Holland és brazil gól, 3-0-s Fradi-győzelem

Vágólapra másolva!
2011.06.30. 18:51
null
Az új igazolások eddig nagyon beváltak: Otten és Félix is betalált (Fotó: Mirkó István)
A Ferencváros győzelemmel tért vissza az európai kupaporondra. Prukner László csapata hazai pályán 3–0-ra legyőzte az örmény Ulissest a labdarúgó Európa-liga első selejtezőfordulójának első mérkőzésén, így nyugodtan várhatja az egy hét múlva esedékes visszavágót.  

A Ferencváros több szempontból is úttörőnek számít a magyar csapatok nemzetközi kupaszereplését illetően. Az FTC az első – és mindmáig az egyetlen – együttesünk, amely a három klasszikus európai kupa egyikét (jelesül a VVK-t) megnyerte, az első magyar csapat, amely bejutott a Bajnokok Ligájába és az UEFA-kupa csoportkörébe, és futballklubjaink közül elsőként szerepelt a KEK-ben. A dicső múltra jellemző sikerektől persze már távol került a Fradi (és az egész magyar labdarúgás), de ebben a szezonban ismét megmérettetheti magát Európában a zöld-fehér együttes. A bajnokságban a harmadik helyen záró csapat pedig egy remek győzelemmel kezdett az Európa-ligában az Ulisses ellen.

A Ferencváros kupamúltjáról itt olvashat!

Prukner László vezetőedző a kezdőcsapatában nem számolt a védelemből ezúttal kimaradt Csizmadia Csaba és Balog Zoltán játékával, de a nemrég szerződtetett brazil csatár, Felipe Félix is a kispadon kezdett. Később beállt, s ennek komoly jelentősége volt.

Az örmény szurkolók csalódottan térhetnek haza (Fotó: Szabó Miklós)
Az örmény szurkolók csalódottan térhetnek haza (Fotó: Szabó Miklós)

Az első öt percben fölényben játszott a Ferencváros, a játék inkább a vendégek térfelén zajlott. Az első sorban a jobb oldalon próbálkozó Fradi – akárcsak ellenfele – azonban nem tudott nagyobb helyzetet kialakítani. A szakadó eső sem könnyítette meg a játékosok dolgát, de az égi áldás ellenére ellenére 6600 ember a helyszínen tekintette meg a mérkőzést.

Az első negyedórában a Fradi irányított, de kicsit összeszokatlannak tűnt a támadó szekció. Persze, ez nem meglepő, a nyári szünetben nagyon sok változás történt a zöld-fehérek játékoskeretében.

Az első említésre méltó helyzet „természetesen” így is a Fradi előtt adódott: a 11. percben Józsi ívelt szabadrúgásból a vendégkapu elé, s miután Malkov kapus kiöklözte a labdát, Mark Otten lövésénél mentettek a védők, a pörgő labda pedig átszállt Oláh feje fölött.

Az első fél óra végén pedig már a vezetést is megszerezte a Ferencváros! A 31. percben Józsi 26 méterről elvégzett szabadrúgását követően Tigar Hahnazarjan a saját kapujába csúsztatta a labdát. A Fradi játékosai Marótit ünnepelték – ő volt a legközelebb az esethez. 1–0

Otten igazi vezér volt, gólt is szerzett (Fotó: Szabó  Miklós)
Otten igazi vezér volt, gólt is szerzett (Fotó: Szabó Miklós)

És ha egy üzlet egyszer beindul: nem sokkal később már kettő volt a Ferencváros előnye. A 33. percben Józsi bal oldali szöglete után Otten volt jó helyen, és a kapusról kipattanó labdát közelről a kapu bal oldalába gurította. 2–0

Bár a ferencvárosi támadók még nem érezték annyira egymást, a magyar csapat a szélről történő beívelésekkel rendre zavarba tudta hozni az Ulisses játékosait. Ennek is köszönhető, hogy kettővel vezetett az FTC. A szurkolók a szakadó eső ellenére énekeltek– remekül alakult a Fradi visszatérése Európába.

Aztán Otten összehozott egy tizenegyest, vagy mondhatnánk, hogy a holland megmozdulása után kissé jótékony volt a játékvezető az örményekkel. Marko Ranilovic azonban igazságot szolgáltatott, megfogta Adamjan büntetőjét a 45. percben.

A második félidő elején is a Ferencváros futballozott jobban. A zöld-fehérek irányították a találkozót, az Ulisses erejét felemésztette a védekezés. Látszott, nem valószínű, hogy a vendégeknek még egyszer lesz akkora lehetőségük, mint a tizenegyesnél. Aztán a harmadik gólt is megszerezte a Ferencváros, amivel végérvényesen eldöntötte az összecsapás (és talán a továbbjutás...) sorsát.

Felipe Félix alighogy beállt (Oláh helyére), rögtön helyzetbe került a 66. percben: egyedül ment el a bal szélen, az egyik védő szorításában lőtt, a kapus azonban hárított. Három perccel később azonban már nem volt kegyelem... A Liban Abditól kapott passz után a brazil támadó egyedül léphetett ki a 69. percben, majd 14 méterről a kapuba bombázott. Most már megnyugtató volt a Ferencváros előnye. 3–0

Grúzék kevés területet hagytak az örmény támadóknak (Fotó: Mirkó István)
Grúzék kevés területet hagytak az örmény támadóknak (Fotó: Mirkó István)

A folytatásban újabb gól nem született, a Ferencváros teljesen megérdemelt győzelmet aratott, a látottak alapján a háromgólos különbség reálisnak mondható. A két csapat közti legnagyobb különbséget az jelentette, hogy az örmények a beívelt labdáknál nagyon bizonytalanok voltak, erre a hazaiak ráéreztek, és az első félidőben mindkét találatukat egy-egy Józsi-beívelés után szerezték.

A második félidőben elfáradtak az örmény védők, a ferencvárosiak többször is leindították őket, egy ilyen akció végén született a harmadik hazai találat is, a csereként beállt Felipe Félix révén, aki a gólja mellett több helyzetet is kialakított. A brazil támadó mellett ki kell emelni Mark Ottent, aki hátul sallangmentesen takarított, a hajrában pedig a középpályán is helyt állt, és az első félidőben gólt is szerzett.

A Fradi nyugodtan várhatja az egy hét múlva esedékes visszavágót.

FERENCVÁROS–ULISSES 3–0

1–0, Hahnazarjan – öngól

2–0, Otten


Az Ulisses kihagyott büntetője

3–0, Félix


MAGABIZTOS AZ ELŐNY, DE ÓVATOSNAK KELL LENNÜNK – MARÓTI BÉLA

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET AZ FTC–ULISSES MÉRKŐZÉSRŐL!

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET AZ UE SANTA COLOMA–PAKS MÉRKŐZÉSRŐL!

EURÓPA-LIGA
1. SELEJTEZŐKÖR, 1. MÉRKŐZÉS
FERENCVÁROS–ULISSES (örmény) 3–0
Albert-stadion, Vezette: Vincic (szlovén)
FERENCVÁROS: Ranilovic – Fülöp N. (Balog Z., 73.), Grúz, Otten, Junior – Maróti – Jovanovic, Józsi (Csizmadia, 77.), Andrezinho – Abdi, Oláh L. (Felipe Félix, 63.)
ULISSES: Malkov – Ugrekelidze, Hahnazarjan, Kraszovszki, Andrikjan – Pato (Szahakjan, 50.), A. Grigorjan, Adamjan, Bareghamjan, D. Grigorjan (Dzsikia, 55.) – Zokou (Nranjan, 75.)
Gólszerző: Hahnazarjan (31. – öngól), Otten (33.), Félix (69.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik