Hamilton és Bottas is figyelmen kívül hagyta azt, amit csapatfőnökük kért tőlük (Fotó: AFP)

 

A 2019-es szezonra bevezetett szabály értelmében ezentúl 1 pontot kap az a versenyző, aki megfutja a verseny leggyorsabb körét, és az első 10 között fejezi be a futamot. Bár a melbourne-i verseny hajrájában a legtöbben már az elkopott gumikkal bajlódtak, nagy csata ment a világbajnoki egységért.

A pont Valtteri Bottasé lett, ám Toto Wolff utólag elárulta, hogy Bottast és csapattársát, Lewis Hamiltont is arra kérte korábban, hogy ne vállaljon felesleges kockázatot azért az egy pontért.

„A reggeli csapatmegbeszélésen egyeztettünk a stratégiáról, majd megtiltottam nekik, hogy a leggyorsabb körért menjenek abban az esetben, ha az első, második vagy harmadik helyen állnak – emlékezett vissza Wolff. – De nem vett róla tudomást egyikük sem.”

„Azt hiszem, hogy ezt a mérnökök és a versenyzők beszélhették meg egymás között, mert a mérnökök nagyon lelkesek voltak. Vissza kell hallgatnom a rádiózást, hogy megtudjam, hogyan történt ez. Végül is örülök, mert gyűjteni egy extra pontot jó dolog” – ismerte el utólag.