El: eladtak 28 ezer jegyet, amikor kiderült, zárt kapus lesz a meccs

TŐKE JÁNOSTŐKE JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.01.09. 16:43
null
A Zvezda-szurkolók még bizakodóak (Fotó: Mondo.rs)
Két nappal az ortodox karácsony előtt hozta nyilvánosságra az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága, hogy a Crvena zvezda köteles 50 ezer eurós büntetést fizetni, valamint az európai kupaporondon a következő hazai mérkőzését nézők nélkül lejátszani, mert a szurkolói a BATE Boriszov elleni Európa-liga mérkőzésen a háborús bűnös Ratko Mladics nevét skandálták.

 

 

A Crvena zvezda legközelebb február 13-án lép pályára a nemzetközi porondon, amikor az Európa-liga nyolcaddöntőjébe jutásért rendezett első mérkőzésén a moszkvai CSZKA-t fogadja a Rajko Mitics Stadionban. Az UEFA döntése szerint nézők nélkül, azonban Belgrádban jelezték, fellebbeznek a döntés ellen, ugyanis már korábban 28 ezer jegyet adtak el az orosz együttes elleni találkozóra.

„Meglepett bennünket az UEFA döntése, mivel úgy gondolom, hogy az egész őszi idény során bizonyítottuk, hogy maximális felelősséget tanúsítottunk mindegyik meccsel kapcsolatban. Egy ilyen büntetés nem járul hozzá a szerb labdarúgás fejlődéséhez. Hiszem, hogy ezt az UEFA tagjai is tudják, s nagyon sajnálom, hogy egy ilyen szigorú büntetéssel sújtottak bennünket” – nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnekZvezdan Terzics klubigazgató, aki természetesen hozzátette, a Crvena zvezda minden követ megmozgat, hogy a belgrádi együttes élvezhesse a szurkolók biztatását.

„Bízom benne, hogy van elég érvünk arra, hogy az UEFA megváltoztassa a döntését. Az egyik érvünk az a tény, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség szabályai szerint jártunk el decemberben, amikor elküldtük a CSZKA Moszkva elleni jegyárakat. Akkor semmiféle információt nem kaptunk azzal kapcsolatban, hogy ne kezdjük el árulni a belépőket. December huszonegyedike óta huszonnyolcezer jegyet adtunk el, ez több mint fele a stadion befogadóképességének” – mondta a klubigazgató.

Belgrádban most abban bíznak, hogy az UEFA ezúttal ugyanúgy dönt, mint tette azt 2017 júliusában. Akkor a Hajduk Split a Levszki Szófia ellen érdemelte ki ugyanazt a büntetést, amit most a Crvena zvezda, ugyanis a horvát együttes szurkolói az „Öld meg a szerbet” rigmust skandálták. Nyolc nappal később a Hajduk–Bröndby találkozón mégis ott lehettek a nézők. A splitiek a fellebbezésükbe azt írták, hogy szinte már az összes belépőjegyet eladták, ennek ellenére meglepetés volt számukra, hogy a Nyonból érkező levélben az állt, elfogadták a fellebbezésüket. Az UEFA egyedül arra kötelezte a klubot, hogy a még megmaradt 500-600 belépőjegyet ne adja el, vagyis, hogy ne legyen telt ház a találkozón.

 

A szerb sajtó szerint az a rigmus sokkal súlyosabb, mint amikor egy csoport egy háborús bűnös nevét skandálja, így a szerb tájékoztatási eszközök is kezdik átvenni a Crvena zvezda vezetőinek az optimizmusát, s bíznak abban, hogy az UEFA megváltoztatja a döntését.

Ha nem így történik, akkor a belgrádi együttes mintegy 1.2 millió eurótól esik el, ugyanis a moszkvai csapat ellen a belépők 12, 16, 25 és 33 eurós áron keltek el, s a Crvena zvezda azt tervezte, a találkozó előtt még megemeli az árakat. A veszteség azonban még nagyobb is lehet, hiszen a belgrádi együttesnek sokkal több esélye lenne a nyolcaddöntőbe jutásra – amiért 750 ezer euró jár –, ha élvezhetné a szurkolóinak a buzdítását. Nem mellesleg, egy újabb hazai mérkőzés, amelyen a tét már az Európa-liga legjobb nyolc csapata közé jutás, biztos, hogy telt házas lenne, s még a jegyárak is drágábbak lehetnének.

Nem hivatalos információk szerint a szerb klub egy svájci ügyvédi irodát bízott meg a fellebbezés szövegének elkészítésével. Ha a beadvány nem jár sikerrel, akkor a Crvena zvezda – csakúgy, mint 2005-ben – az európai porondon zárt kapus mérkőzésen lesz kénytelen pályára lépni. Akkor a svájci FC Basel használta ki a lehetőséget, s nyert 2–1-re Belgrádban. A belgrádi csapat a büntetést akkor azért kapta, mert a horvát Inter elleni találkozón a vendégcsapat edzőjét mobiltelefonnal dobták meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik