El: a Honvéd legendás finn edzője szerint hiba lebecsülni a Turkut

Vágólapra másolva!
2020.08.24. 21:10
null
Kuusela manapság (Fotó: NS-archív)
A most 74 esztendős finn labdarúgóedző, Martti Kuusela legendás alakja a Budapest Honvédnak, amelyet nem sokkal a rendszerváltás után vezényelt bajnoki címre, és szakértelme, hozzáállása, munkamorálja miatt azóta is nagyon tisztelik őt Kispesten. Mivel a Honvéd az Európa-ligában nemsokára a finn Turkuval csap össze, a honvedfc.hu megszólaltatta Kuuselát.

 

„Nagyszerű, értékes időszak volt, amikor én irányíthattam a Kispest-Honvédot – mondta az 1993-ban a kispestiekkel az NB I élén végző mester. – Remek emlékeim vannak a csapatról, a játékosokról, a klubról és Budapestről. Nincs nyerő edző nagyszerű játékosok és a hatékony háttérmunka nélkül. Köszönettel tartozom a játékosoknak, edzőkollégáimnak, Kiss Lászlónak és Szurgent Lajosnak, a háttérben dolgozóknak, és persze Louis de Vriesnek. Nagyszerű érzés, hogy azóta is jó kapcsolatban vagyok a játékosokkal. Csábi Józseffel gyakran találunk alkalmat egy kis beszélgetésre. Életem nagy élménye volt, hogy megismerhettem a példaképemet, Puskás Ferencet. Ő az egyik legnagyszerűbb játékos, aki valaha élt. Halála előtt még volt szerencsém találkozni vele Helsinkiben, és a temetésén is jelen lehettem. Amikor a gyászmenettel megérkezett a koporsó a Népstadionba, csak folyt a szememből a könny.”

Kitért Kuusela arra is, hogy a finn Inter Turku lesz a Honvéd El-ellenfele.

„A televíziók, rádiók és az újságok… megemlítették, hogy annak idején én voltam a magyarok edzője. Finnországban szinte mindenki a Honvédot tartja esélyesnek, de én azt mondom, nem szabad alábecsülni a finn csapatot. Jó képességű, tapasztalt játékosok mellett fiatal reménységek alkotják. Az Inter Turku most ugyan vezeti a bajnokságot, de nem hinném, hogy ők lesznek az aranyérmesek a szezon végén. A csapatot a spanyol származású Jose Riveiro irányítja, a csapat legjobbjai a ghánai középpályás, Anthony Annan, a brazil csatár, Liliu, és a 24 éves holland védő, Rick Ketting.”

A munkamániás finn elárulta azt is, mivel foglalkozik manapság:

„UEFA Pro-licencem van, előadásokat, gyakorlatokat tartok. Dolgozom pár fiatal edzővel, akiket mentorálok, illetve heti két-három alkalommal futballozom is, de sajnos most a koronavírus miatt szünetet kell tartunk”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik