FTC: Ilyen sem volt még! Gera Zoltán belső védő lesz

Vágólapra másolva!
2017.07.20. 07:50
null
Gera Zoltán (labdával) új szerepre készülhet (Fotó: fradi.hu)
Az idegenbeli 4–2-es siker után a dán Midtjyllandnál magabiztosan várhatják a Ferencváros elleni Európa-liga-selejtező visszavágóját, miközben a magyar kupagyőztes felforgatott hátvédsorral lesz kénytelen kiállni a mérkőzésre, Gera Zoltánból várhatóan belső védő lesz.



A dánoknak biztosan nem az ideg-összeroppanás a legfőbb problémájuk. Az ország középső részén található, mindössze 47 ezer lakosú Herningben alig látni embereket, ha pedig mégis valaki az utcára merészkedik, csigalassúsággal sétál, vagy kávézóban üldögél.

Odébb a helyi utcaseprő dalolászva végzi munkáját, a főutcát két munkás és egy kisgép újítja fel kényelmesen, a könyvárus a zárás előtt húsz perccel lehúzza a rolót – itt senki sem siet sehova, pláne nem idegeskedik semmin...

Ami feltűnő viszont, hogy minden harmadik üzlet optika vagy gyógyszertár, úgy tűnik, északon ezt a kettőt éri meg leginkább üzemeltetni – ebből kiindulva a szemcseppet vihetik leginkább. Herningben látnivaló egyébként alig akad. Turistának nyoma sincs, aprócska helyi múzeumon és néhány furcsa szobrászalkotáson kívül szinte semmi izgalmas sincs.

A budapesti 4–2-es győzelem után az FC Midtjylland labdarúgóinak sincs izgulnivalójuk. A dánok elképzelhetetlennek tartják, hogy ne az ő csapatuk jusson a következő fordulóba, ezért nem is lesz telt ház csütörtök este a tizenegyezer fő befogadására alkalmas MCH Arénában. Becslések szerint jó, ha négyezren összegyűlnek a lelátókon, a drukkerek szerint a Ferencváros elleni ütközet már le van futva, és egyébként is sokan nyaralnak ezekben a hetekben melegebb tájakon. Herningben a meccs napjára tizenkilenc Celsius-fokot jósolnak, nem mellékesen valószínűleg az eső is szakad majd.

És ha már eső... A belvárosban szinte minden bolt előtt található esernyőtartó ládikó, miután errefelé bármikor eleredhet, ezek közül bárki ingyen magához ragadhat egyet. Az árusok csupán azt kérik, ha legközelebb arra jár az ember, tegye vissza ugyanoda, hogy más is tudja használni. Más világ, más szokások.

TIZENHÁROM FERENCVÁROSI...

„Mindössze tizenhárom hadra fogható labdarúgóm van, a hátvédsort nem volt könnyű összerakni – ecsetelte a nehéz helyzetét a csütörtöki meccs előtt Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője. – Batik Bence és Lovrencsics Gergő személyében két védőm maradt. Sőt, Gergő alapvetően szélső. De az élet már csak ilyen, időnként nehéz feladatok elé állít. Mindenesetre megpróbáljuk a legjobbat kihozni a helyzetből."

A szakember a nehéz helyzettől függetlenül nem vár óvatos játékot a csapatától.

„Nincs mire várnunk, a kezdés után neki kell ugranunk a dánoknak. Játszhatnánk kivárásra, csak ne kapjunk gólt, csakhogy ennek semmi értelme sem lenne az első mérkőzés eredményének ismeretében. A budapesti találkozón olyan hibákból kaptuk a gólokat, amilyeneket nem szabad elkövetni. Ezen változtatnunk kell."

Doll azt is kifejtette, mire számít az ellenféltől.

„Kapkodni biztosan nem fognak, az idő nekik kedvez. Erős, jó felépítésű futballistáik vannak, alighanem ívelgetik majd a labdákat a kapunk elé. Hátul stabilnak kell maradnunk, miközben támadásban a saját futballunkat kell játszanunk. Bármikor képesek vagyunk gólt szerezni, jó játékosaink vannak, kíváncsi leszek a dán játékosok reakciójára, amikor hamar meglőjük az első gólunkat. Erre készülünk!"

A Ferencváros a város központjában található Best Western Hotelben szállt meg, ahol a szakmai stáb a mérkőzés előtti napon hosszas videózást tartott a labdarúgóknak, majd este hét órától a találkozó helyszínén edzettek a játékosok. Már aki éppen hadra fogható volt.

A Midtjylland ellen Thomas Doll vezetőedző több futballistájára sem számíthat: Botka Endre sárga lapok, Julian Koch kiállítása miatt nem léphet pályára, Hajnal Tamás agyrázkódása után el sem utazott Herningbe, Otigba Kenneth és Böde Dániel továbbra is sérült, Leandro bokája sem jött rendbe, Varga Roland várhatóan csak a kispadon üldögél, és akkor még ott van a kisebb sérüléssel bajlódó Priskin Tamás is. A helyzet a 4–2-es vereség után egyébként sem könnyű, hát még így.

„Azért nem adjuk fel! – mondta lapunknak a mérkőzés előtti este Dibusz Dénes. – Előnyből várja a visszavágót a dán csapat, de meg kell próbálnunk a lehetetlent.

Igenis támadnunk kell, harcos, agresszív felfogásban kezdeni a találkozót, nincs veszítenivalónk. Mennünk kell előre, és ha összejön egy korai gól, esetleg a félidő előtt megrúgnánk a másodikat is, nyílt lenne a továbbjutás.”

A ferencvárosi kapus előtt sohasem látott védelem játszhat, kényszerből Gera Zoltán lesz az egyik belső védő. Vajon mi sül ki ebből?

„Jól is kijöhetünk belőle – vélekedik a Fradi kapusa. – Még jobban koncentrál így mindenki, és a meglepetés erejével is szolgálhatunk. Ebben az összeállításban még sohasem állt ki a védelmünk, magam is kíváncsian várom, hogyan működik a csapat. Hátul mindenesetre magabiztosnak kell maradnunk, hiszen a legkönnyebben elérhető továbbjutást érő eredmény a nulla három lenne. Meg kell próbálnunk a lehetetlent!”

MAGYAR CSAPATOK A NEMZETKÖZI PORONDON
BAJNOKOK LIGÁJA
2. SELEJTEZŐKÖR
1. MÉRKŐZÉS (július 12.)
Hapoel Beer-Seva (izraeli)–Bp. Honvéd 2–1
VISSZAVÁGÓ (július 19.)
Bp. Honvéd–Hapoel Beer-Seva (izraeli) 2–3
EURÓPA-LIGA
2. SELEJTEZŐKÖR
1. MÉRKŐZÉSEK (július 13.)
Nomme Kalju (észt)–Videoton FC 0–3
Ferencváros–FC Midtjylland (dán) 2–4
VISSZAVÁGÓK (július 20.)
19.00: FC Midtjylland (dán)–Ferencváros (Tv: Duna World)
21.00: Videoton FC–Nomme Kalju (észt) (Tv: Duna World)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik