F1: a sorozat elnöke meghatározta, milyen céllal érkezzenek az új istállók

Vágólapra másolva!
2020.01.10. 12:20
null
Jean Todt és Chase Carey (jobbra) is örülne, ha jól működő istállók érkeznének az F1-be (Fotó: AFP)
Szívesen látna új tagokat a Formula–1 mezőnyében Chase Carey, ám felhívta a figyelmet arra, hogy aki belevágna az F1-es projektbe, ne azért tegye, mert szimplán imádja az autóversenyzést.

 

Egy ideje szóba került, hogy új istálló érkezhet a Formula–1-be – ezt Chase Carey, a sorozat elnöke és ügyvezető igazgatója, valamint Jean Todt, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke is támogatja. Utóbbi nemrégiben arról beszélt, hogy szeretné, ha az F1-ben rövidesen ismét 12 istálló versenyezne, ám abban mindketten egyetértenek, hogy ez csak akkor működhet pozitívan, ha az új alakulat tulajdonosainak elsődleges célja gazdasági lenne.

„Egy csapatot birtokolni valami olyasmi, mint egy jó üzleti vállalkozás, és nemcsak azt jelenti, hogy a szenvedélyünknek hódolhatunk – vélekedik Carey.Köztudott, hogy sok csapat mögött nagy cégek állnak, amelyek nemcsak egy istálló vezetését foglalják magukba. Ezért szeretnénk, ha a csapatok megfelelően működő vállalkozások lennének, hiszen a mi elsődleges célunk is az egészségesen működő alakulatok, valamint hogy a minőség felülmúlja a mennyiséget.”

Legutóbb 2016-ban érkezett új csapat az F1-es mezőnybe – akkor a Haas csatlakozott a konstruktőrökhöz. Bár a 2019-es idény nem sikerült túl fényesen az amerikaiak számára, Gene Haas alakulata mégis meg tudta vetni a lábát a királykategóriában.

Nem úgy, mint az a három istálló, amely 2010-ben csatlakozott a mezőnyhöz, és Carey is az ő példájukat hozta fel. A Lotus, a Virgin és a HRT is – amelyek közül az első kettő is nevet változtatott a későbbiekben – hat éven belül kivonult a királykategóriában. Sőt, a HRT mindössze három szezont tudott teljesíteni a legjobbak között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik