EYOF: csendes eső, hangos magyar sikerek

Vágólapra másolva!
2017.07.27. 20:15
null
Vécsi Réka ezüstérmet nyert (Fotó: MTI)
A zuhét ugyan nem úszta meg csütörtökön sem Győr, a két cselgáncsozó, valamint egy-egy atléta és úszó által szerzett négy érem derűsre hangolta a kedélyeket az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.

Az időjárást leszámítva Győr a legszebb arcát mutatja a városba érkezőknek az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). Az egyébként is folyamatosan fejlődő város pezseg: esténként például a Mosoni-Duna és a Rába összefolyásánál vízpárára vetítenek filmet, jó néhány látogatót fotóra csábítva. A Dunakapu téren fan zone-t alakítottak ki, ahol koncerteket rendeznek, az arra járók pedig különféle nyalánkságokat kóstolhatnak meg.

Igaz, csütörtökön az autósok úgy érezhették, szórakoznak velük, hiszen a kerékpárosok országúti mezőnyversenye miatt sok helyen zárták le az utakat. A valamivel több 44 km-es távon többen is buktak, sok sportolót a mentő látott el. Van, akinek a kulcscsontja tört el, mégis a legbrutálisabb sérülés egy francia tornászlányé, aki a többszörös lábtörés miatt már haza is utazott...

A bringásokon kívül mindenki az Olimpiai Sportparkba, illetve az uszodába tömörült, hiszen négy sportág – a kajak-kenu, a kézilabda, a kosárlabda és a röplabda – „szabadnapot” vett ki csütörtökre, így egészen csendes versenynapot bonyolítottak le Győrben. Ráadásul a napsütés és a kellemes időjárás is pihenőre vonult, emiatt legtöbbször a teniszpályán is szünetelt a játék. Szegény Jánosi Luca negyeddöntős mérkőzését reggel 9-re írták ki, de csak valamikor délután három körül fejezte be a meccset (és egyesben a tornát is, hiszen 6:2, 6:2-re kikapott az első kiemelttől).

ESÉS NÉLKÜL

A tornacsarnokban ellenben zajlott az élet: a fiúk és a leányok egyéni összetett döntőjét bonyolították le.

„Magához képest kimért volt” – jegyezte meg a papa, Mészáros Sándor, látva fia, Krisztofer korlátgyakorlatát. „Nagyon jó gyaki volt ez egy tizenötéves fiútól” – dicsérte a srácot az Európa-bajnok, világbajnoki ezüst- és bronzérmes Supola Zoltán, aki Tatán táboroztat amerikai ifjúsági tornászokat (a kiválóság Las Vegasban dolgozik), s persze megnézte a fiatalokkal az EYOF-ot is.

Mészáros végül a 22. lett, s az orrát lógatva mondta: „Kicsit csalódott vagyok, mert a nyújtón mutatott rontás miatt három pontot levontak, ráadásul a gyűrűn sem fogadtak el egy elemet, pedig ha ezek nincsenek, akkor jóval előbbre is végezhettem volna. Egyébként jó gyakikat mutatottam be, és annak azért tudok örülni, hogy ilyen lelkes szurkolók előtt versenyezhettem.”

Annál elégedettebben lehettek a lányok. Eleve az nagy teljesítménynek számított, hogy Fehér Nóra, Schermann Bianka és Bácskay Csenge is bekerült a 24-es fináléba. A vezetés a szerenkénti döntőkre tekintettel Bácskayt visszaléptette, ám a másik két lány kitett magáért: Fehér a nyolcadik, Schermann a 9. helyen zárt. „Büszke vagyok rájuk, amiért leesések nélkül csinálták végig a programot” – dicsérte a fiatalokat Draskóczy Imre női szövetségi kapitány.

A lányok döntőjére egyébként megérkezett az olimpiai bajnok Berki Krisztián is, akitől teljesen elájulva kértek szelfit a lett tornászok.

HAJTÓS-TÁRSASÁG

A cselgáncsozókat a leány kosarasok és a fiú kézisek biztatták, no meg a tömött lelátón a nézők. Itt jegyezzük meg, okosan szervezték az EYOF-ot a házigazdák: szinte minden létesítményben néhány százfős lelátókat építettek, amelyek minden alkalommal megtelnek, így garantált a remek hangulat. A cselgáncsbázison sem volt másként: az olimpiai ezüstérmes Hajtós Bertalan két tanítványa, Nerpel Gergely (73 kg) és Tóth Benedek (81 kg) is elődöntőbe jutott. Nerpel nyakába végül bronzérem került, míg Tóth a dobogó második fokára állhatott fel.

„Csalódott voltam az elődöntő után, úgy éreztem, hogy nyerhettem volna, ám a bronzmeccsre összeszedtem magamat” – így Nerpel. Tóthnak kellett néhány perc, míg lehiggad az elveszített finálé után.

„A tatamin még nagyon ideges voltam, korábban mindig legyőztem az oroszt, most viszont nagyon jól védekezett, ráadásul a bíró nem nagyon értékelte az aktivitásomat. Pár perc alatt viszont lecsillapodtam, s nemsokára örülni is fogok az ezüstnek. Így volt az ifjúsági Európa-bajnokság után is.”

Molnár Jankának legfeljebb ahhoz kellett néhány perc, hogy kifújja magát, mert egyébként a célba érkezés pillanatától feldobta a tény, hogy bronzérmet szerzett – kerek 55 másodperces futással – 400 m síkfutásban. „Sajnálom, hogy az első rajtot nem engedték el, az nagyon jól sikerült, másodjára kicsit beragadtam. A döntő előtt időeredményben gondolkodtam, szerettem volna egyéni csúcsot futni, s bár az nem sikerült, az érem miatt boldog vagyok. Általában nem hallom a közönséget, életem egyetlen versenye volt a mostani, amikor eljutott hozzám a szurkolás, és sokat segített is” – így Molnár.

A pénteki nagyüzemi zárásra készülve csupán három finálét rendeztek az uszodában, a magyarok azonban – ahogyan eddig minden nap – ismét villantottak. Ezúttal az országos felnőttbajnokságon – többek között Hosszú Katinkát megelőzve – győztes Vécsei Réka volt a soros, és 100 m mellen állhatott fel a dobogó második fokára.

Az éremtábla továbbra is remekül fest: Oroszországnak és Magyarországnak egyaránt 26 medáliája van, ám mert az oroszok jóval több aranyat számlálnak (15, 5, 6), a magyarok a második helyen (7, 10, 9) várják a folytatást.

EYOF
TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Kerékpár
Mezőnyverseny. Fiúk.
1. Andrea Piccolo (Olaszország), 2. de Lisi (Svájc), 3. Celikel (Törökország), ...26. Sánta Ármin, ...74. Füri Márton János, Varga Bálint nem ért célba. Leányok. 1. Dina Scavone (Belgium), 2. Olausson (Svédország), 3. Bertelsen (Dánia), ...12. Vas Kata Blanka, ...15. Bajorfi Eszter, ...31. Fördős Kata Barbara
Tenisz
Egyes. Leányok. Az elődöntőbe jutásért:
Clara Tauson (Dánia, 1.)–Jánosi Luca 6:2, 6:2.
Torna
Egyéni összetett. Fiúk.
1. Jamie Lewis (Nagy-Britannia) 82.200, 2. Bussze (Oroszország) 80.100, 3. Mir Rossello (Spanyolország) 78.550, ...22. Mészáros Krisztofer 73.400. Leányok: 1. Kszénija Klimenko (Oroszország) 54.450, 2. D'Amato (Olaszország) 53.750, 3. Zubova (Oroszország) 52.850, ...8. Fehér Nóra 51.400, 9. Schermann Bianka 51.350

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik