A Ferrarinál kedden sem volt gyorsabb; kétszer lendült a piros zászló

Vágólapra másolva!
2019.02.19. 08:44
null
Vettel után Leclerc is a leggyorsabbnak bizonyult (Fotó: AFP)
Az első tesztnap után a másodikon is a Ferrari bizonyult a leggyorsabbnak, Charles Leclerc délelőtt futott 1:18.247-es idejét a riválisok már nem tudták megjavítani a délután folyamán. A legszorgalmasabb csapat azonban ezúttal nem a maranellói volt, ezt a címet kedden a Mercedes érdemelte ki. Összesen kétszer lengett a piros zászló, először Alexander Albon, majd Pierre Gasly hibázott, miközben a Haasnál kényszerű csere történt.

Felhős időben vette kezdetét az első barcelonai teszt második napja, melyet – meglehet, rekordgyorsasággal – már egy perccel (!) a zöld jelzés után meg is kellett szakítani, ugyanis a Toro Rosso újonca, Alexander Albon vesztette el az irányítást az STR14 kódjelű autó felett. A thaiföldi pilóta a 4-es kanyar kijáratánál csúszott meg, majd kötött ki a kavicságyban, amiért hosszas percekig volt érvényben piros zászló.

Elsőként Lewis Hamilton futott mért kört, akit rövidesen Charles Leclerc is követett a Ferrariban. A tegnap leggyorsabb és a legtöbb kört is teljesítő SF90 kódjelű autó pedig tovább folytatta a jó szereplését, hiszen Leclerc 1 órával a tesztnap kezdete után az élre állt, ahonnan a hivatalos ebédszünetig nem is tudták letaszítani.

A monacói versenyző egyedüliként ért el 1:19 alatti időt, 1:18.247-es köre pedig csupán 1 tizeddel maradt el Sebastian Vettel tegnapi legjobbjától. Leclerc volt ráadásul az egyik legszorgalmasabb, hiszen összesen 73 kört tett meg – nála csak Hamilton futott többet, összesen 74-et.

Hasonlóan buzgólkodott még Pierre Gasly (Red Bull) is, de Lando Norris (McLaren), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) és Alexander Albon (Toro Rosso) szintén 50 kör felett teljesített. Sok időt vesztett azonban Kevin Magnussen, a Haasnál az üzemanyag nyomásával volt probléma. A dán azonban így is 33 körig jutott, miközben a hivatalos ebédszünet kezdete előtt pár perccel 1:19.234-nél állította meg a stoppert, amivel a második helyre ugrott fel.

Az amerikai gárda pilótája mögött szorosan érkezett Antonio Giovinazzi az Alfa Romeóval, miközben csak Albon és Lance Stroll nem tudott 1:20 alá bemenni.

Délutánra két csapatná történt változás: a Mercedesnél Hamiltont Valtteri Bottas, míg a Renault-nál Daniel Ricciardót Nico Hülkenberg váltja. Utóbbi csapat a legkevesebb, csupán 28 kört teljesített délelőtt, mivel ausztrál versenyzőjének hátsó szárnya meghibásodott és egy nagy darab esett le belőle.

A hivatalos ebédszünet vége után Bottas szinte azonnal megkezdte a munkát, többnyire hosszabb etapokat teljesített, melyeken meglehetősen konstans időket jegyzett. A finn végül 89 körig jutott, így a Mercedes összesen 163 kört tett meg a keddi nap során, amivel a legszorgalmasabb csapat lett.

Ám a Ferrari egy versenyzővel sem maradt el túlságosan, Leclerc ugyanis egymaga 157 kört ért el, ráadásul délelőtt jegyzett idejét délután sem tudták megjavítani a riválisok. A maranellóiak így mindkét eddigi tesztnapon a leggyorsabbnak bizonyultak, miközben jó sok kilométert pakoltak az SF90-be.

Elégedett lehet a McLaren, Lando Norris hosszú etapjai ugyanis meggyőzőre sikerültek, és ami még fontosabb, továbbra is hibamentes a gárda. Ezt jól mutatja, hogy a wokingiak egy évvel ezelőtt két nap alatt csupán 88 körnél tartottak, míg idén ez a szám 223. Ráadásul a brit az utolsó percekben még egy 1:18.553-as időt is futott, amivel a második pozícióban végzett.

Hasonlóan örülhet a Toro Rosso is, hiszen a reggeli kihagyás után Albon több mint 120 kört tett az STR14-esbe. A remek köridőket teljesítő Haasnál eközben kisebb gond adódott Magnussen ülésével, így szűk 2.5 órával a kockás zászló megjelenése előtt a dán kénytelen volt befejezni a munkát.

Bár az enstone-iak jelentése szerint Pietro Fittipaldi kapott volna lehetőséget a fennmaradó időben, a VF19 csak szűk félórával a tesztnap vége előtt tért vissza a pályára. A brazil végül 13 megtett körrel az utolsó helyen zárt.

Idő előtt ért véget a Red Bull napja is, hiszen bő 1 órával a vége előtt Gasly hibázott a 14-es kanyarban és az autó hátuljával a falat is eltalálta – az eset miatt másodjára is előkerült a piros zászló.

Az első napot követően a másodikról is hiányzott a Williams, és a csapat jelentése szerint nagy valószínűséggel csak szerda délután kezdheti meg a munkát. Az FW42 kódjelű autó ugyanis holnap hajnali 4 és 5 óra között érkezik meg a pályára.

A sok kihagyott idő mellett ráadásul egyes források szerint a 2019-es gép 2 másodpercet lassult az elődjéhez képest, ami nem jó hír a konstruktőri bajnokságban tavaly utolsó helyen végző istállónak.

Az első barcelonai teszt programja szerda reggel 9 órakor folytatódik a harmadik nappal, melynek történéseit a Nemzeti Sport Online az első két naphoz hasonlóan élőben közvetíti.

F1, BARCELONA
1. TÉLI TESZT, 2. NAP – VÉGEREDMÉNY

1. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:18.247, 157 kör
2. Lando Norris (brit, McLaren) 1:18.553, 104 kör
3. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:19.206, 59 kör
4. Alexander Albon (thaiföldi, Toro Rosso) 1:19.301, 132 kör
5. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1:19.312, 101 kör
6. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:19.535, 89 kör
7. Pierre Gasly (francia, Red Bull) 1:19.814, 92 kör
8. Nico Hülkenberg (német, Renault) 1:19.837, 95 kör
9. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) 1:19.886, 28 kör*
10. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:19.928, 74 kör*
11. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 1:20.433, 66 kör
12. Pietro Fittipaldi (brazil, Haas) 1:21.849, 13 kör

*csak délelőtt tesztelt

A BEOSZTÁS
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök
Mercedes Bottas, Hamilton Hamilton, Bottas ? ?
Ferrari Vettel Leclerc Vettel Leclerc
Red Bull Verstappen Gasly Verstappen Gasly
Renault Hülkenberg, Ricciardo Ricciardo, Hülkenberg Hülkenberg, Ricciardo Ricciardo, Hülkenberg
Haas Grosjean Magnussen, Fittipaldi
Fittipaldi, Grosjean
Fittipaldi, Magnussen
McLaren Sainz Norris Sainz Norris
Racing Point Pérez Stroll Pérez Stroll
Alfa Romeo Räikkönen Giovinazzi Räikkönen Giovinazzi
Toro Rosso Kvjat Albon Kvjat Albon
Williams nem tesztel nem tesztel
Latifi, Kubica Kubica, Russell
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik