A Torino Debrecenben is három góllal nyert, 7–1-gyel lépett tovább

BERECZKY ATTILA (összefoglaló), MAROSI GERGELY (percről percre), TÖRÖK ATTILA (fotó)BERECZKY ATTILA (összefoglaló), MAROSI GERGELY (percről percre), TÖRÖK ATTILA (fotó)
Vágólapra másolva!
2019.08.01. 18:17
A Torino FC 4–1-re legyőzte a DVSC csapatát a Nagyerdei Stadionban, így 7–1-es összesítéssel, magabiztosan lépett tovább a labdarúgó Európa-liga második selejtezőköréből. A becsülettel küzdő, szurkolói elismerését kivívó, ám játékerőben jócskán alulmaradó Loki az első magyar búcsúzó a 2019–2020-as európai kupaidényben. Egy évvel ezelőtt ilyenkor (az El második selejtezőkörében) egy másik magyar csapat, az Újpest FC találkozott topligás együttessel, a Sevillával, és szintén két vereséggel, 7–1-es összesítéssel esett ki.
Izzo (kékben) és Garba egyaránt betalált a mérkőzésen – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)
Izzo (kékben) és Garba egyaránt betalált a mérkőzésen – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)

Amikor 2014 májusában átadták a Nagyerdei Stadiont, az Újpest és a Honvéd elleni bajnoki meccseken, illetve a dán válogatott vendégszereplésekor teltek meg a lelátók. Azóta csak a Debreceni Egyetem szokásos őszi nagyrendezvényén, a yoU Day-en, valamint az augusztus 20-i virágkarnevált lezáró showműsorok alkalmával kellett aggódni, hogy jut-e mindenkinek belépő.

Most a Torino FC elleni Európa-liga visszavágó hozta annyira lázba a debrecenieket, hogy a mérkőzés napjának délutánján már ment a visszaszámlálás, mennyi jegy maradt még. Végül a hivatalos adatok szerint 15 350 néző foglalt helyet a lelátókon, így ha leszámítjuk a biztonsági zónaként üresen maradt szektorokat, akkor megtelt a stadion.

A legtöbben jó meccsre és tisztes helytállásra számítottak, néhányan pedig bíztak a csodában. A debrecenieknél szerződtetése óta először került a kezdőcsapatba Haruna Garba, egyértelmű volt, hogy Herczeg András tőle várja a gólt. Bátran kezdett a DVSC, de ezzel kockázatot is vállalt, a vendégek pedig megpróbálták kihasználni, hogy ezúttal volt területük a támadásvezetésre. Ha pedig Simone Zaza vagy Andrea Bellotti megindul…

Az első meccsen utóbbi volt a támadások lelke, ezúttal az alessandriai találkozó után a komplett olasz sajtó által a kezdőcsapatba követelt Zaza volt elemében. A 25. percben lendült előre, a tizenhatoson belülre érve elhitette Pávkovics Bencével, hogy passzolni fog, majd mesterien a jobb alsó sarokba csavart. A gól megzavarta a DVSC-t, szinte törvényszerű volt, hogy érkezik az újabb Torino találat, egy tökéletesen kijátszott akció végén Armando Izzo érkezett a hosszú oldalon, lazán a hálóba passzolt, majd rohant ünnepelni Walter Mazzarrihoz…

Ezzel végképp eldőlt a továbbjutás, s ez – ki tudja miért – cselekvésre késztette a vendégszurkolókat. Információink szerint két egymással rivalizáló torinói csoport tagjai estek egymásnak, a rendezők megpróbálták megvédeni az összecsapás során szorult helyzetbe kerülőket, majd érkeztek a rohamrendőrök. A csetepaté eltartott az első játékrész végéig, sőt a szünetben néhány „odatévedt” debreceni szurkoló próbálta nemzetközivé tenni az eseményt, ám mire komolyabb gond lett volna, megfelelő alakzatba rendeződtek az egyenruhások.

A Loki játékosai a párharc negyedik félidejét kezdték a legvehemensebben, s ezzel alaposan meg is lepték az olasz csapat labdarúgóit. A nigériai Haruna Garba megmutatta, hogy Herczeg András számíthat rá, Varga Kevin beadásából megszerezte második gólját az El-selejtezők során. Hogy ez a gól mennyit jelentett, azt jól mutatta a labda hálóba érése után tapasztalható hangrobbanás, majd a következő percek eksztázis közeli hangulata a stadionban. Herczeg András megpróbálta még szebbé tenni az eredményt, pályára küldte Zsóri Dánielt.

A debreceni játékosok is megérezték a lehetőséget, s mivel már tényleg nem volt veszítenivalójuk, mentek előre az egyenlítésért. A Torino együttesében azonban ott volt az előbb már említett csatárduó: Zaza bravúros mozdulattal, sarokkal játszotta meg Andrea Belottit, aki nem hibázott, így újra kétgólos volt az olaszok előnye.

A debreceni szurkolókat azonban ez sem zavarta, továbbra is varázslatos volt a hangulat a Nagyerdei Stadionban. A játékosokon látszott, élvezik, hogy ilyen miliőben futballozhatnak. Tőzsér Dániel szabadrúgásánál még Salvatore Sirigu bizonyíthatta képességeit, a lelátón pedig folytatódott az ünnep, amelyet Vincenzo Millico 92. percben szerzett gólja sem tudott elrontani.

Ennyi néző előtt, ilyen hangulatban teljesen más élményt ad egy mérkőzés. Kérdés, hogy jövő vasárnap, amikor a Kisvárdát fogadja bajnoki meccsen a Loki, viszontlátunk-e mindebből valamit.

„Ha minden meccsünkön ennyi szurkoló lenne, a bajnoki címért küzdhetnénk”

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 2. KÖR, VISSZAVÁGÓ
DEBRECENI VSC–TORINO FC (olasz) 1–4 (0–2)
Debrecen,
Nagyerdei Stadion, 15 350 néző. Vezette: Jovic (Modric, Radic – horvátok)
DVSC: Nagy S. – Kusnyír, Szatmári Cs., Pávkovics, Ferenczi J. – Szécsi M., Haris, Tőzsér, Trujics (Csősz, 90.) – Varga K. (Zsóri, 62.) – Garba (Adeniji, 80.). Vezetőedző: Herczeg András
Torino: Sirigu – Izzo (Singo, 83.), Nkoulou, Bremer – De Silvestri, Meité, Baselli (Rincón, 45+1.), Ansaldi – Zaza, Berenguer – Belotti (Millico, 76.). Vezetőedző: Walter Mazzarri
Gólszerző: Garba (52.), ill. Zaza (25.), Izzo (32.), Belotti (69.), Millico (92.)
Továbbjutott: a Torino, két győzelemmel, 7–1-es összesítéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik