Kulcsár Krisztián: Nem a jövő, hanem a jelen sportolói az EYOF-osok

Vágólapra másolva!
2017.07.30. 12:58
null
Kulcsár Krisztián (szemben, jobbra) az EYOF-ot értékelte (Fotók: MTI/Bruzák Noémi)
Rövid, ám kedves fogadással várták Budapesten, a Larusban a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon 13 arany- 14 ezüst- és 14 bronzérmet szerző magyar csapatot. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint ők nem a jövő, hanem már a jelen sportolói.

 

Délelőtt fél 11 körül halványzöld pólós, sötétzöld rövidnadrágos fiatalok és szakemberek lepték el a Larus környékét Budapesten: ekkor érkeztek meg Győrből az EYOF-on szereplő magyar küldöttség tagjai.

Mint ismert, az eseményen 152 fős magyar csapat vett részt, s a fiatalok 13 arany-, 14 ezüst és 14 bronzéremmel minden idők legsikeresebb EYOF-ját produkálták, a házigazda így az oroszok és az olaszok mögött harmadikként zárt az éremtáblázaton.

„A július a sportról szólt Magyarországon, és az összes esemény közül hazánk első ötkarikás rendezvénye, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál volt a legkiemelkedőbb – kezdte Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – Pláne, ha mi rendezzük, nem mindegy a szereplés, így aztán a negyvenegy érem egészen kivételes teljesítmény, amihez gratulálok a sportolóknak, edzőknek és persze a szülőknek is. A fiatalok már nem is a jövő, hanem a jelen versenyzői, akiknek többsége előtt jövőre ifjúsági olimpia áll, és remélem, hogy később a felnőtt ötkarikás játékok is. A rendezés rendkívül magas színvonalú volt, Győr és a szervezőbizottság kitett magáért, bizonyítottuk, hogy Magyarország képes remek házigazdája lenni egy multisporteseménynek, később akár olimpiának is.”

Az úszó Nagy Réka hat éremmel a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője lett
Az úszó Nagy Réka hat éremmel a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője lett

 

Az elnök később elmondta, sűrű hete volt, Budapest és Győr, a vizes-világbajnokság és az EYOF között ingázott, utóbbi helyen nagy élményt jelentettek neki a tornaversenyek, de minden sportágat megnézett.

A csapatvezető Fábián László „négy rossz gyerek apjaként” kiemelte a szülőket, akik könnyekkel búcsúztatták és várták a csemetéket, s akiknek ugyancsak nagy részük van a sikerekben. „Aki nem is lett érmes, annak is kijár a gratuláció, mert maximálisan felkészült, és igyekezett kihozni magából a legjobbat.”

A magyar csapat zászlóvivője, a +90 kg-ban aranyérmet Sipőcz Richárd kicsit csalódott volt a csapatverseny bronzérme miatt, viszont jól telt a szombati estéje: a csapattársakkal a férfi vízilabda világbajnoki döntőt nézte, majd a záró ünnepségre is ellátogatott, hogy aztán a pakolás és néhány óra alvás után Budapestre, az ünnepélyes fogadásra utazzon. A pihenés azonban később következik, hiszen augusztus elején Chilébe utazik az ifjúsági világbajnokságra.

Az EYOF legeredményesebb magyarja az úszó Nagy Réka lett, aki egyaránt kettőt gyűjtött mindegyik színű éremből.

A 2019-es nyár EYOF-ot Azerbajdzsán, Baku rendezi meg.

EURÓPAI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL, GYŐR

Magyar érmesek

Arany: Berecz Blanka (200 m pillangó), Feczkó Csanád (cselgáncs, 50 kg), Horváth Karolina (2000 m akadály), Keresztes Kristóf Domonkos (K–1200 m), Molnár Csenge (C–1 500 m), Nagy Réka (200, 400 m vegyes), Rendessy Eszter (K–1200 m), Sipőcz Richárd (cselgáncs, +90 kg), Szellák Szabina (K–1 500 m), Szeredás Botond (cselgáncs, 60 kg), Zombori Gábor (200 m hát), leány kézilabda-válogatott (Afentáler Sára, Albek Anna, Arany Rebeka, Gerháth Kincső, Kácsor Gréta, Kuczora Csenge, Magera Noémi, Mihály Petra, Pál Tamara, Schatzl Natalie, Simon Amarilla, Szabó Dóra, Szilovics Fanni, Varga Emőke, Vámos Petra)

Ezüst: Apáti Bence (1500 m síkfutás), Horváth Benedek (C–1 500), Kardos Tímea (cselgáncs, 44 kg), Molnár Csenge, Horváth Benedek (C–2500, K–1200 m), Nagy Réka (800 m gyors), Szellák Szabina, Rendessy Eszter (K–2 500 m), Takács Boglárka (100 m sík), Tóth Benedek (cselgáncs, 81 kg), Vécsei Réka (100, 200 m mell), Zombori Gábor (100 m hát), 4x100 m vegyes váltó (Matula Fanni, Vécsei Réka, Hatházi Dóra, Nagy Réka), leány kosárlabda-válogatott (Angyal Barbara, Boros Júlia, Budácsik Dorottya, Dombai Réka, Madár Eszter, Mányoki Réka, Pánczél Ilona, Szirony Dorina, Tóth Franka, Varga Alíz, Vári Zita, Wentzel Nóra)

Bronz: Fábián Fanni Vivien (200, 400 m gyors), Faragó Petra (cselgáncs, 70 kg), Galyassy Szilárd (1500 m gyors), Molnár Csenge (C–1200 m), Molnár Janka (400 m sík), Nerpel Gergely (cselgáncs, 73 kg), Opavszky Márk (K–1 500 m), Özbas Szofi (cselgáncs, 52 kg), Szabó-Feltóthy Eszter (200 m hát), Varga Brigitta (cselgáncs, 48 kg), 4x100 m gyorsváltó (Fábián Fanni Vivien, Muzsnay Zsófia, Pózvai Kiara, Nagy Réka), 4x100 m-es mix gyorsváltó (Zombori Gábor, Böhm Sebestyén, Hatházi Dóra, Nagy Réka, az előfutamban helyette Muzsnay Zsófia), fiú cselgáncscsapat (Nerpel Gergely, Sipőcz Richárd, Szeredás Botond, Tóth Benedek, Vida András)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik