Diego Costa az El-döntőbe lőtte az Atlético Madridot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.03. 20:59
null
Irány Lyon! – az Atlético Madrid újabb európai kupadöntőre készülhet (Fotó: AFP)
Elsőként az Atlético Madrid jutott be a labdarúgó Európa-liga döntőjébe, mivel hazai pályán 1–0-ra legyőzte az Arsenalt – Arsene Wenger kontinentális kupamérkőzésen tehát vereséggel búcsúzik az „ágyúsok" kispadjától. A találkozót a remek centerjátékot nyújtó Diego Costa gólja döntötte el az első félidő hosszabbításában. Az Arsenalt a vereségen kívül más súlyos veszteség is érte, Laurent Koscielny Achilles-ina elszakadt, a francia válogatott középhátvédre féléves pihenő vár.

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
ATLÉTICO MADRID (spanyol)–ARSENAL (angol) 1–0 (1–0)
Madrid
, Wanda Metropolitano Stadion. V: Rocchi (olasz).
Atlético Madrid: Oblak – Partey (Szavics, 93.), Giménez, Godín, Lucas Hernández – Saúl Níguez, Gabi, Koke, Vitolo (Á. Correa, 74.) – Diego Costa (F. Torres, 83.), Griezmann. Vezetőedző: Diego Simeone.
Arsenal: Ospina – Bellerín, Mustafi, Koscielny (Chambers, 12.), Monreal – Ramsey, G. Xhaka, Wilshere (Mhitarjan, 68.) – Welbeck, Özil – Lacazette. Menedzser: Arsene Wenger
Gólszerző: Diego Costa (45+2.)
Továbbjutott: az Atlético Madrid, 2–1-es összesítéssel.

Rosszabbul aligha kezdődhetett volna az Arsenalnak az elődöntő visszavágója, hiszen a londoniak csapatkapitánya, Laurent Koscielny egy ártalmatlan szituációban a földre rogyott a 7. percben, és kínjában a földet verte. A francia válogatott középhátvéd Achilles-ina elszakadt, Arsene Wenger Calum Chamberst küldte pályára a hosszas ápolás után. Koscielnyre legkevesebb fél év kihagyás vár, természetesen a világbajnokságot is otthonról nézi – és félő, sérülésére akár a karrierje is rámehet.

Az eset nem tett jót a mérkőzés ritmusának, a két együttes egyébként is legfeljebb közepesnek minősíthető játékkal rukkolt ki, kevés helyzettel körítve. Az Arsenalnak a félidő közepén volt egy kifejezetten jó periódusa, sőt, komoly lehetősége is, ám Alexandre Lacazette „nem találta a lövés gombot”, s végül egy Mesut Özil által keresztbe lőtt labda és egy Diego Godín-mentés lett az akció vége.

Az Atlético egy meccs eleji Diego Costa-helyzetet leszámítva ritkán került kapu elé, nem véletlenül járkált a lelátón ketrecbe zárt oroszlánként a vezetőedző Diego Simeone. A trénert a félidő vége kicsit megnyugtathatta: a madridiak kihagytak két helyzetet, majd a hosszabbításban megszerezték a vezetést. Jan Oblak bikázta fel a labdát, amelyet az arsenalosok rossz helyre fejeltek vissza. Thomas Parteytól Antoine Griezmannhoz került a labda, a francia támadó pazar átadással kiugratta a balösszekötő helyén meginduló Diego Costát, a center pedig simán megőrizte a labdát Héctor Bellerín mellett, és erőből a kapuba lőtt David Ospina fölött (1–0).


Az Arsenal azzal az „apró problémával” szembesült, hogy már csak 45 perce maradt gólt szerezni, márpedig az Atlético Madrid hálója a Metropolitanóban január vége óta érintetlen maradt. Az első nagy lehetőség Aaron Ramsey előtt adódott, aki viszont hat méterről a védők szorításában nem tudta eltalálni a kaput – Simeone Atléticója ellen egy ilyen sansz elpuskázása súlyos pazarlásnak számít... Kettőé meg pláne, mivel Thomas Partey hibája után Mesut Özil hiába került jó helyzetbe, lövés helyett (megint) beadást választott, és megbánta.

A másik oldalon Griezmann rontott el több lehetőséget is, közben feltűnő volt, hogy az Arsenal belső védői mennyire nem tudnak mit kezdeni Diego Costával. Arsene Wenger bő húsz perccel a vége előtt pályára küldte Henrih Mhitarjant, aki egy jó lövéssel nyitott. Az már más lapra tartozik, hogy az Arsenal nem bírt átütő erejű támadásokat vezetni, ráadásul közben arra is ügyelt, hogy ne „fusson bele” egy Atlético-kontrába. Nem futott bele, viszont az egyenlítő gól megszerzésére az utolsó percekben már esélye sem volt – az Atlético újabb hazai mérkőzést hozott le kapott gól nélkül, és ez Európa-liga-döntőt ért a „matracosoknak.” Arsene Wenger nem nyer európai trófeát az Arsenallal – az Atlético Madrid pedig készülhet Lyonba, a május 16-i fináléra.

Az európai kupákban 1994 óta először fordul elő, hogy egyazon város két csapata játszik döntőt két különböző sorozatban – idén a Real Madrid a Bajnokok Ligájában, az Atlético Madrid pedig az Európa-ligában. Az Atlético ellenfele a fináléban az Olympique Marseille lesz.

A MÁSIK ELŐDÖNTŐBEN
Salzburg–Marseille 2–1 (Haidara 53., Sarr 65. – öngól, ill. Rolando 116.)
Továbbjutott: a Marseille, 3–2-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik