Így, ahogy vagytok! 1. Chelsea 2. Mol Vidi FC

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2018.11.08. 18:45
null
Jogos az öröm, az újabb sikerrel már a második helyen a Mol Vidi (Fotó: Török Attila)
A Mol Vidi Georgi Milanov 50. percben szerzett góljával 1–0-ra legyőzte a görög PAOK-ot a Groupama Arénában az Európa-liga L-csoportjának 4. fordulójában, és ezzel nagy lépést tett a továbbjutás felé. A másik meccsen a Chelsea 1–0-ra nyert a BATE Boriszov otthonában és így már biztos, hogy továbbkerül a négyesből.

EURÓPA-LIGA

CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
L-CSOPORT
MOL Vidi FC–PAOK (görög) 1–0 (Milanov 50.)
Groupama Aréna, 17 208
néző, V: Palabiyik (török)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG.

Csütörtök reggel kilenc órakor még négy jegy várt gazdára, hogy aztán háromnegyed tizenegykor a Mol Vidi honlapja már arról számoljon be: valamennyi belépő elkelt, így telt ház előtt rendezik meg a PAOK elleni Európa-liga-találkozót. Magyar labdarúgóknak Magyarországon nem sokszor van lehetőségük ilyen atmoszférájú meccsen pályára lépni – tegyük hozzá, Juhász Rolandék eddigi teljesítményükkel kiérdemelték a drukkerek bizalmát, szeretetét.

Kiérdemelték... (Fotó: Dömötör Csaba)
Kiérdemelték... (Fotó: Dömötör Csaba)


Este negyed hat volt, amikor a görög futballistákat szállító busz megállt a Groupama Arénánál, és az elsők között fogadta őket a klub elnök-tulajdonosa, Ivan Szavvidisz. Mindez azért érdemel megjegyzést, mert a milliárdost három évre kitiltották valamennyi görög stadionból, miután még márciusban az AEK Athén elleni rangadón pisztollyal az oldalán a játéktéren kérte számon a játékvezetőt, miért nem adta meg csapata gólját nulla nullánál. Annak természetesen nem volt akadálya, hogy a futballőrült klubelöljáró jelen legyen a magyarországi visszavágón. Mi mást kívánhattunk volna neki, mint hogy ugyanúgy érezze magát a mérkőzést követően, mint két hete Szalonikiben, amikor megtudta a végeredményt...

„Lebecsültük a Vidit, amiért nagy árat fizettünk” – mondta még szerdán a PAOK vezetőedzője, Razvan Lucescu, ami legalábbis azt sejtette, Budapesten legerősebb összeállításában lép majd pályára a görög együttes, és persze játékosai mindent elkövetnek, hogy feledtessék a hazai vereséget. Ilyen megközelítésből meglepetéssel ért fel, hogy a kezdő tizenegyben nem jutott hely a válogatott Dimitri Pelkasznak, holott az első meccsen ő nyújtotta a legjobb teljesítményt csapatában. Marko Nikolicsnak nem volt oka a változtatásra, vagyis a Vidi ugyanazzal a kezdővel ment neki a párharcnak, mint amellyel bravúros 2–0-s győzelmet aratott Szalonikiben.

Aki látta a fehérváriak korábbi találkozóit a nemzetközi porondon, annak számára nem volt váratlan, hogy a gárda átadta a kezdeményezést a riválisnak: tegyük hozzá, ez még véletlenül sem azt jelentette, hogy csakis a védekezésre koncentrált volna. Marko Nikolics azért (is) jó edző, mert tökéletesen felmérte, hogy a rendelkezésére álló játékoskeret milyen futballal lehet sikeres. Tökéletesen bizonyítja ezt, hogy az együttesnek három kört követően reális esélye volt a továbbjutás kiharcolására.

Labdabirtoklásban a PAOK egyértelműen a Vidi fölé nőtt, ugyanakkor Kovácsik Ádám kapuja jó ideig egyáltalán nem forgott veszélyben. A török játékvezető, Ali Palabiyik nem vívta ki a fehérvári szurkolók szimpátiáját, amikor Fiola Attilának egy vétlen kezezésért sárga lapot mutatott fel, miután négy görög labdarúgó rábeszélte erre.

Férfias játék (Fotó: Török Attila)
Férfias játék (Fotó: Török Attila)


A PAOK egyébként jól láthatóan készült arra, hogy Kovácsik Ádám a kirúgásainál szinte mindig Stopirához próbálja ívelni a labdát, és mert a zöld-foki-szigeteki védő az átlagnál sokkal jobban fejel, nem fejpárbajt próbáltak nyerni ellene, hanem éppen annyira „támasztották” meg, hogy ő se tudjon játékba avatkozni. Alighanem ez is szerepet játszott abban, hogy a Vidi sokkal kevesebbszer tudott a PAOK kapujának előterébe jutni.

Bő fél órája tartott a mérkőzés, amikor Huszti Szabolcs pazarul indította a leshatáron kilépő Marko Scsepovicsot, és bár labdája hajszállal hosszú lett (a kapus Alexandrosz Paszhalakisznak kellett messze a kapujából kifutva mentenie), megmutatta: igenis lehet rést találni a görög védelmen. A játékrész hosszabbításában Fiola Attila remek labdakihozatala után akár vezetéshez is juthatott volna a Vidi, azonban Georgi Milanov első lövését blokkolták, a második meg a kapu fölött hagyta el a játékteret.

Huszti Szabolcs remek helyzete komoly gólveszélyt hozott rögtön a második félidő elején, hogy aztán az ötvenedik percben már valóban a Vidinél legyen az előny.

Egészen hihetetlen volt látni, amint Vinícius sprintet vág le a bal oldalon, remekül centerez, Georgi Milanov csodálatos fejesére pedig nincsenek is szavak! 1–0

Mondani sem kell, a PAOK-nak eredménykényszerben nagyobb kockázatot kellett vállalnia, így borítékolni lehetett, hogy türelmes, pontos játékkal lesz esélye a Vidinek az újabb találat elérésére.

Érzékeny veszteséget jelentett, hogy Georgi Milanov nem tudta végigjátszani a találkozót, sőt, Huszti Szabolcs is cserét kért, ám ezen a napon a Vidit nem lehetett megtörni. Boban Nikolov lövésénél a fehérváriak közel jártak az előny megduplázásához, ugyanakkor – a görög drukkereket leszámítva – senki sem szomorkodott, amiért a lefújás pillanatában 1–0-t mutatott az eredményjelző.

Szép pillanat: Georgi Milanov győztes fejese (Fotó: Török Attila)
Szép pillanat: Georgi Milanov győztes fejese (Fotó: Török Attila)


Csak felső fokon lehet beszélni valamennyi fehérvári labdarúgóról, emberfelettit küzdöttek, óriási szívvel futballoztak, és tulajdonképpen helyzetet sem engedtek magasabban jegyzett vetélytársuknak. Miután a Chelsea hozta a kötelezőt és nyerni tudott Boriszovban, Juhász Rolandék óriásit léptek a továbbjutás felé.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
BATE Boriszov (fehérorosz)–Chelsea (angol) 0–1
(Giroud 53.)

Boriszov Aréna. V: Dabanovics (montenegrói)
AZ L-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Chelsea 4
4
6–1 +5 12
2. Mol Vidi FC 4
2
2 3–3 0
6
3. PAOK 4
1
3
4–5 –1
3
4. BATE Boriszov 4
1 3
4–8 –4 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik