El: „A DVSC-től semmi esetre sem kell félni, de alábecsülni sem szabad”

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2019.07.25. 09:10
null
A Serie C-s Alessandria stadionjában fogadja a Torino a DVSC-t (Fotó: DVSC/Nyitrai Daniella)
Egy koncert miatt nem a Stadio Olimpicóban, hanem a Serie C-s Alessandria sporttelepén fogadja ellenfelét a Torino, amely Marco Rossitól és Giuseppe Sanninótól is igyekezett tájékozódni vetélytársáról.

 

Laura Pausini bársonyos hangját, Biagio Antonacci férfias baritonját hallgatni kivételes zenei élményt kínál, a debreceni szurkolóknál azonban alighanem a Tankcsapda marad az első. „Itt lakom, látod, ez az a ház!” – üzenhetnének az ismert sorral a DVSC-t csütörtökön Európa-liga-selejtező mérkőzésen fogadó Torinónak, amely a bájos énekesnő és a népszerű énekes július 17-i közös koncertje miatt volt kénytelen idegenbe vinni első hazai kupameccsét, sajátos aktualitást kölcsönözve a Pausini–Antonacci páros „Új otthonunkban” és „A továbblépés bátorsága” című slágerének. Az 1933-ban épült, 2006-ban felújított patinás torinói sporthelyszín, a Stadio Olimpico Grande Torino gyepszőnyegét olyannyira megviselte a hatalmas közönség előtt tartott zenei előadás, hogy – miután hiába kérte a pályaválasztói jog felcserélését az UEFA-tól – a rendező egyesület a harmadosztályú Alessandria pályájára, a Giuseppe Moccagatta Stadionba vitte a mérkőzést. A Serie C provinciális körülményeire szabott létesítményt az utolsó napokban próbálták felhozni a kívánatos UEFA-szintre, a Torino anyagi támogatásával a héten szereltek fel plusz 1800 műanyag ülést a lelátóra (így már hatezren beférnek, állnia sem kell senkinek), olasz kollégáktól kapott információ szerint azonban a wifirendszer működtetését még három nappal a találkozó előtt sem sikerült megoldani.

Szóba került alternatív helyszínként az udinei stadion, ám a hétközi utazást vállaló torinói drukkereknek sem mindegy, hogy az 520 kilométerre fekvő Udinébe vagy a kilencven kilométerre eső Alessandriába kell-e eljutniuk. Ráadásul az eurómilliomos klubtulajdonos, a Torino mellett egyebek mellett a La Gazzetta dello Sport és az Il Corriere della Sera napilapot a kezében tartó, a spanyol Marcában és az El Mundóban is érdekeltséggel büszkélkedő Urbano Cairo személyes vonzalma is közrejátszhatott a választásban. Családja Alessandria környékéről származik, nem véletlen, hogy a helyszínen tartott hétfői edzésen mindenki meglepetésére személyesen jelent meg az oldalvonalnál. Az imént említett érdek-összefonódás miatt is érdekes, mit írt a La Gazzetta dello Sport az 1906-ban alapított patinás olasz együttes és a még patinásabb, 1902-ben alapított magyar ellenfele összecsapásáról.

„A Debrecentől semmi esetre sem kell félni, de alábecsülni sem szabad, ahogyan azt többször hangsúlyozta Walter Mazzarri vezetőedző a napokban játékosainak, miután elemezte velük a DVSC és az albán Kukësi párharcának két mérkőzését” – olvastuk a szerdai lapszám cikkében, amely a küszöbön álló erőpróba mellett feltűnően sokat foglalkozik a következő lehetséges ellenfelekkel, a szerző által könnyen verhetőnek ítélt dán Esbjerggel és a fehérorosz Sahcjor Szalihorszkkal.

Ami a torinóiak felkészülését illeti: Giovanni Goria, a cuoretoro.it oldal munkatársa szolgált néhány hasznos adalékkal. Elmondta, klubhoz közeli értesülések szerint a Torino segédedzője, Nicolo Frustalupi még Marco Rossit, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitányát is felhívta, hogy tájékozódjon a vetélytársról. Hogy az ominózus telefonbeszélgetés megtörtént-e, nem tudjuk, ám Giuseppe Sannino, a Bp. Honvéd olasz edzője hosszú interjúban értékelte a Corriere Torino című napilapnak a Debrecent, külön felhívva a figyelmet Tőzsér Dánielre. A kispesti szakvezető hangsúlyozta azonban, hogy bár az NB I-es kluboknál már egy hónapja tart a felkészülés, a Torinónak nem kell a gyengébb edzettségi állapot miatt aggódnia, mert a párharcot inkább a technikai képzettség és a kellő összpontosítás döntheti el.

„A Torino mellett szól, hogy megtartotta erős játékosait, és rendkívül hatékonyan védekezik, amint az az előző bajnoki idényben is kiderült, hiszen a csapaté volt a Serie A egyik legjobb hátvédsora – értékelte a Nemzeti Sport kérésére az előző bajnokság 7. helyén végző olasz riválist Giovanni Goria, a torinói kolléga, aki szerint hazájában még sokan emlékeznek a Debrecen tíz évvel ezelőtti, Fiorentina elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzéseire is. – A kulcsjátékosokról szólva elsőként kell megemlítenem a csapatkapitány, Andrea Belotti nevét, de kiemelném az immár tízes számmal játszó Iago Falquét és az igen tapasztalt Salvatore Sirigut, Európa egyik legjobb kapusát is. Valószínűleg három–négy–hármas hadrendben áll fel Mazzarri csapata, amely várhatóan a védekezésre fekteti a hangsúlyt, s a támadásoknál a szélsőket igyekszik megjátszani. Elöl alighanem az Berenguer, Belotti, Falque hármas kezd. Az együttes a nyári átigazolási szezonban az ígéretek szerint még két vagy három helyen erősít, ám Urbano Cairo elnök a meglepetéseket a Debrecen elleni mérkőzések utáni időszakra tartogatja.”

A debreceniek a magukéval nem várnának addig.

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 2. KÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS
21.00:Torino FC (olasz)–Debreceni VSC (Tv:M4 Sport) –élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik