F1: a Renault-főnök hazugnak nevezte Adrian Neweyt

Vágólapra másolva!
2015.03.24. 18:29
null
Adrian Newey tavaly akadt ki az új motorok miatt, azóta sem javult a hozzáállása (Fotó: AFP)
A Renault F1-es igazgatója hazugnak nevezte Adrian Neweyt, a Red Bull tervezőguruját, aki szerint kizárólag a francia hajtómű miatt képtelen a csapat versenyre kelni a Mercedesszel. Cyril Abiteboul ugyanakkor elismerte, hogy az idei motorral senki sem nyer versenyt az F1-ben.

„Nehézolyan partnerrel együtt dolgozni, aki hazudik – mondta Abiteboul az Auto Hebdónak, amely szembesítette Newey kijelentéseivel. A Red Bull technikai guruja az Ausztrál Nagydíj után mondta el, hogy nincs fény az alagút végén, a Renault ellehetetleníti a Red Bull helyzetét az F1-ben. – Adrian megnyerő ember, páratlan a szakmájában, de az egész életét azzal töltötte, hogy a motorgyártókat szidta. Túl öreg ahhoz, hogy megváltozzon.”

A 17. MALAJZIAI NAGYDÍJ PROGRAMJA
PÉNTEK
3.00–4.30: 1. szabadedzés
7.00–8.30: 2. szabadedzés
SZOMBAT
7.00–8.00: 3. szabadedzés
10.00–11.00: időmérő edzés
VASÁRNAP
9.00: a verseny rajtja (hajnalban óraátállítás!)
Az időpontok magyar idő szerint értendők, az NSO mindegyik edzésről élő szöveges tudósítással számol be.

A korábban a Caterham csapatfőnökeként dolgozó Abiteboul arra emlékeztetett, hogy Newey a 2000-es évek elején a McLarennél dolgozva foghatta a megbízhatatlan motorokat gyártó Mercedesre a világbajnoki kudarcokat. A francia szakember rámutatott, hogy szimulációik alapján az idény első futamán leszereplő Red Bull nemcsak a motor miatt marad el a gyári Mercedestől, hanem más területeken is.

„Kimutatásaink szerint az Ausztrál Nagydíjon az időhátrány egyenlően adódott az autó vezethetetlenségéből, a motorerők differenciájából és a kocsik aerodinamikai tulajdonságai közötti eltérésből – folytatta Abiteboul. – A teljes konstrukció fejlesztésre szorul, nem csupán a motor. Együttműködünk a Red Bull-lal, hogy előrelépjünk. Kőkeményen dolgozunk, a motort a melbourne-i hétvége óta újrahangoltuk, az első futam tapasztalataira építve mondhatom, Malajziában minden más lesz.”

Azt azonban még Abiteboul sem merte megígérni, hogy az idén futamot nyer a Red Bull, sőt!

„Ebben az évben nem fogjuk tudni legyőzni a Mercedest. Ez nemcsak a motoron múlik, az autón és a pilótákon is. A tél végén nagyot hajráztunk a motor fejlesztésekor, vannak alkatrészek, amelyeket nem tudtunk kipróbálni a tesztpadon, csak a pályán, és ezek hátráltatják a munkánkat. A Red Bull sem könnyítette meg a helyzetünket azzal, hogy az autóját a legutolsó pillanatra készítette el. Így nehéz alkalmazkodni hozzá" – mondta Abiteboul. Hozzátette, számára nem meglepetés, hogy a Toro Rosso azonos vagy talán még magasabb szinten van, mint a Red Bull, hiszen a motort könnyebb a kevésbé agresszív autóban működőképessé tenni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik