Az F1-es autók ekkora vízben irányíthatatlanok

Vágólapra másolva!
2010.10.09. 10:55
null
<p>A csapatok alkalmi hajókkal szórakoztatták<br />magukat az időmérő alatt (Fotó: Action Images)</p>
A Formula&ndash;1-es versenyzők nagy r&eacute;sze sajn&aacute;lja a szuzukai p&aacute;ly&aacute;ra a szakad&oacute; eső ellen&eacute;re kil&aacute;togat&oacute;, valamint az Eur&oacute;p&aacute;ban a kora reggeli &oacute;r&aacute;kban felkelő szurkol&oacute;kat, de j&oacute; d&ouml;nt&eacute;snek tartja a Jap&aacute;n Nagyd&iacute;j hivatalos időm&eacute;rő edz&eacute;s&eacute;nek vas&aacute;rnap d&eacute;lelőttre halaszt&aacute;s&aacute;t.

Megbénította az eső a Formula–1-et Szuzukában, a nézők délután egyetlen F1-es autót sem láthattak a csuromvizes pályán. A versenyzők a boxban maradtak, s az edzés után sem sok újat tudtak mondani.

A Lotusnál a humor vette át a főszerepet: Mike Gascoyne műszaki vezető megdicsérte legénységét, amely egyetlen hibát sem követett el az időmérő alatt, majd az edzés utáni sajtóközleményben a pilóták nyilatkozatai helyett csak ez állt (utalva az új szerződésekre): „A Lotus örömmel közli, hogy két hét óta először semmi közölnivalója sincs."

A pénteki edzésnap legjobbja, a vb-pontverseny negyedik helyén álló Sebastian Vettel megvédte a versenyigazgató döntését, amely szerint vasárnap délelőtt tíz órakor, magyar idő szerint hajnali 3-kor lesz az időmérő.

„Annál többet, hogy húszpercenként pályára küldték a biztonsági autót, nem lehetett tenni – mondta a Red Bull német versenyzője. – Megnézték, mi a helyzet, de sajnos egyre rosszabb hírekkel jöttek vissza. Lehet, hogy egyesek kényesnek tartanak minket, mert azt hiszik, hogy az esőgumikkal bármin át tudunk hajtani, de nem ilyen egyszerű a helyzet. Ezeket az autókat ilyen körülmények között nem lehet uralni, hiszen velünk együtt alig több mint hatszáz kilót nyomnak, ami fele az utcai autó tömegének. Már csak emiatt és az alacsony padlólemez miatt sem tudnánk irányítani."

Vettel és riválisai vasárnap délelőtt bizonyára jobb időben mehetnek ki a pályára, az időjósok szerint ugyanis éjszaka elvonul a csapadékzóna, és majdnem ideálissá válnak a körülmények, legfeljebb a lehullott eső miatt marad nedves az útfelület az időmérő elejére. Az edzést az RTL Klub nem közvetíti élőben, a német RTL viszont igen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik