F1: Dárdai Pál is betalált a Jégember első győzelmének napján

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2018.10.23. 14:18
null
Räikkönen első (balra) és eddigi utolsó futamgyőzelme után a pódiumon (Fotó: AFP)
Vasárnap este Kimi Räikkönen nyerte a Formula–1-es Amerikai Nagydíjat és ezzel a száguldó cirkusz három  rekordját is magáénak tudhatja. Ezek közül a talán legfontosabb, hogy immár ő az a pilóta, akinek az első és legkésőbbi futamgyőzelme között a legtöbb idő telt el: 15 évvel, hat hónappal és 28 nappal a 2003-as Malajziai GP-n aratott sikere után diadalmaskodott tegnapelőtt. Alábbi összeállításunkban annak jártunk utána, mi is történt a sportvilágban azon a régi napon, 2003. március 23-án.

Kimi Räikkönen vasárnap esti sikerével amellett, hogy közel másfél évet vert Schumacher vonatkozó csúcsára – a német legenda első (1992, Belgium) és utolsó (2006, Kína) sikere között 14 év és egy hónap pergett le –, tegnaptól a sportág történelmének legeredményesebb finn pilótája is, hiszen 21. elsőségével lehagyta a húszig jutó Mika Häkkinent.

Ráadásul azt is elmondhatja magáról, hogy két egymást követő győzelme között 115 versenyt rendeztek: a vasárnapi amerikai verseny előtt legutóbb a 2013-as Ausztrál Nagydíjon látta meg elsőként a kockás zászlót – az F1 történelme során 769 pilóta indult el legalább egy futamon, és közülük csak 53 szerepelt ennél a 115-nél több viadalon.

Először tehát a 2003-as Malajziai GP-n diadalmaskodott a finn Jégember – a második helyen amúgy Rubens Barrichello zárt, míg a harmadik Fernando Alonso lett, aki pályafutása során először ünnepelhetett a dobogón azon verseny végén, amelynek először vághatott neki a pole pozícióból.

Miután Räikkönen első diadala magyar idő szerint vasárnap reggel zajlott, akik lemaradtak az élő közvetítésről, a délutáni ismétlést nézhették meg a futamot közvetítő RTL Klubon ahol aznap este már a 2003 első félévét domináló Való Világ újabb kiszavazóshow-ját is végig lehetett izgulni – a valóságshow 2. évadát VV Laci nyerte a későbbi Nagy Ő Anikót megelőzve –, lapunk másnapi számából tájékozódhattunk a vasárnapi sporteseményekről (miközben persze már a korai NSO is igyekezett kiszolgálni az interneten tájékozódó sportbarátokat, a maihoz képest karcsúbb formában).

Dárdai (b2) a 10. német bajnoki gólját ünnepelhette 
(Fotó: Getty Images)
Dárdai (b2) a 10. német bajnoki gólját ünnepelhette (Fotó: Getty Images)

Többek között elolvashattuk, hogy a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 26. fordulójában a Hertha igazi magyaros derbin diadalmaskodott 3–1-re az Energie Cottbus ellen.

A hazaiak kapujában Király Gábor állt, a mérkőzés első gólját az ő hálójába lőtte az akkor még csak exújpesti Robert Vágner – aki a cottbusi szereplés után megfordult a Ferencvárosban is hazánkban. A berliniektől aztán a második félidő közepén Dárdai Pál egyenlített – a 123. német első osztályú bajnokiján a 10. gólját szerezte a HBSC jelenlegi edzője –, majd a fővárosiak győzelmét Alex Alves és Michael Preetz (aki manapság már sportigazgató) biztosította be.

A vendégeknél Lőw Zsolt végigjátszotta a mérkőzést. Az idény végén bajnoki címet ünnepelhetett az Ottmar Hitzfeld vezette Bayern München, melynek színeiben Giovane Élber gólkirály lett, s olyan társai voltak, mint Oliver Kahn, Jens Jeremies, a jelenlegi edző Niko Kovac, vagy éppen Michael Ballack, esetleg Samuel Kuffour vagy az ifjú titán Bastian Schweinsteiger.

Spanyolországban a Barcelona fényes, 6–1-es győzelmet aratott a Racing Santander fölött, s azt hinnénk, hogy a Radomir Antic irányította katalánok a bajnoki címért folytatott harcban voltak érdekeltek, de a Patrick Kluivert, Javier Saviola, Gaizka Mendieta, Marc Overmars és a fiatal Xavi nevével fémjelzett brigád a szezon végén az utolsó fordulóban az Athletic Bilbaót megelőzve épp csak odaért az UEFA-kupaindulást jelentő 6. helyre.

AZ NB I 21. FORDULÓJA
ZTE–FTC 1–1 (Gyánó 92., ill. Lipcsei 84.)
MTK–Sopron 0–0
DVSC–Kispest 3–2 (Ilie 18., Bajzát 45., Szekeres T. 56., ill. Hamar 50., Torghelle 85.)
Újpest FC–Békéscsaba 2–0 (Tokody 36., Rósa H. 63.)
Videoton FC–Dunaferr 3–0 (Korsós A. 6., Terjék 39., Pomper 70.)
Győri ETO–Siófok 2–2 (Szanyó 51., 76., ill. Csordás 5., Koller 63.)
A bajnok végül az MTK lett, megelőzve a Ferencvárost és a DVSC-t.
A forduló mérkőzéseit pénteken és szombaton játszották.

A bajnok a Real Madrid lett, keretében többek között Iker Casillasszal, Roberto Carlosszal, Zinédine Zidane-nal, Luís Figóval, Raúllal és az „eredeti” Ronaldóval – plusz a kispadon Vicente del Bosque vezetőedzővel, akinek a szezon végén egy nappal a bajnoki cím megszerzése és egy héttel David Beckham leigazolása után elengedték a kezét (úgy döntve, hogy nem hosszabbítanak vele szerződést).

Angliában Räikkönen első győzelme napján a Liverpool 3–1-re verte a Leeds Unitedet, míg az akkori listavezető Arsenal – Arsene Wenger menedzseri vezetésével – az Evertont győzte le 2–1-re, amelynek szépítő gólját bizonyos Wayne Rooney szerezte. Később aztán a Sir Alex Ferguson vezette Manchester United előzött, és – soraiban többek között Fabien Barthezzel, Rio Ferdinanddal, Laurent Blanc-nal, a fentebb említett Beckhammel, Diego Forlánnal, Juan Sebastián Verónnal, és Ruud van Nistelrooyjal – bezsebelte a bajnoki címet.

Kimi Räikkönen első GP-diadala azonban nem mindenkit nyűgözött le, s vélhetően azt a betörőt érdekelte legkevésbé, aki aznapra virradóra megpróbálta kirámolni a Magyar Úszószövetség irodáját, hogy onnan a Komjádi uszodában felkészülési versenyen szereplő úszóink nevezési díjait megszerezze – miután nem volt pénz a páncélkazettában, üres kézzel volt kénytelen távozni. Ezen a viadalon tűnt fel a 14 éves Gyurta Dániel, valamint Verrasztó Evelyn és Dávid is, továbbá 100 háton megúszta a nyári barcelonai vb-részvételhez szükséges szintidőt Cseh László is.

Azon a 15 évvel ezelőtti márciusi napon a Dunaferr és a Cornexi szurkolói egyaránt nagyon örülhettek, hiszen mindkét női kézilabdacsapat bejutott a legjobb négy közé az EHF-kupában: előbbiben Ferling Bernadett és Pálinger Katalin remekelt, míg a vereséggel is továbblépő Cornexiben Németh Helga és Kenyeres Fanni vitték a prímet.

Agassi (jobbra) 15-ször győzte le Changot (Fotó: AFP)
Agassi (jobbra) 15-ször győzte le Changot (Fotó: AFP)

A férfi teniszezőknél Räikkönen győzelmének napján utoljára találkozott egymással a két klasszis Grand Slam-bajnok amerikai, Michael Chang és André Agassi – a Key Biscayne-i mestertorna 2. fordulójában Agassi bizonyult jobbnak, s végül a versenyt is megnyerte. Ezen a viadalon egyébként 4. kiemeltként e napon pályára lépett Roger Federer is, a svájci klasszis Luis Hornát verte 6:3, 6:4-re, s végül a legjobb nyolc között Albert Costa állította meg.

Hautamäki messzire repült (Fotó: AFP)
Hautamäki messzire repült (Fotó: AFP)

A férfi síugrók világkupája aznap ért véget Planicán 2003-ban, amikor Malajziában a Jégember diadalmaskodott, ráadásul itt egy másik finn csodabogár ünnepelhetett.

Az akkor 22 éves Matti Hautamäki 231 méteres világcsúcsot ugrott a híres sáncról – az összetett világkupát pedig a lengyel klasszis, Adam Malysz nyerte, karrierje során harmadszor.

A síugrók rekordja pedig ma 253.5 méternél jár az osztrák Stefan Kraftnak köszönhetően.

Mint látható, a cikkünkben szereplő sportolók többsége mostanra már befejezte aktív pályafutását, ám azért akadnak még, akik Räikkönenhez hasonlóan aktívak napjainkban is.

A finn F1-es pilóta viszont még két évig (elvileg) biztosan versenyez majd a száguldó cirkuszban, miután a közelmúltban visszaigazolt hosszú F1-es pályafutása első állomáshelyére, a Sauberhez, így a svájci alakulatnál szerepel a következő idénytől.

2003 MÁRCIUSA A NAGYVILÁGBAN
Magyarország köztársasági elnöke Mádl Ferenc volt, s 23-án éppen a vatikáni Szent Péter téren képviselte hazánkat, ahol II. János Pál pápa boldoggá avatta Batthyány-Strattmann Lászlót, a „szegények orvosát”.
Hazánk miniszterelnöke ekkor Medgyessy Péter volt, egy euró középárfolyama 245.64 forintnál átlagolt a hónapban, egy amerikai dollár középárfolyama 227.25 forintnál átlagolt márciusban.
Március 12-én merénylet áldozata lett Zoran Djindjics, Szerbia miniszterelnöke.
Az Egyesült Államok elnöke George W. Bush volt, vezetésével Ausztráliával és az Egyesült Királysággal szövetségben az USA március 20-án megtámadta Irakot annak feltételezett tömegpusztító fegyverei miatt.
A magyar mozikban bemutatták a hónapban a Kör című horrort, a Chihiro Szellemországban című mangát és a Chicago című Oscar-díjas musicalt.
Március 24-én az első helyen mutatkozott be a Linkin Park együttes Meteora című albuma a Billboard 200-as listáján.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik