Autósport: ez kell jövőre az F1-es licenchez, újjáéled egy sorozat?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.06. 12:52
null
Verstappen korai F1-es debütálása sokakat meglepett (Fotó: Action Images)
A Nemzetközi Autómobil-szövetség (FIA) nyilvánosságra hozta a Formula–1-es szuperlicenc megszerzésének új szabályait, a pontrendszer alapján úgy tűnik, újraélesztik az F2-es sorozatot.

Az F1-es szuperlicenc megszerzésének témaköre különösen azután vált gyakori beszédtémává, hogy a korábbi versenyző, Jos Verstappen fia, Max mindössze 17 évesen lehetőséget kapott rá, hogy induljon a száguldó cirkuszban, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb versenyzője. Nos, az új szabályok értelmében a 2016-os szezontól már nem történhet meg hasonló, ugyanis csak 18 éves kortól engedélyezik az F1-es versenyzést, amely előtt legalább két évet el kell tölteni együléses versenysorozatban, valamint 300 kilométert tesztelni kell F1-es autóval.

Újdonságként nyilvánosságra hozták a szuperlicenchez tartozó új pontszámítást: az F1-be érkezés előtti három szezon alatt legalább negyven pontot kell összegyűjteni. Verstappen a harmadik helyen végzett az F3-ban, ez pedig mindössze húsz pontot jelentene neki, így az új szabályok szerint még egy szezont le kellett volna húznia a sorozatban, vagy átmennie a GP2-be.

Mindössze a GP2-sorozat első (50 pont) és második (40 pont) helye, valamint az F3, a WEC (World Endurance Championship – LMP1) és az IndyCar sorozatok első helyei (40-40 pont) járnak elegendő ponttal ahhoz, hogy ne kelljen több szezonon át kiemelkedő helyen végezni a szuperlicenchez. A GP3 vagy a Formula Reanult 3.5 sorozatok esetében például több sikeres egymás utáni szezonra van szükség.

Érdekesség, hogy a legtöbb pont az F2 bajnokának (60 pont) jár, amiből arra lehet következtetni, hogy az FIA újraélesztené a legutóbb 2009 és 2012 futó sorozatot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik