Még nem tudni, ott lesz-e a döntőn (Fotó: AFP)

 

Mhitarjan a Dortmund és az Arsenal játékosaként is rendszeresen kihagyta az Azerbajdzsánban játszott tétmérkőzéseket az elmúlt években. Az örmény válogatott csapatkapitánya nem utazott el sem a Gabala, sem a Qarabag elleni Európa-liga-mérkőzésre, mivel klubjai féltették az azeri közönségtől. Az országok közötti elmérgesedett viszony már évtizedek óta fennáll, amely a hegyi-karabahi háborúra vezethető vissza, s ez áll annak a hátterében is, hogy az Arsenal még nem döntötte el, elviszi-e magával örmény támadóját.

Mindenesetre az Azeri Labdarúgó-szövetség főtitkára, Elkhan Mammadov elárulta, nincs semmilyen akadálya annak, hogy az örmény csatár beutazzon az országba, és részt vegyen csapatával az Európa-liga döntőjében.

„Az azeri kormányzat biztosította az UEFA-t arról, hogy Mhitarjan számára semmilyen biztonsági problémát nem jelent majd, hogy ideutazzon Bakiba, és pályára lépjen a döntőben, sőt, az UEFA még az Arsenal fináléba jutása előtt kérte tőlünk ezeket a garanciákat” – idézte Mammadov főtitkárt a Guardian.

Azt már csak a lap teszi hozzá, hogy az Arsenal Qarabag ellen El-csoportkörös meccsére ugyanezeket a garanciákat biztosította az azeri szövetség, ám akkor a londoni klub úgy döntött, nem kockáztatja meg játékosa utazását.