Kamber és a kapusteljesítmény döntött, továbbjutott a Honvéd Vilniusban

Cserháti András (Vilnius, összefoglaló), Marosi Gergely (percről percre)Cserháti András (Vilnius, összefoglaló), Marosi Gergely (percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.07.18. 18:51
null
Továbblépett a Honvéd Vilniusban, ám ennél jobb teljesítmény kell az U. Craiova ellen a következő körben (Fotó: Sarkadi Bálint/honvedfc.hu)
A Budapest Honvéd labdarúgócsapata kiharcolta a továbbjutást az Európa-liga selejtezőjének második körébe, mivel Vilniusban 1–1-es döntetlent játszott a litván Zalgiris együttesével. A 4–2-es összesítéssel továbblépő kispestiek a következő fordulóban a román Universitatea Craiovával találkoznak.

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. KÖR, VISSZAVÁGÓ

ZALGIRIS (litván)–BP. HONVÉD 1–1 (1–0)
Vilnius
, LFF Stadion, 2000 néző. Vezette: Saggi (norvég)
Zalgiris: Berkovec – Mikoliunas, Bolha, Tomics (Vareika, 66.), Slijngard – Pérez, Vorobjovas – Baravykas (Simkus, 89.), Kis, Morer – Antal. Vezetőedző: Joao Martins
Honvéd: Lefkovits – Batik, Kamber, Lovric – Kálnoki-Kis (Uzoma, 57.), Gazdag, Kesztyűs (Hegedűs M., 78.), Banó-Szabó, Kukoc – N'Gog, Moutari (Kulacs, 70.). Vezetőedző: Giuseppe Sannino
Gólszerző: Antal (18.), ill. Kamber (62.)
Továbbjutott:
a Bp. Honvéd, 4–2-es összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Földkupacok, markolók, daruk szinte minden sarkon, az épülő-szépülő Vilnius nyugodt kisváros hangulatát árasztja, pedig majd' hatszázezren lakják. Az utcán békésen sétálgató és kávézgató embereket látni a patyolattiszta utcákon. Bizony, egyetlen eldobott cigarettacsikkel, zsebkendővel, szeméttel nem találkoztunk – kispesti fanatikusokkal viszont igen.

Néhányan már a szerda esti tréning közben meglepték a Zalgiris Vilnius elleni visszavágóra készülő, az első mérkőzésen 3–1-es előnyt kiharcoló csapatot, a stadion egyik sarkában, az utcáról biztosították az együttest, Vilniusban sincsenek egyedül, csütörtökre körülbelül kétszázan gyűltek össze a pesti drukkerek. Akik aztán a sok sérült miatt – Enisz Ben-Hatira, Heffler Tibor, Horváth András, Kovács Nikolasz, Mohamed Mezgrani, Nagy Gergő és Szendrei Norbert, Egerszegi Tamás pedig csak a következő körben léphet pályára – debütáló játékost is láthattak, hiszen először kapott helyet a Honvéd kezdőjében a nyáron Paksról érkező belső középpályás, Kesztyűs Barna.

Giuseppe Sannino vezetőedző azon is sokat törte a fejét, kit állítson a jobb szélre: szó volt Lukács Dániel, Eke Uzoma és Kálnoki-Kis Dávid szerepeltetéséről is, végül utóbbira esett a választása.

A kezdés előtt annak rendje és módja szerint fellocsolták a műfüvet, az más kérdés, hogy a vízsugár irányával akadt némi gond, ugyanis a lelátón ülők is jócskán kaptak belőle, a litván lányok sikítozva futottak, nehogy megázzanak... A meccsre kilátogató ötven katona azonban meg sem moccant, furán is nézett volna ki, ha elkezdenek sprintelni.

A Honvéd viszont futott, az 5. percben meg is szerezhette volna a vezetést, de David N'Gog célt tévesztett. Abban viszont nem tévedtünk, hogy – csakúgy, mint az első mérkőzésen – a Zalgiris kulturált futballal rukkolt ki, góllá is érett a vilniusi mezőnyfölény, Liviu Antal talált be. A kispestiek indiszponáltan futballoztak, a hazaiak frissebbnek tűntek, vagy úgy is fogalmazhatnánk, a Honvéd szenvedett, a Zalgiris pedig felszabadultan és jól játszott.

Nem kérdés, a magyar csapat örülhetett, hogy „csak” egygólos hátránnyal vonult pihenőre.

Lefkovits kulcsszerepet vállalt a kispesti továbbjutásban (Fotó: Sarkadi Bálint/honvedfc.hu)
Lefkovits kulcsszerepet vállalt a kispesti továbbjutásban (Fotó: Sarkadi Bálint/honvedfc.hu)

Sajnos a fordulás után sem változott a mérkőzés képe, alig kezdődött el a második félidő, Tomislav Kis puskázott el egy ziccert, Lefkovits Robi szerencsére résen volt, és védett az 52. percben, csakúgy, mint három perccel később.

Teljesen széteső játékot mutatott a Honvéd, de szerencsére a futball megmutatta csúnyábbik arcát, s a többgólos hazai vezetés helyett érkezett Djordje Kamber, és egyenlített...

A gól érezhetően megfogta a Vilniust, Kesztyűs el is dönthette volna a továbbjutás sorsát, de ziccert rontott. A Honvéd kezét fogta Fortuna, de a legfontosabb, hogy maradt az 1–1, így a hazaiaknál iksszel debütált a Marek Zub helyére érkező Joao Luis Martins.

Vilnius tehát fejlődik, de a továbbjutás ellenére egyértelműen látszik, a Honvédnak is épülnie kell – az alapoknál sokkal magasabbra egyelőre nem jutottak a magyarok.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
1. MÉRKŐZÉS – JÚLIUS 24., SZERDA
20.00: Ferencváros–Valletta FC
Budapest, Groupama Aréna
VISSZAVÁGÓ – JÚLIUS 30., KEDD
20.00: Valletta FC–Ferencváros
Ta'Qali, Centenary Stadion
EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
1. MÉRKŐZÉS – JÚLIUS 25., CSÜTÖRTÖK
18.55: Budapest Honvéd–Universitatea Craiova
Győr, ETO Park
20.00: Mol Fehérvár–Vaduz
Felcsút, Pancho Aréna
21.00: Torino–DVSC
Alessandria, Giuseppe Moccagatta Stadion
VISSZAVÁGÓ – AUGUSZTUS 1., CSÜTÖRTÖK
18.15: Universitatea Craiova–Budapest Honvéd
Craiova, Ion Oblemenco Stadion
18.30: DVSC–Torino
Debrecen, Nagyerdei Stadion
19.00: Vaduz–Mol Fehérvár
Vaduz, Rheinpark Stadion

A végén a kispestiektől volt hangos a stadion (Fotó: Sarkadi Bálint/honvedfc.hu)
A végén a kispestiektől volt hangos a stadion (Fotó: Sarkadi Bálint/honvedfc.hu)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik