Kiütés Van Gaal szeme előtt: az El-döntő küszöbén az Ajax!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.03. 18:42
null
A remekül játszó Traoré két góllal és gólpasszal járult hozzá a sikerhez (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-liga első elődöntőjében az Ajax Amszterdamban fogadta az Olympique Lyont, és 2–0-s félidőt követően 4–1-re győzött. A mérkőzést megilletődötten kezdő holland csapat első gólja megszerzése után teljesen irányítása alá vonta a találkozót, és akár még nagyobb különbségű győzelmet is arathatott volna.

A meccset Louis van Gaal figyeli, a pályán egy nagyon fiatal és igen tehetséges Ajax, telt ház, a tét egy európai kupadöntő. Ismerős? Akár ismerős is lehet, az 1990-es évek közepéről, no de hát ez 2017, Van Gaal már nem az amszterdamiak edzője, míg az Ajax közel sem képvisel olyan erőt, mint az akkori szenzációs csapat – viszont 21 év után ismét egy finálé küszöbére érkezett.

Az Ajax rendkívül idegesen kezdte a mérkőzést, nem találta az ellenszert a Lyon agresszív letámadására, így az első félidő első felében az OL irányított – még ha ziccerig nem is tudott eljutni, csak kisebb lehetőségig és sok elpazarolt szabadrúgásig. Az amszterdamiak jóformán ötöt nem tudtak egymáshoz passzolni, így aztán a 25. percben meglepetés erejével hatott az, hogy megszerezték a vezetést: Hakim Zijeh beívelt szabadrúgását Bertrand Traoré finom csúsztatással küldte a lyoni kapuba (1–0).

A semmiből kapott góltól eléggé leblokkolt a Lyon. Az Ajax erőre kapott, és a folytatásban ellenfele fölé nőtt: megjött a házigazdák önbizalma, egyre többet veszélyeztettek, s a 34. percben Kasper Dolberg révén megszerezték a második gólt is. Anthony Lopes kirúgás címszóval inkább egy csúnya gyertyát rúgott, Traoré lefejelte az emberét, a védővonal mögé, a kirobbanó Dolberg elé küldve a labdát. A 19 éves csatár higgadtan elrúgta a labdát Lopes mellett a hosszú alsó sarokba, esélyt sem hagyva a kapusnak (2–0). Sőt, a szünetig három is lehetett volna az amszterdami előny, ám Amin Younes elrontott a félidő legvégén egy nagy ziccert. Ahhoz képest, hogy az OL kezdett jobban, a franciák annak örülhettek, hogy nem voltak háromgólos hátrányban 45 perc után…

A második félidőt a Lyon szögletekkel, az Ajax góllal kezdte: Younes ugrott ki a bal oldalon, visszacsel után lőtt, a megpattanó labdát ugyan ki tudták rúgni a gólvonal mögül, ám Rocchi középre mutatott, jelezve, a labda áthaladt teljes terjedelmével a vonalon (3–0). A szépítés ugyanúgy a semmiből jött, mint az Ajax első gólja: egy beívelés és egy rossz helyre kifejelt labda után Mathieu Valbuena lőtte át a védelmet, esélyt sem hagyva Onana kapusnak (3–1).

Ha a lyoniak reménykedtek, hát csalatkozniuk kellett, mert megint az Ajax következett, a pazarul játszó Bertrand Traoré egy Klaassen-Zijeh akciót követően közvetlen közelről az üres kapuba lőtt, megszerezve a negyedik amszterdami gólt (4–1). A teljesen kinyíló Lyon simán kaphatott volna még gólokat, de megúszta háromgólos vereséggel – az Ajax óriási lépést tett a stockholmi döntő felé, miután teljesen megérdemelt győzelmet aratott. Ilyen különbséggel is, sőt, a teljes kiütést csak Anthony Lopes kapus bravúrjai akadályozták meg.

A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁST ITT OLVASHATJA!

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
AJAX (holland)–OLYMPIQUE LYON (francia) 4–1 (2–0)

Amszterdam, ArenA. Vezette: Rocchi (olasz)
Ajax: Onana – Tete, Davinson Sánchez, De Ligt, Riedewald – Klaassen, Schöne (Van de Beek, 71.), Zijeh – B. Traoré, Dolberg (Neres, 88.), Younes (J. Kluivert, 79.). Vezetőedző: Peter Bosz
Lyon: A. Lopes – Jallet (Rafael, 69.), Nkoulou, Diakhaby, Morel – Tousart (Gezzal, 58.), Gonalons – Cornet (Lacazette, 76), Tolisso, Valbuena – Fekir. Vezetőedző: Bruno Génésio
Gólszerző: B. Traoré (25., 71.), Dolberg (34.), Younes (49.), ill. Valbuena (66.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik