El: szinte megtriplázta UEFA-pontjait az FTC, de a Fehérváré az új rekord

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.12.13. 13:23
null
A Ferencváros klubszinten 6, Magyarországnak 11.5 pontot gyűjtött az UEFA-ranglistákra (Fotó: Szabó Miklós)
A Ludogorec elleni 1–1-es döntetlenért a jövő évi kiemelés szempontjából értékes egy pontot kapott a Ferencváros. A zöld-fehérek 9.000 koefficiensponttal, azaz a mostani idény előtti 3.500-hez képest csaknem háromszor annyi ponttal vághatnak neki jövőre az európai kupasorozatok sorsolásának – már ha kvalifikálnak. Az FTC és a Fehérvár is felállított új magyar csúcsot.


A Ferencváros a 2019–2020-as nemzetközi kupaidény sorsolásait 3.500 koefficiensponttal várhatta, ezzel az Európa-liga-főtáblára jutott 48 csapat közül a leggyengébb együttesnek számított. A pontszámok az előző öt idény eredményeiből adódnak össze – miközben fél pont elévült, a zöld-fehérek az UEFA oldalán közzétett lista szerint 6.000 pontot gyűjtöttek az ősszel, így jött össze a 9.000 pontos eredmény.

Az FTC azzal, hogy eljutott az Európa-liga főtáblájára, 3 pontot kapott, ezt a csoportkörben elért egy győzelemmel és négy döntetlennel egészen 6 pontig sikerült feltornázni (a csoportkörben egy győzelemért 2, a döntetlenért 1 pont jár, de csak a garantált három pont elérése utáni eredmények után kapnak plusz pontokat a csapatok, vagyis az FTC-nél a csoportkör utolsó három mérkőzésén kiharcolt döntetlenek számítanak pluszban).

A zöld-fehérek – a jelenlegi rendszert tekintve – magyar rekordot állítottak fel a megszerzett 6.000 pontjukkal, az eddigi csúcsot a Fehérvár tartotta, amely Vidi FC néven az előző évadban 5.000 pontot gyűjtött. Az élő pontok tekintetében még mindig a székesfehérvári együttes a magyar rekorder – a mostani selejtezőben szerzett 1.500 pontja egy nullás idényt vált ki, így jelenleg 10.500 ponttal áll.

A Fehérvár a 122., a Ferencváros a 135. helyen szerepel a klubok rangsorában.

Az országok rangsorában Magyarország 4.500 pontot átlagolt, így 12.875 ponttal a 33. a legutóbbi öt idény pontszámait felölelő listán.

Az adott évi országkoefficiens úgy alakul ki, hogy az adott ország összes, abban az évben indulócsapata által szerzett koefficienspontok összeadódnak, majd ezt a résztvevő együttesek számával elosztják – a magyar csapatok esetében néggyel.

Ezek a koefficienspontok nem azonosak a csapatok egyéni pontszámával, itt csapatonként egy-egy selejtezős győzelem 1 pontot;selejtezős döntetlen 0.5; főtáblás győzelem 2; főtáblás döntetlen 1 pontot ér. A BL-csoportkörbe jutásért 4 bónuszpont jár.

Eszerint a számítás szerint az FTC 11.5, a Fehérvár 2.5, a Honvéd szintén 2.5, a Debreceni VSC 1.5 pontot tett a közösbe (18.000 / 4 = 4.500).

A Ferencváros 11.5 pontja szintén új magyar rekord. Ennek köszönhetően pedig a Fradi minden valószínűség szerint kiemeltként várhatja majd jövő nyáron a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga selejtezőjének 1. fordulóját, ha jövőre is kilép a nemzetközi porondra.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
H-CSOPORT
LUDOGOREC (bolgár)–FERENCVÁROS 1–1
(1–0)
Razgrad, Ludogorec Aréna, 5000 néző. Vezette: Jug (szlovén)
LUDOGOREC: Iliev – Cicinho, Terziev, Grigore, Nedjalkov – Anicet, Badji – Lukoki (Tchibota, 77.), Marcelinho, Wanderson (Djakov, 84.) – Keserü (Ikoko, 91.). Vezetőedző: Sztaniszlav Gencsev
FERENCVÁROS: Dibusz – Botka, Blazic, Frimpong, Heister – Sigér (Skvarka, 79.), Haratin (Ihnatenko, 84.) – Zubkov, Isael, Nguen – Boli (Szihnyevics, 84.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov
Gólszerző: Lukoki (24.), ill. Szihnyevics (95.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik