Aubameyang és Lacazette El-döntőbe repítette az Arsenalt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.09. 20:55
null
Az Arsenal négyszer ünnepelhetett a Mestallában, és 2006 óta először játszik majd európai kupadöntőt (Fotó: AFP)
Az Arsenal labdarúgócsapata kettős győzelemmel jutott be az Európa-liga döntőjébe, miután 4–2-re legyőzte a Valenciát a Mestallában. A londoniakat ismét a Pierre-Emerick Aubameyang, Alexandre Lacazette csatárduó góljai segítették győzelemhez, a gaboni klasszis háromszor is betalált az elődöntő visszavágóján.

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Valencia (spanyol)–Arsenal (angol) 2–4 (Gameiro 11., 58., ill. Aubameyang 17., 69., 88., Lacazette 50.)
Valencia, Mestalla. Vezette: Makiele (holland)
Továbbjutott:
az Arsenal, kettős győzelemmel, 7–3-as összesítéssel

A két Bajnokok Ligája-elődöntő után arra nyilván nem lehetett számítani, hogy egy hátrányban levő csapat hitehagyottan kezdi a visszavágót: a Valencia is egyből „az Arsenal arcába mászott”, sőt, hamar meg is tudta szerezni a vezetést, kipipálva az első pontot a meccsforgatókönyvben. A hazaiak igen aktív balszárnya villant meg: Rodrigo remekül tette ki a labdát a bal szélre Goncalo Guedesnek, aki visszaadta azt Rodrigónak, ő keresztbe passzolt, a megpattanó beadás pedig az üres kapura érkező Kevin Gameiro elé került, aki közelről nem hibázott, s nem is nagyon hibázhatott (1–0).

A Valencia a gól után mindent bevetett, hogy megduplázza előnyét, de hiába volt a roham, hiába Rodrigo kevéssel elzúgó lövése, az Arsenal egyenlített – első lehetőségéből. A 17. percben egy előrerúgott labda után Alexandre Lacazette nyert meg kulcsfontosságú fejpárbajt, Pierre-Emerick Aubameyang kiszabadult a védők szorításából, és 18 méterről remek gólt lőtt a bal alsó sarokba (1–1).

Innen kezdve az első félidő sokkal inkább a londoniak szája íze szerint alakult, az Arsenal viszonylag magabiztosan tartotta az eredményt, sőt, előnnyel vonulhatott volna szünetre, de Aubameyang előkészítése után Lacazette lövése a bal oldali kapufáról mellé perdült, pedig Neto kapus tehetetlen volt.

Ami ekkor nem sikerült, összejött a második félidő elején, az 50. percben. Aubameyang becsúszva szerzett labdát a Valencia térfelén, Lucas Torreirához továbbított, Torreira Lacazette-hez, a center térült-fordult, lerázta Piccinit, majd kilőtte a bal alsó sarkot (1–2). Már négy gól kellett volna a Valenciának!

Egyet az 58. percben meg is szerzett a házigazda: Dani Parejo ugratta ki remekül a jobb szélen Daniel Wasst, Wass visszagurított, Rodrigo meg telibe találta lövésével a kapu előtt tébláboló Gameirót, aki labdástól a hálóba csetlett (2–2). Mielőtt a Valencia-drukkerek felbátorodtak volna, jött a harmadik Arsenal-gól: Ainsley Maitland-Niles remekül húzott el a jobb szélen, laposan beadott, Aubameyang megelőzte Ezequiel Garayt, és közelről a kapuba lőtt (2–3).

Ugyan a csodák hete volt ez az európai labdarúgókupákban, de a Mestallában szép lassan mindenki lemondott a csodáról, pláne hogy a 88. percben Aubameyang megszerezte saját maga harmadik, csapata negyedik találatát! A lehetőségeit kíméletlenül kihasználó Arsenal idegenben négy gólt lőtt, és kettős győzelemmel, 7–3-as összesítéssel, teljesen megérdemelten masírozott be a baki fináléba. Az Arsenal a 2006-os BL-finálé óta először játszhat európai kupadöntőt! 2–4

Az Arsenal döntőbeli ellenfele a Chelsea lesz, amely a másik ágon tizenegyesekkel múlta felül a Frankfurtot.

A másik mérkőzésen
Chelsea (angol)–Eintracht Frankfurt (német) 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel 4–3

London,
Stamford Bridge. V: Ovidiu Hategan (román)
Továbbjutott: a Chelsea, 2–2-es összesítéssel, tizenegyesekkel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik