F1: a Mercedesnek tudnia kellett, nem tesztelhet egyedül

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.27. 17:01
Az autosport.com szakportál által megszerzett dokumentum tanúsága szerint a Mercedes Formula-1-es istállónak tudnia kellett: nincs legális lehetősége szezon közbeni privát tesztelést végrehajtani az adott évre kifejlesztett gumiabroncsokkal. A nemzetközi szövetség (FIA) helyben hagyja a Nico Rosberg győzelmével zárult Monacói Nagydíj végeredményét, ám a többi csapatot felháborító (és jogosulatlan előnyszerzésre felhasználható) teszttel kapcsolatban nem csitultak el a hullámok.

Az autosport által megszerzett e-mail a csapatok szövetségének (FOTA) tavalyi körlevelét tartalmazza, amelyben tisztázzák a gumitesztekre vonatkozó szabályokat.

„A Pirelli az FIA-val kötött egyezség értelmében jogosult felajánlani a csapatoknak 1000 kilométernyi gumitesztelési lehetőséget, ha minden istállót egyenlően kezel. A sportszabályzatban azonban nem szerepel olyan kitétel, hogy erre a tesztre szezon közben is sor kerülhet (...)

(...)A FOTA tárgyalt Charlie Whitinggal, hogy iránymutatást kérjen, és két lehetőség van. Az egyik, hogy minden csapat elfogadja a Pirelli ajánlatát és él ezzel a lehetőséggel, ezt kommunikálja az FIA felé, amely változtat a szabályzaton. A másik, hogy a tesztre a szezonon kívül kerül sor."

A Mercedes azt állítja, hogy engedélyt kapott a barcelonai gumitesztelésre az FIA-től. Az FIA viszont azt állítja: azt tanácsolta a Pirellinek és a Mercedesnek, hogy a tesztet a gumigyár (és ne a Mercedes-istálló) végezze, valamint minden csapatnak adjon egyenlő tesztelési esélyt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik