Mire készít fel az NB I? Felkészít a Sevilla ellen? – Vignjevics válaszolt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.03. 08:48
null
Jobb csapat lett az Újpest Vignjevics szerint (Fotó: Koncz György)
Az Újpestet 7–1-es összesítéssel búcsúztatta a Sevilla az Európa-liga-selejtezőjétől. A telt házas Szusza Ferenc Stadionban lejátszott visszavágó után Nebojsa Vignjevics a sajtótájékoztatón nemcsak a lilák idei kupaszerepléséről beszélt, de arra is válaszolt, hogy az NB I mennyire készíti fel a játékosokat a nemzetközi porondra. 

Nebojsa Vignjevics vezetőedzője az Európa-liga búcsú után így látta az Újpest nemzetközi teljesítményét..

Vegyesek az érzéseim a szereplésünkkel kapcsolatban. Ha csak ezt a meccset nézzük, akkor az első félidőben csalódottságot éreztem. Még ha a Sevilla is volt az ellenfél, kicsivel többet vártam. Mondtam is a játékosoknak, hogy az első mérkőzés 4–0 volt, nincs veszítenivalónk, oda kell tennünk magunk a pályára úgy, ahogy csak a csövön kifér. Ennek ellenére úgy tűnt, féltek az ellenféltől, és nem mutatták meg azt a minőséget, ami bennük van. Merthogy pont egy ilyen csapat, mint a Sevilla ellen derülhet ki, hogy mire képes az együttes, mi a jó, mi a rossz, miben kell fejlődni. Amit szerettem volna látni, az csak a második félidő 10. percétől valósult meg. A találkozó utolsó negyed órája pedig megmutatta, ha hiszel magadban, a képességeidben, akkor tényleg el lehet érni valamit. Ekkor ugyanis a csapat veszélyes tudott lenni a Sevillára, nyomás alá tudta helyezni, emiatt rendkívül büszke vagyok a fiúkra.”

Kiemelte, hálás a Sevillának, hogy komolyan vették mindkét találkozót, valamint, hogy az Újpest a két összecsapás után mindenképpen jobb csapat lett. Ezután átfogóan beszélt arról, hogy milyen tapasztalatokkal szolgált a liláknak a lejátszott négy El-selejtező mérkőzés.

„Az elmúlt öt évben nagyon sokat harcoltam a játékosokkal, mert nem értik meg, miért késztetem őket kemény munkára, miért mondom azt, ha jól dolgoztak, hogy lehetett volna jobb is. Biztos vagyok benne, hogy néha utálnak is, hogy állandóan hajtom őket. De ez pont azért van, hogy olyan csapatok ellen játszhassunk, mint a Sevilla, ami az én edzői karrieremnek eddig a csúcspontja volt. Az Újpest a Neftci és a spanyol együttes ellen is megmutatta, hogy van benne kurázsi, és szeretném azt hinni, hogy a mai mérkőzés valaminek a kezdetét jelenti, és nem a végét. A kemény munkának a kezdetét, annak, hogy megágyazzunk annak, hogy jövőre ismét egy Sevilla-szintű csapattal csapjunk össze a nemzetközi kupaporondon.”

Hozzátette, ha egy játékos nem álmodik arról, hogy a futball élvonalába tartozó csapatok ellen játsszon, akkor hiányzik belőle valami. Nagy nehézségek nélkül azonban nem lehet nagy eredményeket elérni, ehhez akarat és áldozat szükséges. Úgy kell kezelni minden egyes meccset – így a vasárnapi, Kisvárda elleni bajnokit is –, mintha a Sevilla ellen lépnének pályára. Nem szereti azt a fajta kettősséget, amit az elmúlt hetekben tapasztalt, hogy a nemzetközi porondon odatette magát a csapat, míg az NB I-ben pontokat vesztett. De a Neftci elleni párharcban megmutatta a csapat, ha hisznek az álmukban, az valóra válik.

A Nemzeti Sport újságírója, Vajda György ezt követően arra emlékeztette a lilák vezetőedzőjét, hogy a tavaszi szezonban a Haladás elleni 1–1-re végződött találkozó után feltette azt a költői kérdés: mire készít fel az NB I?Kollégánk természetesen arra volt kíváncsi, választ kapott-e erre a nemzetközi kupaszereplés után.

„Nemcsak Újpesten, hanem az egész NB I-ben az a probléma, hogy bár a képességek megvannak, ezekből keveset tudnak a játékosok megmutatni a pályán. Ahol az igazi futballt játsszák, ott ez nem működőképes, az NB I-ben azonban lebeg egy buborék, ami abban a hitben tartja őket, hogy ez itt működhet. És ahogy látjuk, működik is. De ugyanezt láttam a válogatottnál is, ahová nagyon sok játékost az NB I-ből hívtak be, aztán tudjuk, mi lett a vége például a Kazahsztán elleni meccsnek... Lehetett rá számítani, pont amiatt, ami a hazai bajnokságban történik.

A legnagyobb probléma a komfortzóna, ahonnan a játékosok nem akarnak kimozdulni. Név nélkül, volt olyan játékos, aki az Újpestbe igazolt, és három nap után felvetődött bennem a kérdés, miért nem játszik a válogatottban. Jó a jobb, jó a bal lábad, a technikád, gyors vagy és jól lősz. Aztán két hét múlva kiderült, hogy fejben van probléma… Tegyük tisztába a dolgokat: sok pénzt lehet keresni, sokakat ez már boldoggá tesz, és nincs igazából további ambíciójuk. Pedig most az Újpest megmutatta, ha álmodsz, hiszel az álmodban és mellette nap mint nap keményen dolgozol, akkor az megvalósulhat.”

Pablo Machín, a Sevilla vezetőedzője rövidebben értékelt a továbbjutásuk után.

„Megérdemelten jutottunk tovább, már az első meccsen nagy lépést tettünk efelé. A másodikon az volt az elsődleges célunk, hogy az Újpest ne tudjon játékba lendülni, mert ha felbátorodik, akkor a szurkolótáborának köszönhetően meg is nehezíthette volna a dolgunkat. Azonban az első góllal lezártuk a mérkőzést, még úgy is, hogy az Újpest jól játszott, és mindent megtett azért, hogy gólt szerezzen. Ez sikerült is neki.”

Ezután kitért arra, hogy a csapatkapitány Nicolás Pareja azért nem tudott pályára lépni a meccsen, mert izomsérülést szenvedett a bemelegítés közben, és igazából nem akartak kockáztatni. Mint ahogy a továbbjutást sem, hiszen akár B-csapattal is kiállhattak volna a meccsre, de elmondta, komolyan vették az összecsapást, miután a futballban az elmúlt időkben többször is megesett, hogy az esélytelenebb csapat meglepetést szerzett. Másrészt felkészülésnek tekintették a spanyol bajnokságra, nemsokára pedig Szuperkupa-döntőt játszanak a Barcelonával, ezért mindenkinek meg kell kapnia a megfelelő játékperceket, fel kell vennie a ritmust.

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ VÁGATLANUL, NEBOJSA VIGNJEVICS A 15. PERCTŐL LÁTHATÓ

EURÓPA-LIGA
2. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ
NEM BAJNOKI ÁG
ÚJPEST FC–Sevilla (spanyol) 1–3
(Zsótér 77., ill. Sarabia 35., 50., Muriel 83.)
Továbbjutott:aSevilla,7–1-es összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik