A kölni drukkerek

Az Európa-ligában a kölniek az Arsenallal, a BATE Boriszovval és a Crvena zvezdával kerültek egy csoportba, és hogy mennyire fanatikusak, azt már az első, Arsenal elleni találkozón bizonyították. Londonba mintegy 20 ezren utaztak el, s mivel jóval kevesebbjüknek volt csak belépője, a találkozó biztonsági okokból később kezdődött.

A szerb Crvena zvezda december 7-én, a csoport utolsó mérkőzésén fogadja majd az 1. FC Kölnt, s a németek már most elkezdték szervezni az utazásukat és a jegyeket.

Mivel biztosak voltak benne, hogy a vendégszurkolóknak – csakúgy, mint Londonban – Belgrádban sem tudnak majd elegendő tikettet biztosítani, megpróbálták a vendégszektor melletti közvetlen helyeket felvásárolni, de Szerbiából azt az értesítést kapták, hogy az egyéni belépők eladása csak pár nappal a meccs előtt kezdődik, ami a kölnieknek nem felelt meg, mivel akkor napokkal korábban kellett volna megérkezniük a szerb fővárosba. Így nem maradt más hátra, mint hogy bérletet vegyenek, vagyis a Crvena zvezda összes hazai EL-találkozójára van érvényes jegyük.

Persze a kölnieket a BATE és az Arsenal elleni Zvezda-mérkőzés egyáltalán nem érdekli, de hogy ne vesszenek kárba a belépőik, azt találták ki, hogy felajánlják azokat az egyik belgrádi árvaháznak. A Zvecsanszka dolgozói a gyerekek nevében is megköszönték az ajándékot, aminek köszönhetően az árváknak örök élményben volt részük a szeptember 14-ei, Boriszov elleni összecsapáson, s hasonlóan felejthetetlen másfél órára számítanak majd a londoni Arsenal ellen is, október 19-én.

A kölniek a hihetetlenül szép és emberi gesztusukkal nem akartak hivalkodni, így a belgrádi sajtó is csak szeptember 20-án értesült a cselekedetükről. A németek annyira megörültek a hírnek, hogy nekik köszönhetően mintegy 50 gyerek nézhette végig a helyszínen a BATE ellen 1–1-es döntetlennel véget érő mérkőzést, hogy úgy döntöttek, a december 7-i találkozó előtt egy nappal korábban meglátogatják a szegényházat, s ajándékokkal (gyümölcs, édességek, játékok) kedveskednek majd a gyerekeknek.

A kölni szurkolók különben már jelezték a belgrádi drukkereknek, hogy a szerb fővárosba is sokkal többen jönnek majd, de ne úgy tekintsenek rájuk, mint ellenségre, hanem mint olyan rajongókra, akiknek az a céljuk, hogy részesei legyen egy fociünnepnek.