Ez a 21. század! – Zsoldos Barna jegyzete

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2017.01.26. 00:05

Azok a fantasztikusan izgalmas évek az ezredforduló környékén!

Az ember jóleső nosztalgiával gondol vissza, amikor a videorekordereket felváltották a DVD-lejátszók, a discmaneket az MP3-as kütyük, a betárcsázós internetet pedig az ISDN, joggal gondolhattuk, ez aztán tényleg a technológia csúcsa. Azóta persze már csak mosolygunk mindezen, hiszen a világ az elmúlt években anynyit fejlődött, hogy 2000-be visszarepülve szinte földönkívülinek éreznénk magunkat – kivéve Bernie Ecclestone-t…

Ő ugyanis foggal-körömmel ragaszkodik az ezredforduló előtti időszakhoz: az üzleti módszerekhez, a technológiákhoz, a marketingeszközökhöz, mindenhez. Szinte hihetetlen, hogy az a zseni, aki a felemelkedését többek között épp annak köszönheti, hogy korát megelőzve szimatolt ki olyan üzleteket, mint senki más, ennyire nem hajlandó tudomásul venni, hogy a 21. század már több mint tizenöt éve beköszöntött. Számtalan olyan márkát fel tudnánk sorolni, amelyek az 1990-es években piacvezetőnek számítottak, a világ elképesztően gyors változására azonban rosszul reagálva manapság csak mosolygunk a nevük hallatán. És lehet, hogy drasztikusan hangzik, de ha az új tulajdonosi kör nem távolította volna el Ecclestone-t, lassan, de biztosan a Formula–1 is menthetetlenül ebbe a kategóriába sodródott volna.

Persze éppúgy, ahogy a DVD-lejátszók, az MP3- as kütyük és a gyorsabb internet fejlesztői kalapemelést érdemelnek, Ecclestone-tól sem lehet elvitatni, milyen fantasztikus érzékkel aknázta ki az F1-ben rejlő lehetőségeket az 1970-es évektől hosszú évtizedeken át. Az idő azonban egyszerűen eljárt felette, jó ideje már a legnyilvánvalóbb üzenetekre is konok konzervativizmussal reagált. Bár az F1 szereplői minden irányból próbálták győzködni, hogy nyisson az új technológiák, médiatartalmak és bevételi források felé, a remény akkor veszett el végleg, amikor néhány éve kijelentette: azért nem érdekli a fi atalabb korosztály, mert nincs pénze Rolexre. Akkor vált egészen biztossá, hogy Ecclestone nem hajlandó belépni a 21. századba, bukása csupán idő kérdése volt.

Az idő eljött.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik