Bukarestben „Európa királynője”, Bale dolgaitól Ronaldo is elpirulna

Vágólapra másolva!
2013.03.07. 15:23
null
Bale a BL-ben 2010-ben három gólt lőtt az Internek Milánóban, de meddig jut ma Londonban? (Fotó: Reuters)
Csütörtökön rendezik a labdarúgó Európa-liga nyolccadöntőjének első felvonásait. A játéknap slágermeccse a Tottenham–Internazionale, amelynek kulcsfigurája a bombaformában lévő Gareth Bale lehet. A Bajnokok Ligája-győztes Chelsea az Ajaxot kiejtő Steaua Bucuresti-hez látogat, a Hajnal Tamást foglalkoztató VfB Stuttgart a Laziót fogadja, amely Miroslav Klose nélkül utazik a svábokhoz.

 

 

„Jelenleg ő a csapat legjobbja. Nagyszerű futballista, inspiráló hatással van mindenkire – nyilatkozta André Villas-Boas Gareth Bale-ről. – Közvetlen ráhatással bír a csapattársaira a jelenlétével, igazi vezéregyéniség.” A Portóval a 2010–2011-es kiírásban is diadalmaskodó portugál tréner lehet egyébként az első, aki edzőként kétszer nyeri meg az Európa-ligát.

ONTJA A GÓLOKAT
Gareth Bale valóban Európa egyik legjobb formában lévő futballistája. A 23 éves walesi legutóbbi hét meccsén kilencszer volt eredményes, az El-ben továbblőtte csapatát, míg a Premier League-ben a harmadik helyre repítette a Tottenhamet. Az asszisztokat is szorgosan osztogatja, már kilencnél tart a londoni együttesben ebben a szezonban.

Scott Parker, a Spurs középpályása szerint szavakkal nem is lehet leírni Bale-t, aki rendkívül fontos gólokat szerez, amivel rendre az újságok címlapjára kerül. Michael Dawson, a „sarkantyúsok” csapatkapitánya sem spórolt a dicsérő szavakkal: „Olyan képességei vannak, mint Cristiano Ronaldónak és Lionel Messinek. A világ egyik legjobb játékosa jelenleg, nálam talán ő az első a listán. Néhány dolgától még Ronaldo is elpirulna.”

Esteban Cambiasso, az Internazionale középpályása szerint nem meglepő, hogy Bale-t a világ legjobbjai között emlegetik, és hozzátette: a milánói csapatnak is vannak erős futballistái, akikre szívesebben gondol egy-egy meccs előtt, mint az ellenfelekre. Persze a walesi válogatott szélsőnek is megvan a maga véleménye: „Csak élvezem a futballt, semmi több, ez a legfontosabb. A csapatnak jól megy a játék, ami könnyebbé teszi a dolgomat, de ez nem rólam szól, hanem a Tottenhamről.”

Színes a paletta az Európa-liga nyolcaddöntőjében, ugyanis a 16 csapat 11 különböző országot képvisel. A Bajnokok Ligája csoportköréből kieső nyolc gárda közül csak három jutott el idáig: a Chelsea, a Benfica és a Zenit. A hármas szám bűvös, ugyanis a legjobb 16 mezőnyéből csak három olyan egylet van, amely korábban már eljutott idáig az El-ben: a Zenit (2010–2011), a Benfica (2009–2010) és a Rubin Kazany (2009–2010).

Tatarusanu az Ajax ellen hőssé vált, a Chelsea dolgát is megnehezítheti (Fotó: Reuters)
Tatarusanu az Ajax ellen hőssé vált, a Chelsea dolgát is megnehezítheti (Fotó: Reuters)

 

A BL-győztes Chelsea mellett több olyan csapat is van a jelenlegi mezőnyben, amely már nyert korábban európai kupasorozatot, többek között a Benfica, az Internazionale és a Steaua Bucuresti. Csütörtökön Bukarestben tehát két kupagyőztes találkozik, hiszen a Steaua fogadja a Chelsea-t. A londoni klubnál a bajnokság a fő prioritás, Rafael Benítez menedzser számára a BL-be jutás kiharcolását tűzték ki fő célul. A román listavezetőnél nyugalom uralkodik, a legutóbbi fordulóban az Ajaxot 11-esekkel búcsúztatta az együttes.

„Nehezebb meccs lesz, mint egy román élcsapat elleni, annyi szent, hiszen Európa királynőjéről beszélünk – utalt a Chelsea-re Ciprian Tatarusanu, a Steaua hórihorgas kapusa. – Kétségem sincs afelől, hogy többet kell majd dolgoznunk ellenük, mint egy átlag európai csapat ellen. Ám az Ajax ellen bebizonyítottuk, hogy bárkivel felvesszük a harcot. A Chelsea persze esélyesebb és jobb. Nem érzek nyomást magamon, csak a pozitív dolgokra koncentrálok.”

David Luiz, a Chelsea brazil légiósa elmondta: a londoni klub éhes a sikerre, és az Európa-liga nagy lehetőség arra, hogy trófeát gyűjtsenek. „Ez egy lehetőség, hogy megnyerjünk egy újabb meccset, és hogy előnyt szerezzünk a visszavágóra, amivel közelebb kerülhetünk a sorozat megnyeréséhez” – mondta a Steaua elleni mérkőzésről David Luiz.

A Steaua rutinosnak számít az Európa-ligában, hiszen eddig mind a négy kiírásában szerepelt a sorozatnak (a Rubin Kazannyal együtt). A legjobb 16 mezőnyéből az Anzsi, a Basel és a Viktoria Plzen járta be a leghosszabb utat a nyolcaddöntőig, ugyanis mindhárom csapat 14 meccset játszott eddig a sorozatban.

 

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

18.00 ANZSI MAHACSKALA (orosz)–NEWCASTLE UNITED (angol)
Moszkva, Luzsnyiki Stadion. Vezeti: Vad II István (magyar)

19.00 VIKTORIA PLZEN (cseh)–FENERBAHCE (török)

Plzen, Városi Stadion. Vezeti: Rocchi (olasz)

19.00 VFB STUTTGART (német)–LAZIO (olasz)

Stuttgart, VfB Arena. (Tv: Digi Sport 1) Vezeti: Tudor (román)

19.00 STEAUA BUCURESTI (román)–CHELSEA (angol)
Bukarest, Nemzeti Stadion. (Tv: Digi Sport 2) Vezeti: Karaszjov (orosz)

21.05 BASEL (svájci)–ZENIT (orosz)

Bázel, St. Jakob-Park. (Tv: Digi Sport 2) Vezeti: Orsato (olasz)

21.05 BENFICA (portugál)–BORDEAUX (francia)
Lisszabon,
A Fény Stadionja. (Tv: Digi Sport 1) Vezeti: Jefet (izraeli)

21.05 LEVANTE (spanyol)–RUBIN KAZANY (orosz)
Valencia, Városi Stadion. Vezeti: Gautier (francia)

21.05 TOTTENHAM (angol)–INTERNAZIONALE (olasz)
London, White Hart Lane. (Tv: Story4) Vezeti: Mateu Lahoz (spanyol)

A visszavágókat március 14-én rendezik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik