Autósport: Coulthardék nőknek szerveznek sorozatot

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2018.10.10. 11:10
null
Coulthard tanácsadóként segítheti a sorozatot - a felesége is beleszól? (Fotó: AFP)
David Coulthard korábbi Formula–1-es pilóta és a Red Bull világbajnok autóit is tervező Adrian Newey támogatásával indul új gyorsasági versenysorozat csak női pilótáknak, azzal a céllal, hogy később eljussanak az F1-be.

A W Series elnevezésű bajnokság szervezői szerdán jelentették be, hogy reményeik szerint olyan lehetőséget kínálnak a női autóversenyzőknek, amellyel tovább fejleszthetik képességeiket és tudásukat, mielőtt összemérik tudásukat a férfiakkal.

A W Series a tervek szerint jövő májusban indul, az összdíjazás 1.5 millió dollár lesz, a győztes 500 ezer dollárt kap. A sorozat mezőnye 18-20 versenyzőből áll majd, nevezésük ingyenes lesz, a jelentkezők közül előzetes tesztek során választják ki a részvételre érdemesnek tartott pilótákat.
A szervezők a W Series első idényében hat, egyenként 30 perces versenyt terveznek Európában, többségében korábbi F1-es pályákon. A versenyautók azonos teljesítményű, 1.8 literes motorral felszerelt Formula–3-as gépek lesznek. Később az amerikai és az ázsiai kontinensen, valamint Ausztráliában is rendeznének versenyeket.

Coulthard, aki 1995 és 2003 között 13 F1-es futamgyőzelmet szerzett, tanácsadóként segíti a sorozatot, ahogyan Newey is, és mindketten kapnak feladatot a versenyzők képzési programjában. A versenyigazgató Dave Ryan, a McLaren korábbi csapatmenedzsere lesz, míg az elnöki tisztséget az ügyvédként és vállalati pénzügyi tanácsadóként dolgozó Catherine Bond Muir tölti be.

„Ahhoz, hogy valakiből sikeres autóversenyző legyen, tehetségesnek, elszántnak, versenyképesnek, bátornak és fizikailag felkészültnek kell lennie, de nincs szükség akkora fizikai erőre, mint amelyet néhány más sportág megkövetel” – mondta Coulthard, és hozzátette, szerinte nők is lehetnek eredményes versenyzők.

A sorozatot máris rengetegen támadják, hiszen miközben az autósportban a rajtrácslányok rendszerének megszüntetésére törekszenek a nemi egyenlőség jegyében, ezzel a szériával – amely a következetlenséget mutatja – éppen a megkülönböztetést hangsúlyozzák.

Az F1-ben az olasz Lella Lombardi 1974 és 1976 között első nőként 12 futamon indult, de csak fél pontot szerzett az 1975-ös lerövidített Spanyol Nagydíjon. Honfitársa, Giovanna Amati 1992-ben próbálkozott meg a versenyzéssel, de nem érte el a rajthoz álláshoz szükséges limitidőt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik