Fehérvár FC: máris kipipálva az El-továbbjutás!

BODNÁR ZALÁN (riport), BACSKAI JÁNOS (közvetítés)BODNÁR ZALÁN (riport), BACSKAI JÁNOS (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2019.07.11. 20:20
null
Könnyed magyar siker, öt góllal (Fotó: <a href="https://www.molfehervarfc.hu//index.php" target="_blank">molfehervarfc.hu</a>)
A Fehérvár FC öt gól szerzett Montenegróban az Európa-liga selejtezőjének első mérkőzésén, ezzel gyakorlatilag el is dőlt az FK Zeta elleni párharc.

 

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. KÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS

FK ZETA (montenegrói)–FEHÉRVÁR FC 1–5 (1–3)
Podgorica, Sztadion Pod Goricom, 1000 néző. Vezette: Vadacskorija (grúz)
FK ZETA: Akovics – Tuzovics, D. Vukcsevics, Cseklics, Szekulics – Milojko, Krsztovics (L. Lambulics, 77.) – Goranovics, Sz. Vukcsevics (Yamoah, 59.), Bosnjak – I. Vukcsevics (M. Lambulics, 93.). Vezetőedző: Dejan Roganovics
FEHÉRVÁR FC: Kovácsik – Fiola, Juhász, Elek Á., Stopira – Pátkai (Petrjak, 61.), Nikolov, A. Hadzic – Nego, Scsepovics (Futács, 79.), Milanov (Huszti, 65.). Vezetőedző: Marko Nikolics
Gólszerző: Goranovics (17.), ill. Nego (3., 12., 23.), Juhász R. (87.), Huszti (93.)
MESTERMÉRLEG
Marko Nikolics:
– Gyorsan szereztünk három gólt, ezzel lényegében el is dőlt a párharc. Ezután a játékosaim megpróbálták rutinból lehozni a meccset, de ezt nehezményeztem, jeleztem, tegyék oda magukat. A Zeta fiatal csapat, elveszítette három kulcsjátékosát, de látható, hogy máris van több olyan tehetséges fiatalja, aki előtt szép jövő áll.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS ITT!

Kevés európai főváros ajándékozza meg olyan lélegzetelállító panorámával az oda repülővel utazókat a landolás előtti percekben, mint Podgorica. Már a nevét is a messze földön híres hegyeiről – Montenegró jelentése: fekete hegy – kapó országban a Dinári-hegység (júliusban is helyenként hófoltokkal csipkézett) magaslatairól száll alá a gép meredeken a hegyek lábát nyaldosó Moraca folyóhoz, amelynek partjára épült a szintén kifejező nevű főváros (Podgorica jelentése: hegyalja).

Innen indult a Fehérvár FC újabb európai menetelése, amely a klub céljainak megfelelően idén is legalább 14 mérkőzésen át tart – ez jelentené ugyanis azt, hogy a piros-kékek újfent az Európa-liga-főtáblára jutnának.

DANKO LAZOVICS BEKÖSZÖNT
Szerdán a podgoricai szállásán meglátogatta a fehérvári csapatot Danko Lazovics, az együttes korábbi játékosa, akinek a közelben van nyaralója, és úgy tervezte, hogy a meccset is megnézi, bár a nézőtéren nem sikerült felfedeznünk. Emlékezetes, hogy a korábbi támadó tavaly fontos szereplője volt a Bajnokok Ligája-selejtezősorozat rájátszásáig, majd az Európa-liga csoportkörébe jutó csapatnak, de az első csoportmeccs előtt váratlanul visszavonult.

Noha Pozsonyhoz hasonlóan Podgorica is egykoron az Osztrák–Magyar Monarchia része volt, a szlovák fővárosban történt erőszakos huligánakcióktól itt nem kellett tartani: egy órával a meccs előtt a stadion környékén még semmi, de semmi jele nem volt annak, hogy a Városi Stadionban bármilyen sporteseményt is rendeznének. A délutáni sziesztájából ébredező városban jóformán csak a hamisítatlan mediterrán alaphangot megadó kabócák hangoltak az európai kupamérkőzésre, amelyen a montenegrói bronzérmes FK Zeta Golubovci várta a székesfehérváriakat a Buducsnoszt Podgoricától kölcsönkapott stadionban.

A kezdésre is csupán mintegy ezer néző – köztük nyolcvan-száz fehérvári – gyűlt össze a tizenötezer férőhelyes stadionban, hatalmas nyomás alá tehát nem helyezte a hazai publikum Marko Nikolics együttesét. A Montenegróban is jól ismert szerb szakvezető némi meglepetésre jobbszélsőként vetette be Loic Negót, igaz, előfordult már ez korábban is a sokáig jobbhátvédként szolgáló francia-magyarral. A döntés helyességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a korábban Újpesten futballozó légiós már a 3. percben megszerezte a megnyugtató első gólt a fehérváriaknak. Sőt, még tizenkét perc sem telt el, amikor már a második találatát jegyezte! Minden jel arra mutatott, hogy nem álszerénység volt, amikor a mérkőzés felvezetésében a montenegrói sajtó fikarcnyi esélyt sem adott a Zetának, valóban nagyon szerény képességű együttes benyomását keltette. Aztán, mint a közeli Adria felől a Dinári-hegy lábánál lecsapódó nyári zápor, olyan hirtelen jött a hazaiak szépítő gólja, szinte a semmiből.

Pánikra azonban nem volt ok, mert jött megint Nego, aki nem tudott hibázni. Huszonnégy perc alatt szerzett három gólja európai kupameccsen még ebben a selejtezőkörben is ritka bravúrnak számít.

A második félidő elején ugyan volt több helyzete is a hazaiaknak, gólt nem tudtak szerezni. A hajrában Juhász Roland és Huszti Szabolcs is betalált, és biztos idegenbeli győzelmével a Fehérvár FC lényegében már a második körben érezheti magát.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik