Espanyol: a rossz kezdés után izgatottan várják a Fradi elleni meccset

SZ. E. M.SZ. E. M.
Vágólapra másolva!
2019.09.19. 14:53
null
Matías Vargasért 10.5 millió eurót fizetett az Atlético Madrid (Fotó: AFP)
Az Espanyol nagyjából tizenkét év után szerepel ismét európai kupában, amely a gyenge bajnoki rajt ellenére lázba hozza a helyi drukkereket. A Ferencváros elleni mérkőzés előtt egy helyi kollégával, Albert Ortegával beszélgettünk a barcelonai csapatról.

A 7. helyen záró Espanyol legutóbb 14 évvel ezelőtt teljesített jobban a bajnokságban. Ez pedig Európa-liga-indulást ért, a barcelonai együttes pedig sikerrel vette a selejtezőket, így a 2006–2007-es idényt követően ismét a második számú európai kupában szerepelhet. Akkor egészen a döntőig menetelt a gárda, ám ott tizenegyesekkel kikapott a Sevillától. Nyilván a „visszatérés” izgalommal tölti el a drukkereket.

„A szurkolók nagyon várják már az Európa-liga meccseket, ugyan a rossz idénykezdet lehűtötte a kedélyeket, de ettől még izgatottak az emberek, hiszen mégis nagy klubról van szó, így hosszú időnek számít az a tizenkét év, mióta nem szerepelt európai kupában a csapat” mondta a Nemzeti Sport Online-nak a Yahoo Deportes újságírója, Albert Ortega.

A nyári átigazolásokat böngészve viszont szembetűnő, hogy míg a csapat csaknem 60 millió euróra tett szert játékoseladásokból, addig ennek kevesebb, mint a harmadát fordította új játékosok szerződtetésére, tehát nem úgy tűnik, hogy az Európa-liga szereplés miatt az Espanyol kínai tulajdonosa őrült költekezésbe kezdett volna.

„Úgy vélem, a szurkolók az El-szereplés miatt jelentősebb erősítésekre számítottak, kicsit csalódottak lehetnek – folytatta Albert Ortega. Az Espanyol három legfontosabb játékosából kettőt eladott. A Betis kifizette Borja Iglesias 28 millió eurós kivásárlási árát, az Atlético Madridhoz távozó Mario Hermosónak pedig januárban lejárt volna a szerződése, viszont a Bayern Münchennel összeboronált Marc Roca maradt. Ezen kívül a klub 8 millió euróért szerződtette Fernando Calerót, a középhátvéd jó futballista, ő hivatott pótolni Hermosót, illetve jött még a szélső Matías Vargas is 10.5 millió euróért. Ettől függetlenül a középcsatár posztján vannak kérdőjelek. Facundo Ferreyra és Jonathan Calleri korántsem olyan veszélyesek, mint Borja Iglesias volt. Vu Lej nem center, inkább visszavont csatárként, vagy, ahogy mi mondjuk segunda puntaként jó egy 4–4–2-es rendszerben, ráadásul Ferreyra múlt héten megsérült. A korábban említetteken kívül Ander Itturaspe, Andrés Prieto, Bernardo Espinosa és a jobbhátvéd Sébastien Corchia jött még, de utóbbit leszámítva ők nem számítanak nagy erősítésnek.”

Nem tudjuk, hogy az edzőváltás, netán az El-selejtezők miatti korai idénykezdet, esetleg a távozó kulcsemberek miatt, de az Espanyol rosszul kezdte a bajnokságot. Az első három fordulóban kikapott a Sevillától (0–2) és a Granadától (0–3), valamint gól nélküli döntetlent játszott az Alavéssel. Végül legutóbb az Eibar otthonában sikerült 2–1-re győznie.

„Az Espanyol szörnyen játszott és mintha a nyáron a B-csapattól előléptetett David Gallego nem lett volna ezzel tisztában – mondta nekünk Albert Ortega. – Aztán változtatott a kezdő tizenegyen, majd a játékrendszeren, de ez nem igazán működött, még mindig próbálja kitalálni, hogyan is kellene játszani. Általában túl nagy a terület a csatárok és a többi csapatrész között, így a támadók nem sok segítséget kapnak. Emellett az edző a középső középpályásokat is úgy használja, hogy az a védekezés rovására megy. Ettől függetlenül az Espanyol jó csapat, legutóbb az Eibar ellen először nyert a bajnokságban és még első is lehet El-csoportjában.”

Ha már említette, a spanyol kollégától megkérdeztük, mit gondol a csapat kínai futballistájáról, Vu Lejről. Barcelonában állítólag hetvenezer kínai él, a huszonhét esztendős futballista érkezése óta pedig robbanásszerűen megnőtt a klub népszerűsége szülőhazájában, ott többen követik teljesítményét, mint a Barcelonáét vagy a Real Madridét.

Vu Lej miatt Kínában is hatalmas az érdeklődés a csütörtöki meccs iránt (Fotó: AFP)
Vu Lej miatt Kínában is hatalmas az érdeklődés a csütörtöki meccs iránt (Fotó: AFP)

A BBC szerint a Villarreal elleni bemutatkozását 40 millióan nézték Kínában, Spanyolországban arra a találkozóra 177 ezren kapcsoltak oda, így lehet, hogy a Fradi elleni összecsapást is sokan nézik majd Ázsiában, még akkor is, ha az időpont nem feltétlenül előnyös, Pekingben például helyi idő szerint hajnali háromkor kezdődik a mai mérkőzés.

„Vu Lej jó játékos, de közel sem a legjobb futballista a keretben, még azt sem állítanám, hogy a legjobb támadó – fejtegette Ortega. – A klub számára marketingszempontból rendkívül sikeres volt a szerződtetésére, de számomra kicsit elveszettnek tűnik, mikor pályán van, szerintem még mindig keresi a helyét.”

A 2007-ES DÖNTŐ ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik