F1: az idény törlésére is felkészült a Holland GP versenyigazgatója

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2020.03.20. 13:10
null
Előfordulhat, hogy egy újabb évet kell várni a Holland Nagydíj visszatérésére (Fotó: AFP)
A Holland Nagydíj versenyigazgatója, Jan Lammers úgy véli, a halasztás után nem elképzelhetetlen, hogy a zandvoorti futamot is törlik a koronavírus-járvány miatt, ráadásul szerinte az sem kizárt, az egész F1-es idényt elhalasztják.

 

Mint beszámoltunk róla, csütörtökön további három Formula–1-es versenyhétvégét, a monacóit, a spanyolt és a hollandot is elhalasztották, így jelen állás szerint június 7-én, Azerbajdzsánban startolhat el a 2020-as idény. Nem sokkal a bejelentést követően kiderült, a monte-carlói nagydíj szervezői nem látnak esélyt az esemény átütemezésére, aminek eredményeképp 1955 óta először nem szerepel Monacói GP az F1-es versenynaptárban.

A monacói futam törlését aztán újabb közlemény követte, mely szerint a 2021-re tervezett szabályváltozásokat is halasztják, méghozzá 2022-re, és a csapatok azt is megszavazták, teljesen szabad kezet adnak a F1 vezetőségének a naptár újraszervezésében. Úgy tűnik, a Monacói mellett a Holland GP-nek sem kell új időpontot találni, legalábbis erre engednek következtetni a nagydíj versenyigazgatójának, Jan Lammersnek a szavai, aki hangsúlyozta, sokkal fontosabb dolgok zajlanak a világban, mint a verseny megrendezése.

„Elfogadtuk a tényt, hogy a futam végleges törlése lehet az egyik következmény. Vannak olyan országok, amelyekbe még meg sem érkezett a vírusjárvány. Hol van még a grafikon csúcspontja? Kína már egészen visszanyerte az irányítást, de mikor jön el nálunk ez a pillanat? Szeretnénk azt hinni, hogy uralni tudjuk a helyzetet, azonban nem tudjuk, valójában a vírus lett úrrá rajtunk" – emelte ki a Motorstport.comnak adott nyilatkozatában.

„Természetesen sajnáljuk a szurkolókat, de ők is ugyanabban a világban élnek, mint mi. A vírus átvette az irányítást felettünk, nem mi döntünk, a vírus határozza meg, hogy merre megyünk. Azonban jelenleg nem akarunk egyáltalán azon siránkozni, mennyire kellemetlen, szomorú és rossz ez, mivel vannak vállalatok, amelyek egyik pillanatról a másikra bezártak, és vannak emberek, akiknek most egyáltalán nincs bevételük."

„Nagyon sok minden zajlik jelenleg a világban, és ilyen helyzetben teljesen hibás döntés lett volna versenyt rendezni május harmadikán. És még ha meg is tudtuk volna valósítani a futamot, akkor is feltettük volna magunknak a kérdést, hogy egyáltalán akarjuk-e. Számítottunk erre. A legfontosabb hír most az, hogy május harmadikán nem bonyolítjuk le a nagydíjat. A nagy kérdés pedig az, hogy akkor mikor fogjuk."

„A fellegekben járnánk, ha júliusban már kijelenthetnénk, hogy az ország és az egész világ megtisztult a vírustól. Azonban ez reális? Minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnünk, és még szurkolóként is azon gondolkozom, nem lenne-e jobb az egészet egy évvel elhalasztani. Ez is egy eshetőség. Ha augusztusra fókuszálnánk, még lenne némi időnk azelőtt, hogy rákényszerülünk, véglegesen töröljük. Mindez most zajlik a világban, amelyben mindannyian élünk. Ha körülnézel, felteszed a kérdést, mennyire reális ez."

„Bergamóban félóránként temetés van. Ha szurkolóként jegyet vettél és most azon agyalsz, mikor lesz a verseny, a jelenleg zajló események türkében csak egy kis kellemetlenség, és egyáltalán nem dráma vagy katasztrófa. Az emberek egyik nap még egészségesek, aztán a következő héten már az életben maradásért küzdenek. Ha ez nem a saját környezetedben történik, akkor nagyon szerencsésnek mondhatod magad. Az ember csak akkor fogja fel, mi zajlik a világban, amikor az egész közel kerül hozzá" – zárta a gondolatait Lammers.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik