gyengébbek közé tartozik, ezek már nem felelnek meg a modern kor kihívásainak. De hamarosan indul a közbeszerzői eljárás és a felújítás.”

A jelenlegi helyzetben az egyik legfontosabb tényező a biztonság, és bár az első versenyhétvégén azt láthattuk, hogy több csapattag még az alapvető előírásokat sem követte (maszkviselés, távolságtartás), a Hungaroring mindent meg tesz azért, hogy megfeleljen a követelményeknek.

„Mindent nagyon szigorúan szabályoznak, s nekünk tudomásul kell vennünk, hogy ez a feltétele a futamrendezésnek – mondta Gyulay. – Az F1 vezetőinek ki kellett dolgozniuk egy olyan protokollt, ami a világ minden országában érvényes, hiszen mindenki nagyon óvatos.”

A biztonság megőrzéséhez természetesen a leghatékonyabb megoldás a folyamatos tesztelés, amelyek az első spielbergi versenyhétvége sikere is köszönhető. Az osztrákok több mint ötezer tesztet végeztek a helyszínen, és Gyulay elmondta, nálunk is ugyanez lesz a protokoll:

„Nagyjából 1800 ember lesz a pályán. Különböző zónákat kell kialakítanunk, a Hungaroring jellegéből fakadóan nálunk több lesz az úgynevezett vörös zóna. Ezektől a szakaszoktól függően valakit többször, valakit kevesebbszer kell majd tesztelni, de az eszközök rendelkezésre állnak. Az ITM-mel és a SOTE-val is megállapodásunk van, Dr. Merkely Béla még az Osztrák Nagydíjra is ellátogatott, a személyzetet mi teszteljük. Ezen felül az FIA által meghatározott cég is tesztel. A pálya területére csak az léphet be, aki rendelkezik öt napnál nem régebbi negatív vírusteszttel. Ha a helyszínen valaki mégis pozitív mintát produkálna, azt elkülönítjük, és kontaktkutatás segítségével azt is le tudjuk ellenőrizni, kivel érintkezett. Mindezzel együtt szerintem a pályán senki sem fog megfertőződni, mert annyira szigorúak a szabályok, hogy úgy vélem, az F1-es paddock ma Európa legbiztonságosabb helye.”

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, a rendezők nagyon szigorúan veszik az esemény zárt kapus jellegét, ezért nézők, érdeklődők semmi esetre sem közelíthetik meg a pályát. Bár már vannak hazánkban sportesemények, amelyeket látogathatnak szurkolók, amikor az F1 irányítóival hónapokkal ezelőtt meg kellett hozni a döntést, akkor még szóba sem jöhetett ez a forgatókönyv, így ettől eltérni nem lehet. Bár elvi síkon az őszi időszakban elképzelhető lenne egy újabb hungaroringi nagydíj nézőkkel, a bizonytalan helyzet miatt ezzel kapcsolatban nem lehet konkrétan tervezni.

A lényeg, hogy július 19-én sikerrel záruljon a 35. Magyar Nagydíj, amelyhez az előzmények és előkészületek alapján minden adott is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik