El: Gulácsiék és Kádárék továbbjutottak, Kleinheislerék kiestek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.22. 21:02
null
Gulácsiéknak a kétgólos vereség is belefért a Napoli ellen (Fotó: AFP)
Hiába nyert az olasz Napoli 2–0-ra a Gulácsi Pétert végig a soraiban tudó német RB Leipzig otthonában, a lipcseiek idegenben szerzett több góljuknak köszönhetően bejutottak az Európa-liga legjobb 16 csapata közé. A Kádár Tamást foglalkoztató ukrán Dinamo Kijev hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a görög AEK Athénnal, így – szintén a vendégként elért találata révén – a következő körbe lépett. Kleinheisler László együttese, a kazah Asztana helytállt a portugál Sporting CP stadionjában (3–3), ennek ellenére búcsúzott a sorozattól.

Az RB Leipzig magabiztosan várhatta a Napoli elleni visszavágót, hiszen Nápolyban 3–1-es győzelmet aratott. A lipcsei összecsapás azonban nem a Gulácsi Pétert végig a soraiban tudó hazaiak szája íze szerint alakult: az első félidőben a magyar kapus középre ütötte a labdát egy lövés után, a kipattanót pedig Piotr Zielinski védhetetlenül vágta a hálóba. A fordulás után sokáig nem forgott veszélyben a Leipzig továbbjutása, a 86. percben azonban betalált Lorenzo Insigne is – ezzel összesítésben kiegyenlítette a párharcot. Az utolsó percekben viszont már nem esett újabb gól (0–2), azaz Gulácsiék az idegenben szerzett több találatuknak köszönhetően ott lesznek a nyolcaddöntőben.

A mérkőzés összefoglalója

Az Asztana a hazai pályán elszenvedett 3–1-es veresége után a Sporting CP elleni portugáliai visszavágón már a 3. percben gólt kapott, ezzel még reménytelenebb helyzetbe került. A 37. percben Marin Tomasov találatával egyenlített a kazah csapat, amelyben Kleinheisler László ezúttal is kezdő volt – az 59. percben sárga lapot kapott, majd a 60. percben lecserélték –, és a góljuk után ő sprintelt a leggyorsabban a kapuban lévő labdáért. Végül nem az időtényező döntött, Bruno Fernandes ugyanis rúgott egy hatalmas és egy szerényebb gólt, ezért a lisszaboniak azt is megengedhették maguknak, hogy a hajrára visszavegyenek – és kiengedjék a kezük közül a győzelmet (3–3). A mérkőzést Bognár Tamás vezette.

A mérkőzés összefoglalója

A Dinamo Kijev ezúttal is Kádár Tamással állt fel az AEK Athén ellen. A görögöknek mindenképpen gólt kellett lőniük a továbbjutáshoz, és szűk fél óra elteltével közel is kerültek a vezető találathoz: egy beadás után Denisz Bojko kezei közül a saját védője fejelte ki a labdát, amely így majdnem a kapuban kötött ki, Mikola Morozjuk azonban nagyot vetődve tisztázott. Az 55. percben a magyar védőnek is volt egy veszélyes fejese, amely nagyjából egy méterrel kerülte el a kaput. Mint később kiderült, a mérkőzést végigjátszó Kádárnak nem kellett szomorkodnia: bár az AEK több lehetőséget alakított ki, gólt nem szerzett, így a Kijev jutott a legjobb 16 közé (0–0).

A NYOLCADDÖNTŐ MEZŐNYE
CSZKA Moszkva (orosz), Lokomotiv Moszkva (orosz), Zenit (orosz), Lyon (francia), Marseille (francia), Borussia Dortmund (német), RB Leipzig (német), Lazio (olasz), AC Milan (olasz), Athletic Bilbao (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), Arsenal (angol), Viktoria Plzen (cseh), Red Bull Salzburg (osztrák), Sporting CP (portugál), Dinamo Kijev (ukrán)

Az FCSB (korábban Steaua Bucuresti) meglepetésre hazai pályán 1–0-ra legyőzte a Laziót, a visszavágón azonban az olaszok erődemonstrációt tartottak: a triplázó Ciro Immobile vezetésével már 5–0-ra is vezettek, végül 5–1-re nyertek.

Az Atlético Madrid a dániai 4–1-es győzelem után otthon is jól kezdett, Kevin Gameiro óriási góljával már a 6. percben előnybe került – ezzel végképp szertefoszlatta az amúgy sem vérmes koppenhágai továbbjutási reményeket. Az eredmény végül nem változott (1–0), a spanyol együttes 5–1-es összesítéssel továbbment.

Az Európa-liga rájátszásában a Videotont búcsúztató Partizan Beograd számára is befejeződött a sorozat: a szerbek a hazai döntetlent követően Csehországban 2–0-ra kikaptak a Viktoria Plzentől.

A Lyon a 3–1-es hazai siker után idegenben is elintézte a Villarrealt: a 78. percben emberelőnybe kerülő franciák Bertrand Traoré 86. percben szerzett góljával 1–0-ra nyertek.

A Celtic hiába nyerte meg a párharc első felvonását 1–0-ra, a szentpétervári visszavágón alaposan megfázott: a Zenit kevesebb mint fél óra alatt kétgólos előnybe került, végül 3–0-ra győzött.

EURÓPA-LIGA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
VISSZAVÁGÓ

Atlético Madrid (spanyol)–FC Köbenhavn (dán) 1–0 (Gameiro 7.)
Továbbjutott: az Atlético Madrid, kettős győzelemmel, 5–1-es összesítéssel
Dinamo Kijev (ukrán)–AEK Athén (görög) 0–0
Továbbjutott: a Dinamo Kijev, 1–1-gyel, idegenben szerzett góllal
Zenit (orosz)–Celtic (skót) 3–0 (Ivanovics 8., Kuzjajev 27., Kokorin 61.)
Továbbjutott: a Zenit, 3–1-es összesítéssel
RB Leipzig (német)–Napoli (olasz) 0–2 (Zielinski 33., Insigne 86.)
Továbbjutott: az RB Leipzig, 3–3-mal, idegenben szerzett több góllal
Villarreal (spanyol)–Lyon (francia) 0–1 (B. Traoré 86.)
Továbbjutott: a Lyon, kettős győzelemmel, 4–1-es összesítéssel
Viktoria Plzen (cseh)–Partizan Beograd (szerb) 2–0 (Krmencík 67., Cermák 94.)
Továbbjutott: a Plzen, 3–1-es összesítéssel
Lazio (olasz)–FCSB (román) 5–1 (Immobile 7., 43., 71., Bastos 35., F. Anderson 51., ill. Gnohéré 82.)
Továbbjutott: a Lazio, 5–2-es összesítéssel
Sporting CP (portugál)–FK Asztana (kazah) 3–3 (Dost 3., Bruno Fernandes 53., 63., ill. Tomasov 37., Twumasi 80., Somko 94.)
Továbbjutott: a Sporting CP, 6–4-es összesítéssel
AC Milan (olasz)–Ludogorec (bolgár) 1–0(Borini 21.)
Továbbjutott:azAC Milan, kettős győzelemmel, 4–0-s összesítéssel
Red Bull Salzburg (osztrák)–Real Sociedad (spanyol) 2–1(Dabbur 10., V. Berisha 74. – 11-esből, ill. R. Navas 28.)
Továbbjutott:aRed Bull Salzburg, 4–3-as összesítéssel
Athletic Bilbao (spanyol)–Szpartak Moszkva (orosz) 1–2(Etxeita 57., ill. Luiz Adriano 44., Melgarejo 85.)
Továbbjutott:azAthletic Bilbao, 4–3-as összesítéssel
Atalanta (olasz)–Borussia Dortmund (német) 1–1(R. Tolói 11., ill. Schmelzer 83.)
Továbbjutott:aDortmund, 4–3-as összesítéssel
Arsenal (angol)–Östersund (svéd) 1–2(Kolasinac 47., ill. Aiesh 22., Sema 23.)
Továbbjutott:azArsenal, 4–2-es összesítéssel
Sporting Braga (portugál)–Marseille (francia) 1–0(Horta 31.)
Továbbjutott:aMarseille, 3–1-es összesítéssel

KORÁBBAN
Lokomotiv Moszkva (orosz)–Nice (francia) 1–0 (Gyenyiszov 30.)
Továbbjutott: a Lokomotiv Moszkva, kettős győzelemmel, 4–2-es összesítéssel

SZERDÁN JÁTSZOTTÁK
CSZKA Moszkva (orosz)–Crvena zvezda (szerb) 1–0(Dzagojev 45+1.)
Továbbjutott:a CSZKA Moszkva, 1–0-s összesítéssel

A nyolcaddöntő sorsolását február 23-án, pénteken 13 órától tartják az UEFA nyoni központjában. Az első mérkőzéseket március 8-án, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik