Végre izgalom! Hamilton nagy csatában verte meg Rosberget

Vágólapra másolva!
2014.04.06. 16:33
null
Hatalmas csatát vívott a két Mercedes Bahreinben, Hamilton sokszor visszaverte Rosberg támadását (Fotó: Reuters)
A brit Lewis Hamilton nyerte meg a Formula–1 történetének 900. világbajnoki futamát Bahreinben, óriási csatában megelőzve mercedeses csapattársát, a német Nico Rosberget. A dobogó legalsó fokára a Force Indiával versenyző mexikói Sergio Pérez állhatott fel. A rengeteg élvezetes csata mellett Esteban Gutiérrez szaltója volt látványos, a Sauber pilótáját Pastor Maldonado röptette meg.

A Bahreini Nagydíj kárpótolta a közönséget az unalmasabb első két versenyért, a két Mercedes régen látott csatát vívott a győzelemért, és bár a pole-ból indulva a rajtnál Lewis Hamilton mögé kerülő Nico Rosberg többször is csapattársa elé került néhány pillanatra, az angol rendre visszaverte az akciókat. Az angol a hajrá előtt 10 másodperces előnyt veszített el, amikor a pályára küldték a biztonsági autót, és a lassabb, közepesen kemény gumikon kellett kivédekeznie csapattársa támadásait.

Olykor agresszív manőverekkel meg is tette, és megnyerte a versenyt, ezzel kilenc pontra csökkentette hátrányát csapattársával szemben.

A Mercedes fölényére jellemző, hogy a biztonsági időszak utáni tíz körben 24 másodperces előnyt dolgozott ki a harmadik helyezett Sergio Pérez előtt. Ám hiába a nagy fölény, ez nem járt együtt unalommal, előre kiosztott kártyákkal, a két versenyzőt hagyták csatázni, és a végén Rosberg nem volt dühös, látszólag inkább magára haragudott, hogy nem tudott túljárni csapattársa eszén.

A harmadik helyért vívott szoros csatát Pérez nyerte meg a 13. helyről rajtoló, a végére felzárkózó Daniel Ricciardo előtt, de a teljes mezőnyben hatalmas csatákat láthattunk, ez a futam remek reklám volt az F1 számára, amely már kiáltott azért, hogy ilyen verseny is legyen, hiszen sokan kezdtek kiábrándulni belőle.

A Mercedes-motorok fölénye szemmel látható a Ferrarik és a Renault-k előtt, de a Red bull megmutatta, hogy mindez jól megépített autóval kompenzálható.

A futamon nagy baleset is történt, Pastor Maldonado a boxutcát elhagyva megtorpedózta az első kanyarban Esteban Gutiérrezt, akinek Sauberje a levegőbe emelkedett, és egy szaltó után esett a földre. Ezt követően volt szükség a biztonsági autó beküldésére, szerencsére a mexikói nem sérült meg, csak megijedt.

Maldonado 10 másodperces stop-and-go büntetést kapott, emellett öt rajthellyel hátrébb sorolják Sanghajban, és három büntetőpontot is zsebre tett.

Folytatás két hét múlva Kínában.

10. BAHREINI NAGYDÍJ (57 KÖR, 308.238 KM), A VÉGEREDMÉNY
1.
Lewis Hamilton
brit
Mercedes
1:39:42.743
2. Nico Rosberg német Mercedes 1.085 mp h.
3. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 24.067 mp h.
4. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault 24.489 mp h.
5. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 28.654 mp h.
6. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault 29.879 mp h.
7. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 31.265 mp h.
8. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 31.576 mp h.
9. Fernando Alonso spanyol Ferrari 32.595 mp h.
10. Kimi Räikkönen finn Ferrari 33.462 mp h.
11. Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Renault 41.342 mp h.
12. Romain Grosjean francia Lotus-Renault 43.143 mp h.
13. Max Chilton brit Marussia-Ferrari 59.909 mp h.
14. Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Renault 1:02.803 p h.
15. Kobajasi Kamui japán Caterham-Renault 1:27.900 p h.
16. Jules Bianchi francia Marussia-Ferrari 1 kör h.
17. Jenson Button brit McLaren-Mercedes 2 kör h.*
*nem ért célba
FELADTA
megtett körök
Kevin Magnussen dán McLaren-Mercedes 40
Esteban Gutiérrez mexikói Sauber-Ferrari 39
Marcus Ericsson svéd Caterham-Renault 33
Jean-Éric Vergne francia Toro Rosso-Renault 18
Adrian Sutil német Sauber-Ferrari 17
Leggyorsabb kör: Rosberg (49. kör) 1:37.020
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Nico Rosberg 1 3 3 61
2. Lewis Hamilton 2 2 2 50
3. Nico Hülkenberg 3 28
4. Fernando Alonso 3 26
5. Sebastian Vettel 1 2 23
5. Jenson Button 1 2 23
7. Kevin Magnussen 1 2 20
8. Valtteri Bottas 3 18
9. Sergio Pérez 1 2 16
10. Daniel Ricciardo 1 12
11. Felipe Massa 2 12
12. Kimi Räikkönen 2 7
13. Jean-Éric Vergne 1 4
14. Danyiil Kvjat 2 3
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 111
2. Force India-Mercedes 44
3. McLaren-Mercedes 43
4. Red Bull-Renault 35
5. Ferrari 33
6. Williams-Mercedes 30
7. Toro Rosso-Renault 7

ÉLŐ KÖRRŐL KÖRRE TUDÓSÍTÁSUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL.

A FUTAM

Nem volt több a németben, Hamilton megnyerte a Bahreini Nagydíjat. Pérez lett a harmadik, Ricciardo a negyedik.

Rosberg hátránya egy másodpercre nőtt az utolsó körben.

Massa Vettelt támadta, a német veszélyesen védekezett, a brazil megelőzte, de a világbajnok a következő kigyorsításnál visszavette a hatodik helyet.

Button lelassult, feladja a 250. versenyét.

Hamilton használhatja a teljes teljesítményt hozó gombot a védekezés során.

Elképesztő csata, Hamilton nagyon agresszívan védekezik. Rosberg az 53. körben megint lemaradt, az utolsó körre tartogatja a támadást. Ricciardo megelőzte Hülkenberget, már a 4. helyen a Red Bull-lal.

Hamilton nagyon keményen védekezett csapattársával szemben, Rosberg hiába támadta. Ha így marad, a német dühöngeni fog a verseny után.

Az 51. körben Rosberg visszajött Hamiltonra. Még egy támadás biztosan várható.

Vettel a két Force Indiát üldözi a lágy gumikon. Rosberg a korai támadása után kicsit leszakadt Hamiltontól, de még lőtávolban van. Ricciardo az 50. kör elején megelőzte Vettelt, és az 5. Alonso elment Button mellett, a McLaren nagyon visszaesik.

Button autóján tartósak maradnának a gumik, de nem tudta felmelegíteni azokat, és már Massa és Bottas is megelőzte.

A 46. kör végén újraindult a verseny. Rosberg Hamiltont, Hülkenberg Pérezt támadta. A két Red Bull a lágy gumikon Buttont támadta, és meg is előzte.

Paddy Lowe, a Mercedes technikai igazgatója azt mondta Hamiltonnak, szeretné, ha mindketten célba érnének. Ezt Rosbergnek is elismételte. Rosberg a gyorsabb gumikon támadhatja az élen haladó Hamiltont, és elég kevés kör van hátra ahhoz, hogy ne kelljen aggódnia a kopás miatt.

Räikkönen a rádión: „Azt mondjátok meg, hogy igen vagy nem! Nem mindig értelek titeket."

Vettel és Ricciardo is lágy gumikon halad.

Hamiltonnak most az lenne jó, ha mielőbb elengednék a versenyt, a keményebb gumijai elméletileg lassabban kopnak, a több kör neki kedvezne. Button McLarenje is jobban óvja a gumikat, mint a két Force India, még talán ő is reménykedhet a dobogós helyben.

A biztonsági autó mögött Hamilton, Rosberg, Pérez, Hülkenberg, Button, Vettel, Ricciardo, Massa, Bottas, Alonso, Räikkönen, Kvjat, Grosjean, Maldonado, Kobajasi, Chilton, Bianchi a sorrend.

Magnussen feladta a McLarennel.

A safety car Rosberg kezére játszhat, hiszen eltűnik a hátránya Hamiltonnal szemben, és az utolsó etapot lágy gumikon teljesíti, míg Hamilton a közepesen keményeken halad. Meg is volt a kerékcsere.

Ezért hány büntetőpontot kap Maldonado?

A 40. körben Maldonado ment neki Gutiérrez Sauberének, a mexikói leállt a pálya mellett. A boxból kijövő venezuelai nekiment a Saubernek, amely szaltózott egyet. Jön a biztonsági autó.

Rosberg már 9.7 másodperccel van Hamilton mögött.

Massa a 38. kör végén jött be új gumikért, immár a közepesen keményekért, amelyekkel a verseny végéig menni fog. Így próbál a még mindig haladó Bottas elé kerülni.

Massa szerint elrontották a stratégiát. A Williamsnek nem ártott volna többet gyakorolnia a szabadedzéseken, s nem ülni 45 percen át, akkor rájöttek volna, hogy többet bírnak a gumik ezen a hétvégén, és két kiállással is teljesíthető az 57 kör.

Hamiltonnak szóltak, hogy jól áll üzemanyaggal, már nyomhatja neki, mire az angol azt válaszolta, most éppen a gumijaira vigyáz.

A 35. körben kiállt Hülkenberg, Button és Ricciardo is, a mindannyian a közepesen kemény gumikon haladnak,a tervük szerint nem jönnek ki többször.

Pérez a 34. kör végén jött ki a boxba. Hülkenberg 29.3 másodperccel van Roisberg mögött, a német 8.8 másodpercre van Hamiltontól.

A két Force India és a két Mercedes továbbra sem volt a boxban, a Williams a háromkiállásos stratégiája miatt mégsem lesz előnyben a Force Indiával szemben.

Bottas utolérte Räikkönent és Ricciardót, kis híján nekiment a Ferrarinak, elfékezte magát, és lesodródott az útról. A Ferrarira panaszkodott, mert szerinte „túl lassú.” Később Ricciardo és Bottas is megelőzte a 2007-es világbajnokot.

Massa is a boxban járt, a két Williams a boxban visszaelőzheti a két Force Indiát. Bottas ugyanuis nagyon gyors a friss gumikon.

A 28. körben Pérez és Hülkenberg is megelőzte Massát. A Force Indiának pazar versenye van. Ricciardo keményen támadta Räikkönent, de nem tudta megelőzni.

Az Alonsót üldöző Button DRS-e nem működik, de így is megelőzte a spanyolt, akire Vettel zárkózott fel.

Bottas a 25. kör végén a boxba hajtott, a két Force India Massa mögött maradt. Hülkenberg támadta a brazilt, de nem járt sikerrel, sőt Pérez elment mellette a 26. körben. Hülkenberg Pérezre panaszkodott, hogy leszorította az útról.

A 24. körben Vettel megelőzte Räikkönent. Egy körrel később Massa Bottast támadta, Hülkenberg közelről figyelte, mikor jut helyzetbe.

A két Williams és a két Force India sűrű bolyban halad Bottas, Massa, Hülkenberg, Pérez sorrendben. Vettel Räikkönent támadja a 9. helyért.

A 21. kör végén Rosberg szervizelt, közepesen kemény gumikat kapott. Hat másodperccel van Hamilton mögött.

A Force Indiánál a korábban kereket cserélő Hülkenberg Pérez előtt halad, de a két Williams előttük van. A 20. kör végén Rosberg, Hamilton, Bottas, Massa, Hülkenberg, Pérez, Alonso, Räikkönen, Button, Vettel, Kvjat, Ricciardo a sorrend. Button a 21. kör elején megelőzte Räikkönent.

Sutil és Vergne feladta.

A 19. körben Rosberg nagyobb szerencsével járt, de Hamilton pár kanyarral később megint visszatámadott, és visszavágott a németnek. Újra ő van az élen. A kör végén az angol kijött új kerekekért, Rosbergnek mondták, hogy a következő két kört nyomja meg.

A 18. kör elején Rosberg Hamiltont támadta, meg is előzte a célegyenes végén, de elfékezte magát, és az angol visszatámadott. Rosbergnek nem tetszett Hamilton kemény manővere, panaszkodott is a rádión.

A 16. kör végén Pérez és Vettel is a boxba hajtott, Ricciardo a lágy gumikon tovább kint maradt, mint csapattársa a közepesen keményen.

Massa és Räikkönen is járt a boxban, akárcsak Hülkenberg. A német Kvjat és a finn mögé került, de gyorsan megelőzte őket.

Bianchi és Sutil nagy csatája csúnya véget ért, a német lelassult, a francia defektet kapott. Vettel a 14. körben jelentette, hogy nem működik a DRS-e. Ricciardo utolérte a „sebzett” csapattársat. Szóltak is a németnek, hogy engedje el a gyorsabb csapattársát.

Bottas korábbi boxkiállása után Alonso a 12. kör végén cserélt kereket. Újra lágy gumikat kapott.

Ricciardo a 11. körben már megelőzte Magnussent, szép csatában járt túl a dán eszén. Pérez is remek csatában szerzett egy pozíciót Massával szemben, már a 3. a Force Indiával.

A Mercedes a harmadik idei versenyből a harmadikat nyerheti meg (Fotó: Action Images)
A Mercedes a harmadik idei versenyből a harmadikat nyerheti meg (Fotó: Action Images)

Massa a 9. körben már kilenc másodpercre volt Rosbergtől, hátrébb Alonso meglógott Räikkönen elől. Rendbejött a Ferrarija? Button nagy csatában megelőzte Bottast, aki lendületet vesztett, és Hülkenberg is elment mellette. Az 5. helyről a hetedikre esett vissza.

Rosbergnek szóltak, tovább fog a pályán maradni, mint Hamilton, a kerékcserékkel próbálják csapattársa elé juttatni. Ricciardo megígérte, hogy agresszív lesz, és meg is támadta Magnussent, de elfékezte magát, és kis híján a 13. Kvjat mögé is visszaesett.

Alonso autójának végsebessége csökken, azaz műszaki probléma lehet, Räikkönen a 7. körben utol is érte.

Rosberggel közölték, jobban spórol az üzemanyaggal, mint Hamilton, akinek az autója gyorsabban fogyasztja az első gumikat (is). A bal első kerék a kritikus.

Rosberg nem tudja támadni Hamiltont, de nem marad le róla, a 3. körben 9 tized van a két Mercedes között. Massa két másodpercre lemaradt, mögötte tömött sor alakult ki. Alonso Hülkenberggel csatázik a 7. helyért. A spanyol arra panaszkodott, hogy az egyenesben lassabb az autója, mint a Mercedes-motoros Force India.

Hamilton kiválóan kapta el a rajtot, megelőzte a pole-ból induló Rosberget. Mögöttük a zseniálisan induló Massa, majd Pérez, Bottas, Button, Alonso, Hülkenberg, Räikkönen, Vettel sorrend alakult ki.

Vergne-t meglökte az egyik Red Bull, defekt miatt a boxba hajtott az első kör végén. Azt mondta a francia, nem tudja, ki lökte meg, de mentális problémát érzékelt, s hozzátette, „Ez az ember meg akart ölni!” Lotusra gyanakodott.

495, 10-44 méter magas villanyoszlop világítja meg a pályát, közel 5000 reflektorral. A verseny 57 körös.

Vettel és a 22. Sutil közepesen kemény gumikon rajtol, a többiek lágyakon. Mindenki eljött a felvezető körre – Pérez Force Indiája nehezen indult.

ELŐZMÉNYEK

16.57 Most megy le a nap. A levegő 25, az aszfalt 29 fokos.

16.53 Bernie Ecclestone a 2015-ben csatlakozó csapatokról is beszélt. A Hondát ugyan nem említette, de úgy tűnik, a japán gyár a McLarennel kötött (nem exkluzív) motorszállítói szerződése mellé egy saját csapatot is indítana.

Így fest a naplemente Bahreinben (Fotó: Action Images)
Így fest a naplemente Bahreinben (Fotó: Action Images)

16.47 Mindenki kijutott a rajtrácsra, ahol Ron Dennis azt nyilatkozta, be kellene fejezni az idei F1 kritizálását, már legalábbis a csapatok vezetőinek. „Együtt alkottuk a szabályokat, mindenkinek el kell fogadnia. Mindig azok reklamálnak, akiknek nem megy, ideje lenne végre dolgozni" – mondta a McLaren első embere. További (pozitív) vélemények itt!

10. BAHREINI NAGYDÍJ
A helyszín: Szahír, Manáma
A pálya hossza: 5412 méter
Kanyarok száma: 15 (6 bal és 9 jobb)
A verseny hossza: 57 kör (308.238 km)
Gumitípusok: közepesen kemény, lágy
Körrekord: 1:29.527 (Mark Webber, Williams-BMW, 2005)
Tavalyi pole pozíció: 1:32.330 (Nico Rosberg, Mercedes)
Tavalyi leggyorsabb kör: 1:36.961 (Sebastian Vettel, Red Bull)
Tavalyi dobogó: 1. Sebastian Vettel (Red Bull), 2. Kimi Räikkönen (Lotus), 3. Romain Grosjean (Lotus)
Eddigi versenyek Szahírban: 9
Győzelmek a pole-ból: 4
Győzelem a legrosszabb rajthelyről: Jenson Button (2009) és Fernando Alonso (2006) 4.-4.
Győztesek a jelenlegi mezőnyből: Alonso 3, Massa, Vettel 2-2, Button

16.42 Daniel Ricciardo ugyan a 3. helyen zárta az időmérőt, a malajziai kerékcseréje során a csapat által elkövetett hiba miatt (rosszul rögzített bal első kerékkel engedték útjára) 10 rajthelyes büntetést kapott. Adrian Sutil Romain Grosjean feltartásáért kapott büntetést, a mezőny végéről rajtol.

16.40 Több autót is alaposan megszereltek, Fernando Alonso Ferrarija új kipufogót kapott, Kimi Räikkönen vörös gépében a turbót és a hőenergia-visszanyerőt cserélték ki. Sebastian Vettel Red Bulljában is számos alkatrészt kicseréltek, ezekre az időmérőn nem volt idő, és szerepet játszottak abban, hogy a vb-címvédő csak 11. lett az időmérőn.

16.38 A nap 16.57-kor (helyi idő szerint 17.57-kor) megy le, három perccel a felvezető kör kezdete előtt. Ez az első éjszakai F1-es futam Szahírban, és a verseny szervezői szerint a jövőben is ilyenkor lesz a rajt, hiszen az arab országban a vasárnap munkanap, és este többen el tudnak jutni a viadalra.

16.36 Többszörös jubileum a mai futam, az F1-es vb 900. futama a Force India és elődei (Jordan, Midland, Spyker) 400. versenye, és Jenson Button 250. nagydíja. A Toro Rosso a 150. viadalán vesz részt.

16.35 Már kinyitott a boxutca, a versenyzők elindulhattak a rajtrácsra, ahol16.45-ig el kell foglalniuk a helyüket.

16.30 Niki Lauda szavaiból kiindulva végre az első helyért is kemény csata folyhat Bahreinben – az idén először: „Megkértük Nicót és Lewist, hogy nagyon vigyázzanak egymásra az első kanyarban a rajt után. Bólintottak, de biztos vagyok benne, hogy meg sem hallották. Hagyjuk, hadd versenyezzenek."

BAHREINI NAGYDÍJ, A RAJTSORREND
1. Nico Rosberg német Mercedes
2. Lewis Hamilton brit Mercedes
3. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes
4. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes
5. Kimi Räikkönen finn Ferrari
6. Jenson Button brit McLaren-Mercedes
7. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes
8. Kevin Magnussen dán McLaren-Mercedes
9. Fernando Alonso spanyol Ferrari
10. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault
11. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes
12. Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Renault
13. Daniel Ricciardo* ausztrál Red Bull-Renault
14. Jean-Éric Vergne francia Toro Rosso-Renault
15. Esteban Gutiérrez mexikói Sauber-Ferrari
16. Romain Grosjean francia Lotus-Renault
17. Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Renault
18. Kobajasi Kamui japán Caterham-Renault
19. Jules Bianchi francia Marussia-Ferrari
20. Marcus Ericsson svéd Caterham-Renault
21. Max Chilton brit Marussia-Ferrari
22. Adrian Sutil** német Sauber-Ferrari
*10 rajthelyes büntetés a malajziai veszélyes boxkiállásért. **5 rajthelyes büntetés Grosjean feltartásáért
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Nico Rosberg 1 2 2 43
2. Lewis Hamilton 1 1 1 25
3. Fernando Alonso 2 24
4. Jenson Button 1 2 23
5. Kevin Magnussen 1 2 20
6. Nico Hülkenberg 2 18
7. Sebastian Vettel 1 1 15
8. Valtteri Bottas 2 14
9. Kimi Räikkönen 1 6
Felipe Massa 1 6
11. Jean-Éric Vergne 1 4
12. Danyiil Kvjat 2 3
13. Sergio Pérez 1 1
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 68
2. McLaren-Mercedes 43
3. Ferrari 30
4. Williams-Mercedes 20
5. Force India-Mercedes 19
6. Red Bull-Renault 15
7. Toro Rosso-Renault 7

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik