F1: ezért maradt el Hamilton másik büntetése, hibázott az FIA

T. M.T. M.
Vágólapra másolva!
2019.07.29. 08:43
null
Hamilton a kavicságyban (Fotó: AFP)
Az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) hibája miatt maradt el Lewis Hamilton büntetése a Német Nagydíjon, mivel kiderült, nem is volt jogos a vizsgálat indítása az ötszörös Formula–1-es világbajnok ellen.

Hamiltont a boxutcába való szabálytalan behajtás miatt 5 másodperces büntetéssel sújtotta a Német Nagydíjon a versenybizottság, majd pár perccel később egy újabb felirat jelent meg a tévéképernyőn, miszerint a biztonsági autós fázis alatt a Mercedes pilótája indokolatlanul lassan hajtott a mögötte haladókhoz képest, és ezért vizsgálják.

A versenyt követően azonban kiderült, tévesen. A hiba az FIA rendszerében volt, így kiderült, nem is volt jogos Hamilton vizsgálata.

A rendszert az tréfálta meg, hogy Hamilton a biztonsági autós szakasz alatt kihajtott a boxutcába, majd túl hosszúra nyúlt a kiállása, így ő a Safety Car mögött kevesebb időt töltött, mint a többi autó körülötte. Ez azt jelentette, miközben ő a biztonsági autó mögött ragadt, a többi versenyző utolérhette az SC-t.

A szabály kimondja ugyanis, hogy a lekörözött versenyzőnek addig kell tartózkodnia a biztonsági autó mögött, míg az másodszor nem lépi át a Safety Car-vonalat előtte. Így amíg a többiek megelőzhették a biztonsági autót, Hamiltonnak még egy kört kellett mögötte haladnia, tartva az időlimitet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik