F1: a Ferrari a favorit hazai pályán, ám az eső mindent átírhat

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2019.09.05. 10:43
null
A Mercedes öt éve veretlen Monzában, de idén a Ferrari a favorit (Fotó: AFP)
A Ferrari idénybeli első győzelmét jegyezte az F1-es Belga Nagydíjon, és a Spában mutatott tempója alapján bizakodó lehet, a soron következő Olasz GP-n folytathatja jó sorozatát. Igaz, egyetlen tényező gyorsan megkeverheti a lapokat: vasárnapra esőt jósolnak Monzába.
0

 

Charles Leclerc az első szabadedzésen kívül mindent vitt Spa-Francorchamps-ban: a második és a harmadik gyakorláson az élen zárt, az időmérőn pole pozíciót szerzett, majd vasárnap pályafutása első futamgyőzelmét jegyzete, ezzel a Ferrari nyeretlenségi sorozatát is megszakította. A monacói múlt hétvégén mutatott tempója így mindenképpen bizakodásra adhat okot, hiszen a Formula–1 mezőnye egy újabb olyan helyszínre érkezik, ahol a motorerő számít a leginkább, és ezúttal nincs is olyan része az aszfaltcsíknak, mint a spái második szektor, amelyben a Mercedes vissza tudott hozni valamennyit a hátrányából.

70. OLASZ NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 6., PÉNTEK
1. szabadedzés:11.00–12.30
2. szabadedzés:15.00–16.30
SZEPTEMBER 7., SZOMBAT
3. szabadedzés: 12.00–13.00
Időmérő: 15.00–16.00
SZEPTEMBER 8., VASÁRNAP
Futam: 15.10–17.10
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Szeptember 22., 14.10
12. Szingapúri Nagydíj
Szeptember 29., 13.10
6. Orosz Nagydíj
Október 13., 6.1035. Japán Nagydíj

A hét végén ugyanis a sebesség templomának nevezett Monzában csap össze a mezőny, a maranellóiak így a legalább a 2024-ig a versenynaptárban maradó hazai nagydíjukon nem is tűzhetnek mást ki célul, mint a győzelmet.

„Gyermekkori álmom volt, hogy a Formula–1 legnépszerűbb csapatában versenyezhessek, így nagyon különleges érzés lesz először vezetni a piros autót hazai közönség előtt. Ez a pálya nemcsak az egyenesiről híres, hanem ott vannak a kanyarok is, a két Lesmo és a Parabolica – kezdte a monacói, majd az esélyekre is kitért. – Az egyik legnagyobb erősségünk határozottan az egyenesbeli sebességünk, mi pedig nagyon keményen fogunk dolgozni, hogy minden a helyére kerüljön, és kihozzuk az autónkból a maximumot a pálya minden egyes részén. A legjobbunkat fogjuk nyújtani, hogy a tifosit büszkévé tudjuk tenni egy jó eredménnyel” – tette hozzá a királykategória újdonsült és egyben harmadik legfiatalabb győztese.

Az olasz nyomvonal tehát papíron fekszik az SF90-esnek, a kocsiban nem mellesleg a továbbfejlesztett erőforrás fog dolgozni a hét végén. Igaz, a Ferrari új specifikációjú motorja már Belgiumban debütált, akkor csak a két partnercsapat, a Haas és az Alfa Romeo használta a friss elemeket. Bár Antonio Giovinazzi kocsijában az időmérőn felmondta a szolgálatot az egyik motor, összességében pozitívak voltak a visszajelzések a továbbfejlesztett erőforrással kapcsolatban.

„Elérkezett az idő a hazai nagydíjunkra, ami a spái győzelmünk után nem is lehetne jobb időpontban – mondta már a csapatfőnök, Mattia Binotto. Ezzel köszönetet mondhatunk a szurkolóinknak, akik nagy támogatást adtak ebben az eddig korántsem egyszerű évben. Monza olyan pálya, amelyen eléggé nagy az átlagsebesség, sok a hosszú egyenes és kemények a fékezési zónák, amiért a kis leszorítóerejű csomagok kerülnek az előtérbe. Mi ráadásul a továbbfejlesztett erőforrásunkat is most vetjük be.”

Azonban Belgiumban is láthattunk, mindent tökéletesen kell csinálnunk ahhoz, hogy győzhessünk, így Monzában nem is lehet más a célunk, mint megismételni a sikert. Egyszerűen nincs tér a hibázásra. A hazai futamunk mindig nagyon fontos, azonban idén még különlegesebb, hiszen a Scuderia Ferrari a kilencvenedik évfordulóját ünnepli” – emelte ki a svájci.

„Mindig óriási pluszlöketet ad a hazai közönség előtt versenyezni, és extramotiváltak vagyunk ilyenkor, hogy jól teljesítsünk. Nem mellesleg nincs még egy olyan különleges dobogó, mint a monzai, és szerintünk az itteni rajongók a legjobbak” – tette hozzá a csapatfőnök, a vb-éllovas Lewis Hamilton pedig elmondta, egyértelműen a Ferrarit tartja az Olasz GP favoritjának.

„A monzai jó hétvége lesz a Ferrari számára, hiszen a pálya az egyenesekről szól, ami kedvez nekik. Nekünk drasztikus változásokat kell végrehajtanunk ahhoz, hogy valahogy felvegyük velük ott a versenyt. Nem tudom, hogy ez lehetséges-e, de ha igen, akkor a mi csapatunk képes rá” – jelentette ki a brit

A Mercedes tehát hiába aratott győzelmet az elmúlt öt Olasz GP-n, az idén mégsem favoritként utazhat a helyszínre, szemben a Ferrarival, amely gárda legutóbb 2010-ben diadalmaskodott hazai közönség előtt. Egyetlen tényező azonban mégis a maranelllóiak ellen szólhat, ugyanis jelen állás szerint vasárnap nagy eséllyel esős versenyt rendeznek Monzában. A hockenheimi futam pedig jól mutatta, elég nagy káoszt tud okozni a megérkező csapadék…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik