A Mercedes visszautasítja a monzai vádakat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.08. 11:15
null
A döntő pillanat, amikor sokaknak gyanús lett, Rosberg meg sem próbál befordulni – a német mindent megmagyarázott (Fotó: Reuters)
Nico Rosberg és Toto Wolff, a Mercedes-istálló csapatfőnöke is visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a német pilóta szándékosan rontott a monzai célegyenes végén a vasárnapi F1-es Olasz Nagydíj során, hogy így adja át első helyét Lewis Hamiltonnak.

Nico Rosberg már hibázni sem tud a nélkül, hogy megtalálják. A Mercedes német pilótája az Olasz Nagydíj alatt kétszer is elmérte a féktávot a célegyenes végén, és a bukótérbe menekülve átszlalomozott a bóják között, hogy aztán visszatérjen a pályára. Előbb 1.7 másodpercet veszített a második helyen haladó Felipe Massával szemben, így négyről bő két másodpercesre csökkent az előnye, majd a kerékcserék után elveszítette a vezető helyét Lewis Hamiltonnal szemben, aki akkor közvetlen közelről üldözte.

A versenyt követően sokan azzal vádolták meg a Mercedest, hogy Rosberget erre a manőverre kötelezte annak érdekében, hogy a győzelmet a spái karambolért cserébe Lewis Hamiltonnak adja. A Mercedesnél nem különösebben foglalkoztak volna ezekkel a vádakkal, amíg csak a „mezei” szurkolók gyártják az összeesküvés-elméleteket, de amikor már például olyan jeles F1-es személyiség, mint a háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart is ezzel jött, reagálni kellett.

„Amikor Rosberg másodszor is a bukótérbe hajtott, arra gondoltam, hogy »Hé, mi folyik itt?« Legalább megpróbálhatta volna a pályán tartani az autót, adhatott volna némi esélyt magának arra, hogy bevegye a kanyart, de látszólag eszébe sem jutott. Ez már több mint gyanús” – mondta Stewart.

Rosberg nagyon csalódott volt amiatt, hogy így szalasztotta el a győzelmet, főleg azt követően, hogy Hamilton a rajtnál a pole-ból indulva visszaesett a negyedik helyre.

„Hallottam ezeket a feltételezéseket, csak azt nem értem, mit gondolnak. Miért tettem volna ilyet szándékosan? – mondta Rosberg. – Erre nem találnék nyomós érvet. Ha a csapat erre utasítana valakit, megtenné, de miért kérne ilyet a csapat? Nem tartunk ott, hogy kötelező helycserére szólítanak fel. Az emberek biztosan Spára gondolnak, de azért a hibámért bocsánatot kértem, el van felejtve, ez másik verseny. Nincs mit visszafizetnem. Ne gondolják, hogy a Mercedes mostantól így fogja kevergetni a sorrendet.”

A német elmondta, a szabadedzéseken többször előfordult már vele ugyanez, ismerte a járást a bukótérben, ésszerű magyarázatot adott a kitérőre.

„Talán furcsának tűnhetett, hogy azonnal a bukótérbe hajtottam, de volt rutinom az edzésekről. Persze, volt, hogy hasonló esetben bevettem a kanyart, de ehhez állóra kellett fékeznem az első kereket, amelyen a gumi szögletesre dörzsölődött. A versenyen ebben az esetben még egy boxkiállásra szükségem lett volna, és a kettős győzelmet kockáztatjuk. Így maradt több esélyem a győzelemre. Persze az lett volna a legjobb, ha egyáltalán nem rontom el a kanyart, de Lewis egyre közelebb jött, és úgy éreztem, csak úgy lehet esélyem, ha a lehető legkésőbb fékezek” – mondta Rosberg.

Toto Wolff csapatfőnök nagyon mérges volt az összeesküvéselmélet-gyártókra, akik azt is kiemelték, hogy Rosberg hibája során olyan jelenetet vágtak be róla a boxutca falán ülve, amelyen mosolyog.

„Aki ebből a hibából is feszültséget akar kelteni, annak elment az esze. Ez a jelenet nem volt összhangban Nico hibájával, nem az élő képet vágták be, korábbi felvétel lehetett – mondta az osztrák. – Csak paranoiás embereknek juthat eszükbe, hogy mindezt megszerveztük. Lewis egyszerűen túl nagy nyomást helyezett Nicóra azzal, hogy az egész hétvégén gyorsabb volt nála, így a versenyen is.”

Hamilton is azzal magyarázta Rosberg hibáját, hogy a német nem bírja a nyomást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik