El: nagyon kitolt magával a Fiorentina és a Tottenham is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.23. 22:59
null
Lars Stindl 11 perc alatt ért el mesterhármas Firenzében (Fotó: AFP)
Csütörtökön eldőlt, ki jut a legjobb 16 közé a labdarúgó Európa-ligában: az esti mérkőzésen nagy meglepetésre búcsúzott a Fiorentina és a Tottenham is, újabb gólparádét rendezett a Lyon, míg a Genk és a Gent mellett továbblépett a Mönchengladbach is.

 

GENK–ASTRA GIURGIU

Két szerzett góllal, vereség nélkül tértek haza a belgák Romániából, tehát ők számítottak a párharc esélyesének. Sokáig hajtott a gólért a Genk, és eredménnyel járt, igaz, a Détári Lajos legendás szabadrúgását felidéző Alejandro Pozuelo találatához kellett egy kis szerencse is.

FC KÖBENHAVN–LUDOGOREC RAZGRAD

Az idegenben is nyerni tudó dán csapat nem ült rá eredményére, és ahogyan az várható volt, támadtak bátran a bolgárok Claudiu Keserü vezényletével. Csak a hajrá kezdetéig huszonöt alkalommal vették célba a kapuk felületét a felek, a kísérletekből tizenkettő a kapu felületére is tartott, tehát nem tipikus nulla nullára végződött a mérkőzés. Amelyen végül összesen harmincegy gólszerzési kísérletet láthattak a nézők, és csak pár igazi gólhelyzetet. A hazaiak kapusa, Robin Olsen kilenc mérkőzés óta nem kapott gólt odahaza.

TOTTENHAM HOTSPUR–GENT

Nagyjából így tervezték a londoniak a visszavágót: lőnek viszonylag gyorsan két gólt, és máris ők állnak továbbjutásra. Így is történt, ám kívánni tudni kell, mert ugyan Christian Eriksen szép megugrást követő találatát osztatlan hazai öröm követte (80 465 szurkoló gyűlt össze a Wembleyben, ez nézettségi rekord a sorozatban!), de Harry Kane a saját kapujába fejelte a labdát egy genti szöglet után. A támadó 2013 óta már a negyedik öngólját szerezte, talán nem kellene a jövőben hátrahívni őt védekezni... Nem javított a fehér mezesek helyzetén az sem, hogy Dele Allit egy Vinnie Jonest idéző térden rúgásért ki kellett állítani az első félidőben. A másodikban Victor Wanyama kilőtte a 16-osról a jobb felsőt, de még így is a Gent állt továbbjutásra, és a belgák a hajrában két nagy helyzetükből egyet értékesítve (ebben a találatban a hazai Eric Dier volt a főszereplő) nem hagyták kiénekelni szájukból a sajtot.

SPARTA PRAHA–FK ROSZTOV

A négygólos Rosztov-siker az első meccsen nagyban meghatározta a prágai visszavágót, amelyen elmaradt a csoda: Dmitrij Poloz idénybeli tizenharmadikeurópai kupafellépésén megszerezte a tizedik kanadai pontját is, az utolsó nyolcon pedig éppen nyolcnál tart (hét gól, három gólpassz, illetve öt gól, három assziszt). Hajthatott a Sparta a becsületgólért, ezt elérte a végén, emberhátrányból, a korábban a lécet is eltaláló orosz légiós, Vjacseszlav Karavajev révén..

FIORENTINA–MÖNCHENGLADBACH

Egygólos előnyből tértek haza Németországból a lilák az első körben, és most az első negyedóra végén ismét betaláltak a Mönchengladbachnak, villámgyors Federico Bernardeschi, Nikola Kalinic kontra végén. Mintha csak a nagy Stefano Borgonovo, Roberto Baggio kettőst láttuk volna, vagy Rui Costa adott volna gólpasszt Gabriel Batistutának... Borja Valero gólja előtt meg Jannik Vestergaard játszott Jonathan Zebinát (ha már régi Serie A-s emlékek), de a németek a szünet előtt szépítettek 11-esből, majd Lars Stindl nem sokkal a pihenő után ismét betalált. A szép ballábas találatot hamar követte egy jobblábas, a bal alsóban landoló pontos lövés, és ezzel már a Borussia állt továbbjutásra (bő tíz perc alatt jutott mesterhármasig a vendégek kapitánya), majd egy szöglet után Andreas Christensen fejes gólja véget vetett a Fiorentina tavaszi El-kalandjának. Megérdemelten jutott tovább a nagyot harcoló Mönchengladbach, amely amúgy németes módon támadt fel, vert helyzetből.

LYON–ALKMAAR

Idegenben eldöntötte a párharcot az Olympique Lyon, merthogy 4–1-re nyert, és a visszavágón erősen tartalékosan is villámrajtot vett: egy védelmi hibát Nabil Fekir használt ki, majd Maxwel Cornet lőtt a kapuba egy jobbról érkező beadást. Az abszolúte tét nélkülivé váló folytatás jutalomjátékot hozott, már a félidőre kialakult az első felvonás végeredménye, azaz négy egy a franciáknak, akik meg sem álltak hét találatig. Ritka az olyan kétfelvonásos párharc ezen a szinten, amely tizenhárom találatot hoz...

SAHTAR DONECK–CELTA VIGO

Nem most éli történelme legszebb napjait a Sahtar, de a csapat és az ukrán futball erejét jelzi, hogy Spanyolországban egy nullára legyőzte az odavágón a Celtát. Természetesen házigazdaként is a doneckiek kezdeményeztek, ezt el is várjuk egy Marlos, Viktor Kovalenko, Taison középpályástriótól, amely az európai kupaidényben összesen tizenhét kanadai pontig jutott. Azonban most nem ment nekik, a középcsatár Gustavo Blanco Leschuk sem remekelt, és addig játszottak az ukránok a tűzzel, amíg gólt lőtt a Celta: John Guidetti eljátszott egy 11-est, Iago Aspas meg értékesítette azt, a hosszabbításban pedig Gustavo Cabral fejese mindent eldöntött. A Celta Vigo megmentette egyben a spanyol csapatok El-becsületét, mert a kék-fehér csapat a La Liga egyetlen küldöttje a legjobb 16 között. A Sahtart pedig már hetedszer búcsúztatja spanyol gárda az európai kupákból...

A KORA ESTI MÉRKŐZÉSEKRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

EURÓPA-LIGA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓK

Genk–Astra Giurgiu 1–0
(Pozuelo 67.)

Továbbjutott: a Genk, 3–2-es összesítéssel
FC Köbenhavn–Ludogorec Razgrad 0–0
Továbbjutott: az FC Köbenhavn, 2–1-gyel
Tottenham Hotspur–Gent 2–2 (C. Eriksen 10., Wanyama 61., ill. Kane 20. – öngól, Perbet 82.)
Kiállítva: Alli (40., Tottenham)
Továbbjutott: a Gent, 3–2-vel
Sparta Praha–FK Rosztov 1–1 (Karavajev 83., ill Poloz 13.)
Kiállítva: Nhamoinesu (67., Sparta)
Továbbjutott: a Rosztov, 5–1-gyel
Fiorentina–Mönchengladbach 2–4 (Kalinic 17., Valero 28., ill. Stindl 44., 47., 55. – az elsőt 11-esből, A. Christiansen 60.)
Továbbjutott: a Mönchengladbach, 4–3-mal
Lyon–Alkmaar 7–1 (Fekir 5., 27., 78., Cornet 17., Darder 34., Aouar 78., Diakhaby 89., ill. Levi Garcia 26.)
Továbbjutott: a Lyon, kettős győzelemmel, 11–2-vel
Sahtar Doneck–Celta Vigo 0–2 (Aspas 91. – 11-esből, Cabral 109.) – h. u.
Továbbjutott: a Celta Vigo, 2–1-gyel

KORÁBBAN
Osmanlispor–Olympiakosz Pireusz
0–3 (Anszarifard 47., 86., Elyounoussi 70.)

Továbbjutott: az Olympiakosz Pireusz, 3–0-s összesítéssel
APOEL–Athletic Bilbao 2–0 (Szotiriu 46., Janniotasz 54. – 11-esből)
Kiállítva: Szotiriu (55., APOEL), A. Iturraspe (91., Bilbao)
Továbbjutott: az APOEL, 4–3-mal
Ajax–Legia Warszawa 1–0 (Viergever 49.)
Továbbjutott: az Ajax, 1–0-val
Zenit–Anderlecht 3–1 (Giuliano 24., 78., Dzjuba 72., ill. Thelin 90.)
Továbbjutott: az Anderlecht, 3–3-mal, idegenben szerzett góllal
Roma–Villarreal 0–1 (Borré 16.)
Kiállítva: Rüdiger (82., Roma)
Továbbjutott: a Roma, 4–1-gyel
Besiktas–Hapoel Beer-Seva 2–1 (Aboubakar 17., Cenk Tosun 87., ill. Nwakaeme 64.)
Továbbjutott: a Besiktas, 5–2-vel

SZERDÁN JÁTSZOTTÁK

Saint-Étienne (francia)–Manchester United (angol) 0–1 (Mhitarjan 16.)
Továbbjutott: a Manchester United, kettős győzelemmel, 4–0-val

Schalke (német)–PAOK (görög) 1–1
(Schöpf 23., ill. Nasztaszics 25. – öngól)

Továbbjutott:
a Schalke, 4–1-gyel

Fenerbahce (török)–FK Krasznodar (orosz) 1–1
(Skrtel 41., ill. Szmolov 7.)
Továbbjutott:
a Krasznodar, 2–1-gyel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik