F1: a koronavírus miatt veszélyben lehet a Kínai Nagydíj megrendezése

Vágólapra másolva!
2020.01.31. 19:14
null
Idén elmaradhat a sanghaji száguldás (Fotó: AFP)
A decemberben kitört és egyre nagyobb méreteket öltő kínai koronavírus-járvány miatt már korábban eldőlt, hogy egy évvel elhalasztják az idei fedett pályás atlétikai világbajnokságot a kínai Nankingban, emiatt törölték a február közepére kiírt első kínai alpesisí-vk-futamokat, továbbá töröltek a távol-keleti országban több labdarúgótornát, bokszversenyt és autóversenyt is. A legfrissebb hírek szerint a Formula–1-es Kínai Nagydíj áprilisi megrendezése is veszélybe került.

 

Februárban egy raliversenyt rendeztek volna az ázsiai országban, ám a szervezők a törlés mellett döntöttek, s könnyen lehet, hogy ez a sors vár a Formula–E kínai versenyére is, amely március 20–21-én látogat(na) Sanyába.

A legújabb hírek szerint az április 19-én esedékes Formula–1-es Kínai Nagydíj megrendezését sem vehetjük készpénznek – noha a koronavírus-járvány epicentruma, Vuhan városa légvonalban közel 700 kilométerre található Sanghajtól, a helyzet napról napra egyre rosszabb.

Egyre több külföldi állam tanácsolja az ázsiai országba való utazás lemondását, elhalasztását állampolgárainak, nemzetközi légitársaságok állítják le Kínába tartó járataikat, ráadásul január 30-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

„A vírus kétségtelenül terjed, ráadásul Kínában nagy mértékben nő az elterjedtsége, s újabb és újabb országokból jelentenek megbetegedéseket” – idézte dr. Sergio Brusint, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) orvosszakértőjét a brit Guardian.

„Azt látjuk, hogy egyre többször emberről, emberre is terjed a vírus, ami felgyorsítja az elszaporodását, úgyhogy nagyon nehéz és hosszú küzdelem lesz megfékezni. Azt persze nem tudom megmondani, hogy áprilisig mi történik még, de ha ilyen ütemben terjed a fertőzés, és jegyem lenne a Kínai Nagydíjra, nem lennék túl optimista azzal kapcsolatban, hogy meg is rendezik a versenyt” – fogalmazott dr. Brusin.

Némileg hasonló a helyzet a versenynaptárban két héttel a kínai futam előtt található, első alkalommal sorra kerülő Vietnámi Nagydíjjal kapcsolatban is, bár itt azért jobban bízhatunk abban, hogy lesz verseny. Egyrészt Hanoi csaknem kétszer olyan messze van Vuhantól, mint Sanghaj, másrészt eddig mindössze öt megerősített megbetegedést jelentettek Vietnámból – Kínában ez a szám jelenleg közelíti a tízezret.

Mindenesetre, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) közleményében csütörtökön közölte, vezető orvosprofesszora, dr. Gerrard Saillant folyamatosan figyeli a helyzetet Kínában.

„Figyeljük a kínai járványügyi helyzetet az illetékes hatóságok szakembereinek segítségével, és mérlegelni fogjuk a versenynaptár soron következő futamainak megrendezését, valamint minden szükséges lépést megteszünk annak érdekében, hogy védelmet nyújtsunk a globális motorsportközösségnek” – áll az FIA közleményében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik