A Red Bull szerint hihetetlen, hogy egyáltalán egy ilyen megállapodás születhetett (Fotó: AFP)

 

Az FIA a téli tesztidény utolsó napján a kockás zászló megjelenése előtt tíz perccel osztott meg egy közleményt, amely a 2019-es Ferrari-erőforrás esetleges szabálytalanságát bizonyítandó vizsgálat lezárásaként a csapattal kötött bizalmas megállapodás tényét közölte. A részletek titokban tartása, illetve a Ferrarira kirótt kötelezettségek azt sugallták, a maranellóiak valamilyen szinten vétettek a szabályok ellen, így nem csoda, hogy a riválisok azonnal zúgolódni kezdtek.

Ennek eredményeképp született meg a szerdán hét csapat által kiadott nyílt levél, amelyben arra kötelezik a szövetséget, ossza meg a vizsgálat, illetve a megállapodás részleteit, különben készek jogi útra terelni az ügyet.

Az összefogást kezdeményező Mercedes csapatfőnöke, Toto Wollf az esettel kapcsolatban elmondta, leginkább az FIA-t hibáztatja.

„Az egész ügy egy katyvasz. Nagyon nincs rendben az, amit a Ferrari tett, az azonban még kevésbé, ahogyan az FIA kezelte mindezt. Mindegyik csapat dühös" – jelentette ki, míg a konstruktőri bajnokságban az „ezüstnyilak” és a Ferrari mögött végző Red Bull tanácsadója, Helmut Marko arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügy miatt csapata rengeteg pénztől esett el.

„Két számjegyű dollármilliókat vesztettünk azzal, hogy a második helyett a harmadik helyen végeztünk a konstruktőri bajnokságban. És nemcsak azért, mert több prémiumot kapunk, ha másodikak vagyunk, hanem azért is, mert a szponzori megállapodásaink a teljesítményünkön alapulnak" – magyarázta, majd arra is kitért, a „büntetésként” Ferrarira kirótt kötelezettségek valójában előnyös helyzetbe hozhatják az olaszokat.

„Ha valóban csaltak, a 10-20 millió dollár még kevés is lenne. Ha a Ferrari tényleg segíti az FIA-t a fenntartható üzemanyagok fejlesztésére irányuló kutatásokban, akkor az ott megszerzett tapasztalataikkal előnybe kerülnek a többi csapattal szemben. Botrányos az FIA viselkedése. Valójában utasítanunk kellene a csapatfőnökünket, Christian Hornert arra, hogy pereljen azért a 24 millió dollárért, amit a második hely jelentett volna, ha a Ferrarit megfelelően büntetik. Egészen hihetetlen ez a megállapodás" – tette hozzá.

A csapatok által közösen benyújtott közleményre eddig az FIA és a Ferrari sem reagált. 

FRISSÍTÉS: Az FIA csütörtök délután adott ki hivatalos közelményt, amelyben a szabályokra hivatkozva azt jelentette be, hogy továbbra sem hozza nyilvánosságra a megállapodás részleteit. Erről bővebben itt olvashatnak!