Kezdet és búcsú – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2019.09.18. 23:14

Kezdődik! Amire évek óta vártak a ferencvárosiak, csütörtökön valósággá válik, az 1995-ös Bajnokok Ligája- és a 2004-es UEFA-kupa-főtáblás szereplést követően a zöld-fehérek ismét az európai nagyszínpadon lépnek fel. Persze tudom, egész más lett a futballvilág azóta, amióta az FTC a BL legjobb tizenhat csapata között szerzett öt pontot, és lőtt kilenc gólt, hogy mást ne említsek, sokkal nagyobb lett a konkurencia. Manapság negyvennyolc csapat játszhat az El-ben, harminckettő a BL-ben, vagyis a Fradi a legjobb nyolcvan közé került, mégis nagyon boldogok lennénk öt szerzett ponttal – tapasztalatszerzésre kiváló alkalom e hat csoportmeccs, hiszen a magyar bajnok az igazán dinamikus, modern futballt érezheti testközelből.

S ha már modern és tempós futball: itt hívta fel magára a figyelmet immár nem először Szoboszlai Dominik. Azok után, hogy 18 évesen az elmúlt héten hibátlan mozdulattal csavarta a labdát a szlovákok kapujába, a BL-ben is gólt szerzett. Jó belegondolni, hogy karrierje tizenöt-húsz legjobb éve még előtte van – s már messzebbre jutott, mint az utóbbi évtizedek magyar labdarúgói közül szinte bárki. Ahogy mondani szokás: most kell szerénynek maradni, még többet dolgozni, mert a tehetséges játékos, bár sokan ezt hiszik, nem ért célba, az igazi versenyfutás még csak most kezdődik – a sztárok között.

A futballélet pedig kegyetlenül kiszámíthatatlan, mert amíg kedd este a Salzburgban esett magyar gólnak örültünk, szerda reggel szörnyű hírre ébredtünk: Horváth Gábor, az 1985-ben az UEFA-kupa fináléjában a Real Madridot idegenben legyőző – végül abban a sorozatban ezüstérmes – Videoton védője nincs többé. Más korosztály tagja volt, s amikor legutóbb szeretett fehérvári klubja El-esélyeiről nyilatkozott, szívfacsaró volt hallani, milyen hálával köszöni meg az érdeklődést. Nem kérte előre a kérdéseket, sőt, amikor felajánlottam, elolvashatja az interjút megjelenés előtt, nevetve mondta: „Ne viccelj, bízom benned!”

Remélem, nem lesz gond Vaduzban – akkor ezzel a mondattal búcsúzott, s az élet szerda reggel ráébresztett, a kupakudarc legfeljebb csalódás. Az igazi fájdalom egészen mást jelent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik