Az F1 elnöke: Ezek szerint tiszteletbeli magyar vagyok!

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2018.05.02. 17:38
null
Chase Carey szerint a legfontosabb az izgalmas verseny (Fotó: Dömötör Csaba)
A Formula–1-et 2016 vége óta irányító elnököt, Chase Careyt nemcsak a magyar főváros, hanem az emberek lelkesedése és barátságossága is magával ragadta a keddi Nagy Futamon. Örül, hogy jellegzetes bajszának köszönhetően egyre nő a helyi rajongótábora.

 

– Az F1 kereskedelmi igazgatója, Sean Bratches tavaly azt mondta, azonnal beleszeretett Budapestbe. Ön mit gondol hazánkról?
– Én is így voltam ezzel, amikor először önöknél jártam – mondta a magyar újságíróknak az F1 elnöke, Chase Carey. – Korábban annyi szépet és jót hallottam a városról, hogy attól tartottam, csalódnom kell, Budapest viszont még felül is múlta a várakozásaimat! Gyönyörű hely, a szállodánk közvetlenül a Duna mellett feküdt, így fantasztikus látvány tárult elénk, a vacsora is nagy élmény volt a folyó mellett. De a legjobb aspektusa mégsem ez a városnak, hanem a lelkes emberek. Fantasztikus energia övezi őket, folyamatosan mosolyognak, jól érzik magukat, és igazán barátságosak. Büszkék vagyunk arra, hogy itt lehetünk.

– Hogy tetszett az utcai fesztivál?
– Csodálatos esemény volt, igazán különleges, történelmi helyszínen. Nagyon örülök, hogy ilyen sokan itt voltak, és hogy ekkora lelkesedés övezte a műsort. Az F1-es autók nagyon látványosak és magával ragadók, ezért minden lehetőséget meg akarunk ragadni annak érdekében, hogy az emberek közelébe vigyük őket. Szeretnénk közelebb hozni a szurkolókhoz mindazt, amit az F1 jelent: a sokkoló gyorsaságú autókat, a hősként versenyző pilótákat és az elképesztően gazdag történelmet.

– Tudja, hogy a helyiek körében máris nagy népszerűségnek örvend tradicionális, magyaros jellegű bajsza miatt?
– Ezek szerint tiszteletbeli magyar vagyok! Ez büszkeséggel tölt el.

– Igaz, hogy azért növesztette, mert egy autóbaleset után szerzett heget rejteget vele?
– Nincs feltétlenül közvetlen kapcsolat a kettő között. Már a baleset előtt is volt bajszom és szakállam, szóval igaz, hogy utána eltakarta, de nem ezért növesztettem.

– Áttérve a sportszakmai kérdésekre: milyennek látja a Formula–1-et öt vagy tíz év múlva?
– Tíz év nagyon hosszú idő, nehéz ilyen távú víziót felfesteni, reálisabb három-öt évben gondolkodni. A Formula–1 már most is nagyszerű, de folyamatosan építgetni, javítani kell. Az egyik legfontosabb, hogy a pályán jobb, izgalmasabb csata dúljon a versenyzők között, több legyen az előzés, és kevésbé legyen kiszámítható a végeredmény. Ennek a sportágnak a gazdag múltja az egyik legnagyobb értéke, szóval úgy kell egyensúlyoznunk a szabályalkotásban, hogy megtartjuk ezeket az értékeket, de igazodunk a kor kihívásaihoz. Ki kell hozni az F1-ből a lehető legtöbbet, hogy még több szurkolót vonzzon magához. A sport az alapja mindennek, de fontos, hogy ezt kibővítsük egy hatalmas eseménnyé, amely megmozgatja az egész várost. Még mindig vallom, hogy minden nagydíjat egy-egy Super Bowllá kell alakítanunk, amely sokkal szélesebb körű esemény annál, mint ami a stadionban zajlik. De azokra is gondolnunk kell, akik nem a helyszínen követik figyelemmel a versenyt. Az egyre inkább digitalizálódó világban minden felületet ki kell használnunk ahhoz, hogy új szurkolókat szerezzünk. Ami pedig a versenynaptárt illeti, noha mindig is Európa marad a Formula–1 bázisa és szíve, szeretnénk az egészet földrajzi szempontból még inkább kiterjeszteni.

– Beszélt a „hős pilótákról”. Az F1 egésze szempontjából milyen az ideális versenyző?
– Szerintem a változatosság a lényeg, és hogy mindenkinek meglegyen a saját egyénisége. Gyakran kérdezik, ki a kedvencem, de én mindig azt felelem, hogy a legfontosabb az izgalmas verseny. Ami a versenyzőket illeti, azt szeretnénk elérni, hogy a mezőny minden tagja a lehető legközelebb kerüljön a szurkolókhoz és a lehető legtöbb emberhez érjen el. Máris vannak nagyszerű bajnokaink, mint Lewis Hamilton, Fernando Alonso vagy Sebastian Vettel, izgalmas, fiatal tehetségeink, mint Max Verstappen, de én azt szeretném, ha mind a húsz pilóta olyan vonzerővel rendelkezne, hogy újabb szurkolókat hoz az F1-nek. Örülök, hogy az F2-ben és az F3-ban olyan nemzetiségű pilóták is szerepelnek, amelyek az F1-ben nem számítanak hagyományosnak, ez is fontos része a sportág növekedésének.

– Úgy tűnik, az F1 korábbi irányítója, Bernie Ecclestone minden lehetőséget megragad, hogy támadást intézzen az új vezetők intézkedései ellen.
– Nincs problémám Bernie-vel, igazán tisztelem őt azért, amit az elmúlt évtizedekben a sportágért tett. Mi más filozófia szerint irányítunk, nagyobb hangsúlyt fektetünk a hosszú távú stratégiákra, és az F1 globális állapotát fontosabbnak tartjuk, mint a rövid távú üzleteket. De még egyszer mondom, nincs gondom Bernie-vel, Azerbajdzsánban is találkoztunk. Az egész csupán annyi, hogy más filozófia alapján kezdtünk el irányítani, és ezen az úton akarunk haladni. Az a víziónk, hogy hosszú távon a lehető legtöbb emberhez eljussunk, és igazi tömegeket vonzzunk az F1-hez.

– Ön szerint miben lehet kézzelfogható változást érezni a néhány évvel ezelőtti állapothoz képest?
– Amikor átvettük az F1-et, a legfontosabb feladatunknak azt tartottuk, hogy a sportágat pozitív energiával töltsük fel. Az azt megelőző években szerintem negatív légkör uralkodott, mindenki mindenkit kritizált, miközben itt van egy nagyszerű sport, amelyet csak tovább kell fejleszteni. Szeretnénk, ha nem a hiányosságokra koncentrálnánk, hanem a pozitív jelenségekre, és igyekeznénk kihasználni az F1-ben rejlő potenciált. Szeretnénk fokozni az izgatottságot a pályákkal, a versenyzőkkel, a közvetítéssel kapcsolatban, és erősíteni azt a gondolatot, hogy izgalmas, pozitív jövő áll előttünk. Próbálok a jó dolgokra koncentrálni, például már annak is örülhetünk, hogy idén az első négy versenyen három különböző csapat és három különböző pilóta nyert. Szerettük volna kicsit fokozni az izgatottságot az F1 jövőképét illetően, és úgy érzem, ez sikerült.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik