F1: Bottast arra használták, hogy feltartson – Vettel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.14. 17:44
null
Hamilton Vettel manőverét, Vettel Bottas „használatát” kérdőjelezte meg a Spanyol Nagydíj után (Fotó: AFP)
Röviddel ezelőtt Lewis Hamilton győzelmével ért véget a Formula–1-es világbajnokság Spanyol Nagydíja Barcelonában. A verseny az idei szezon eddigi talán legmozgalmasabb futamát hozta. A győztest megviselte a 66 kör, de bokszstratégiájával meg tudta lepni a második helyen célba érő Sebastian Vettelt. A harmadik helyen záró Daniel Ricciardo csendes és szerencsés versenyt zárt.

Lewis Hamilton rendkívül fáradtan ült a leintés után a pihenőszobában, és a dobogós interjúk során el is árulta, mi volt ennek az oka.

 

47. SPANYOL NAGYDÍJ
MÁJUS 12., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Hamilton 1:21.521
2. szabadedzés: 1. Hamilton 1:20.802
MÁJUS 13., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Räikkönen 1:20.214
Pole: Hamilton 1:19.149, 2. Vettel 1:19.200
MÁJUS 14., VASÁRNAP
A futam: 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Ricciardo
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Május 28., 14.00: Monacói Nagydíj
Június 11., 20.00: Kanadai Nagydíj
Június 25., 15.00: Azeri Nagydíj

„Nagyon fárasztó volt a futam, majdnem két kilót fogytam a verseny során, de tartanom kellett a tempót, ezért nem vehettem vissza. Tulajdonképpen ilyennek kell lennie a versenyzésnek, mint amilyen ez volt. Sebastiannal nagyon szoros volt a küzdelem, nagyon gyors volt, de a csapatom nagyon jól alkalmazta a hirtelen megváltoztatott taktikát” – mondta a verseny alatti rádiós beszélgetések során is folyton lihegő Hamilton, aki aztán kitért a rajt, valamint a Vettel második kerékcseréje utáni eseményekre is.

„Nem igazán tudom, mi történt a rajtnál, szerintem mindent jól csináltam. Úgy, mint máskor, mégis kipörögtek a kerekeim. Hogy Vettel boxkiállásánál mi történt köztünk, arról még nem tudok mit mondani, mert nem láttam kívülről, egyszerűen úgy éreztem, hogy elfogyott az út alólam. Erről szól a versenyzés, úgyhogy nincs bajom ezzel” – fogalmazott a pályafutása 55. győzelmét arató Hamilton.

A sajtótájékoztatón azért érezhető volt némi feszültség.

– Ha nem hagyok helyet, összeütközünk – mondta Hamilton Vettelre mosolyogva.
– Én is hagytam helyet neked – válaszolta a német.
– Na, azt azért nem mondanám – jegyezte meg az angol.

„Csodás, hogy ilyen szoros csatát vívhatok egy négyszeres világbajnokkal. A legnyersebb párharc volt, amiben hosszú ideje részem lehetett. Semmiért sem cserélném el ezt” – fogalmazott Hamilton.

TOVÁBBI ÉRDEKESEBB NYILATKOZATOK

Valtteri Bottas (kiesett): – Őszinte leszek: egy pillanatig sem gondoltam, hogy a motorral bármi probléma lesz. Egy kiállással szerettünk volna végigmenni, de nem volt szerencsénk. Azt gondoltuk, ezzel a motorral még egy teljes versenyhétvégét tudunk teljesíteni, ezért meglepő volt, hogy megadta magát. A rajtnál szerettem volna elkerülni az ütközést, de belül voltam, Kimi kívülről próbálkozott és egy kicsit hozzáértem. Természetesen nem volt szándékos, szerencsétlen eset volt.

Kimi Räikkönen (kiesett): – Jól indultam, aztán az első kanyarban egy ütést éreztem a jobb hátsó kerekemnél. A kocsi megugrott, elvesztettem egy pillanatra az irányítást, és nekiütköztem Maxnek. Valtteri az egyenesben feltartott, a kanyarban meglökött. Mit tehetnék? Ezzel vége is volt mindennek…
Max Verstappen (kiesett): – Mindenki láthatta, mi történt. Valtteri meglökte Kimit, aki nem kerülhette el, hogy nekem csússzon. Elfér ott három autó, még ha szűkösen is. A külső íven mindig benne van, hogy valaki neked jön, ilyen a versenyzés.

Fernando Alonso (12.): – Pozitív hétvégét zártunk. Tegnap bejutottunk a Q3-ba, kiélveztük a pillanatot. Ma végre befejeztünk egy versenyt, ami, remélem, nagy lépés lesz előre a megbízhatóság terén. A sebességünk ma nem volt meg, hogy a pontokért küzdjünk, de az első lépéseket megtettük.

Sebastian Vettel is a rajt elemzésével kezdte a futam utáni nyilatkozatát, és azt is elárulta, miben bízott a futam végén.

„Jól sikerült a rajtom, bár nekem is kipörögtek a kerekeim. Sikerült megtartani az előnyömet, aztán az első etapban jó ritmust tudtam menni. Lewis nyolc másodpercre volt tőlem, ezért is lepődtem meg, amikor mellém ért a második kiállás után. Előtte maradtam, és sokáig szerencsém volt a lekörözöttekkel és a forgalommal, de amikor egyedül maradtam, úgy ment el mellettem, mint a gyorsvonat. Bíztunk benne a végén, hogy elfogynak Lewis gumijai, de nem így történt” – értékelte a futamot a korábbi egyszeres barcelonai győztes, aki szerint Hamilton rengeteget köszönhet Valtteri Bottasnak, aki az első kerékcsere után feltartotta a Ferrarit.

„Nem örültem Valtterinek. Lewis kényelmes helyzetbe került azzal, hogy utolértem a csapattársát, emiatt tudott más gumikat választani. Bottast arra használták, hogy feltartson engem, nagyon nagy kockázatot kellett vállalnom a megelőzésénél, nyitott DRS-sel kellett manővereznem, nem hagyhattam, hogy újabb kört vesztegessek el mögötte” – mondta Vettel.

A harmadik helyen Daniel Ricciardo végzett, aki szinte az egész futamon „légüres térben” mozgott, több mint 70 másodperccel Vettel mögött futott be a 66 kör után.

„Ez az első dobogóm az idén, ami nagyon jó érzés, de az igazat megvallva, szerencse is kellett hozzá. Bottas kiesésére gondolok. Nem tudom, hogy mi történt vele, de ha nem romlik el az autója, nem lehettem volna a dobogón. Jó itt lenni Barcelonában, süt a nap, szép az idő, harmadik lettem, igazán boldog vagyok!” – jelentette ki szokásához híven fülig érő szájjal az ausztrál a dobogón.

47. SPANYOL NAGYDÍJ, A VÉGEREDMÉNY (66 kör, 307.104 km)
1.
Lewis Hamilton
brit
Mercedes
1:35:56.497
2. Sebastian Vettel német Ferrari 3.490 mp h.
3. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-TAG Heuer 1:13.978 p h.
4. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 1 kör h.
5. Esteban Ocon francia Force India-Mercedes 1 kör h.
6. Nico Hülkenberg német Renault 1 kör h.
7. Carlos Sainz Jr. spanyol Toro Rosso-Renault 1 kör h.
8.
Pascal Wehrlein*
német
Sauber-Ferrari
1 kör h.
9. Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Renault 1 kör h.
10. Romain Grosjean francia Haas-Ferrari 1 kör h.
11. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari 2 kör h.
12. Fernando Alonso spanyol McLaren-Honda 2 kör h.
13. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 2 kör h.
14. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 2 kör h.
15. Jolyon Palmer brit Renault 2 kör h.
16. Lance Stroll kanadai Williams-Mercedes 2 kör h.
*5 másodperces időbüntetést kapott
FELADTÁK Megtett körök
Valtteri Bottas finn Mercedes 38
Stoffel Vandoorne belga McLaren-Honda 32
Max Verstappen holland Red Bull-TAG Heuer 1
Kimi Räikkönen finn Ferrari 0
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Sebastian Vettel 2 5 5 104
2. Lewis Hamilton 2 4 5 98
3. Valtteri Bottas 1 3 4 63
4. Kimi Räikkönen 1 4 49
5. Daniel Ricciardo 1 3 37
6. Max Verstappen 1 3 35
7. Sergio Pérez 5 34
8. Esteban Ocon 5 19
9. Felipe Massa 3 18
10. Carlos Sainz Jr. 4 17
11. Nico Hülkenberg 3 14
12. Romain Grosjean 2 5
13.
Pascal Wehrlein


1
4
  Kevin Magnussen 1 4
15. Danyiil Kvjat 2 4
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 161
2. Ferrari 153
3. Red Bull-TAG Heuer 72
4. Force India-Mercedes 53
5. Toro Rosso-Renault 21
6. Williams-Mercedes 18
7. Renault 14
8. Haas-Ferrari 9
9. Sauber-Ferrari 4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik