174 meccs, 300 gól, videók - a visszatérő Fradi európai kupatörténelme

Vágólapra másolva!
2011.06.30. 14:08
Hat év szünet után ismét európai kupában indul a Ferencváros labdarúgócsapata, amely ma – csütörtök – este az örmény Ulissest fogadja az Albert Flórián Stadionban. A zöld-fehérek a 175. európai kupamérkőzésüket játsszák, az Európa-ligában (és annak jogelődjeiben) az 50. győzelmüket szerezhetik meg. Íme néhány érdekesség a Fradi kupamúltjából.
1936, KK: Slavia Praha–FTC meccs (Fotó: Imago)
1936, KK: Slavia Praha–FTC meccs (Fotó: Imago)
1936, KK: Slavia Praha–FTC meccs (Fotó: Imago)
1936, KK: Slavia Praha–FTC meccs (Fotó: Imago)
1936, KK: Slavia Praha–FTC meccs (Fotó: Imago)

A Ferencváros több szempontból is úttörőnek számít a magyar csapatok nemzetközi kupaszereplését illetően. Az FTC az első – és mindmáig az egyetlen – együttesünk, amely a három klasszikus európai kupa egyikét (jelesül a VVK-t) megnyerte, az első magyar csapat, amely bejutott a Bajnokok Ligájába és az UEFA-kupa csoportkörébe, és futballklubjaink közül elsőként szerepelt a KEK-ben.

EGY VISSZATÉRŐ, EGY ÚJONC

Míg a Ferencváros visszatér az európai porondra, egy magyar csapat abszolút újoncként mutatkozik be: a Paksi FC története első európai kupamérkőzését vívja az andorrai UE Santa Coloma ellen.

Története során 38. alkalommal vívta ki az európai kupaszereplés jogát a Ferencváros labdarúgócsapata, ám csak 37-edszer indul a három jelentős kupa valamelyikében, mert az 1968–1969-es kiírásban – a csehszlovákiai katonai beavatkozás miatt, azaz politikai okokból – hazánk (további négy szocialista országgal együtt) visszaléptette a BEK-ben és a KEK-ben induló csapatát, így a bajnok FTC ebben a szezonban nem szerepelhetett a Bajnokcsapatok Európa-kupájában.

Eddig összesen 174 európai kupamérkőzést játszottak a zöld-fehérek, az Ulisses elleni meccs lesz tehát a 175. találkozójuk. A Ferencváros kereken 300 gólnál tart az európai kupaporondon, a jubileumi találatot 2005. július 28-án, Minszkben, az MTZ-RIPO Minszk ellen Rósa Dénes szerezte a 89. percben.

A jelenleg Európa-ligának nevezett UEFA-kupában (és jogelődjéban, a VVK-ban, illetve az EVK-ban) 21-edszer szerepel az együttes, eddig 103 mérkőzést játszott, amiből 49-et megnyert, azaz este az 50. győzelmét szerezheti meg.

Az alábbiakban a több mint ötven esztendőre visszanyúló Fradi-kupatörténelem néhány fontosabb fejezetébe pillantunk bele.

AZ ELSŐ INDULÁS – BÚCSÚ AZ 1. FORDULÓBAN

A hatvanas évekre a Ferencváros már veretes európai kupamúltra tekinthetett vissza, hiszen többször is szerepelt a Közép-európai Kupában, azaz a KK-ban, és kétszer – 1928-ban és 1937-ben – meg is nyerte azt. A klasszikus európai kupák között azonban a KK-t (ahogy az Intertotó-kupát sem) nem tartjuk számon, ebben a cikkünkben és a benne szereplő statisztikákban sem vettük figyelembe. Így amikor arról beszélünk, hogy a Ferencváros mikor indult először európai kupában, akkor az 1960-as KEK-szereplést említjük.

1960. február 13-án tíz európai ország – köztük Magyarország – képviselői állapodtak meg abban, hogy a bajnokcsapatok tornájának mintájára létrehozzák a Kupagyőztesek Európa-kupáját, a KEK-et. Mivel hazánkban 1956 és 1963 között nem rendezték meg a honi kupát, ezért az MLSZ a bajnokságban második helyen végző Ferencvárost nevezte a KEK első sorozatába.

A zöld-fehérek az első fordulóban a skót Rangerst kapták ellenfélnek, és 1960. szeptember 28-án játszották első európai kupamérkőzésüket, Glasgowban. A 36 ezres nézősereg előtt a Horváth Gy. – Thomann, Gerendás, Kiss III – Vilezsál, Kocsis Gy. – Friedmanszky, Orosz P., Albert, Rákosi, Fenyvesi összetételben szereplő Ferencváros Orosz Pál góljával szerezte meg a vezetést a 17. percben, ám a skótok fordítottak, és 4:2-re győztek. A visszavágón a Népstadionban a Fradi – Orosz és Friedmanszky találatával – a második félidő elején már 2:0-ra vezetett, tehát ledolgozta a hátrányát, ám Wilson révén a vendégek szereztek egy gólt (2:1), és így a Rangers jutott tovább.

A Fradi tehát az első kupaindulásakor rögtön az első fordulóban kiesett, második nekifutásra viszont egészen az elődöntőig jutott – az 1962–1963-as szezonban a Vásárvárosok Kupájában (VVK, az UEFA-kupa elődje) érte el ezt a szép sikert. Bár a zöld-fehérek a nyolc meccsükből ötöt elveszítettek, és csupán hármat nyertek meg, így is túljutottak három ellenfelükön. Előbb a nyugatnémet Viktoria Kölnt, majd az olasz Sampdoriát, aztán a román Petrolul Ploiestit búcsúztatták (érdekesség, hogy a románok elleni itthoni mérkőzésen a Vasas klasszisa, Farkas János is szerepelt a Fradiban – ezt akkor a szabályok megengedték), és a döntőbe jutásérta jugoszláv Dinamo Zagrebbel mérkőztek meg. A zágrábiak előbb a Népstadionban győztek 1:0-ra, majd a visszavágón otthonukban 2:1-re, így ők jutottak tovább. Zágrábban játszott először európai kupamérkőzésen az akkor 18 és fél éves Varga Zoltán.

A LEGNAGYOBB SIKER – KUPAGYŐZELEM!

Csak az időrendiség betartása miatt nem a VVK 1964–1965-ös sorozatával kezdtük a Fradi kupamúltját bemutató összeállításunkat, de mindenképpen ez a hőstett kívánkozik az élre, hiszen hiába játszott több csapatunk is európai kupadöntőt – az FTC mellett az Újpest, az MTK és a Videoton is –, csak a Fradi tudott nyerni a fináléban, máig ez a VVK-győzelem az egyetlen magyar kupasiker!

Tizenhárom mérkőzést vívott a Ferencváros, mire eljutott a döntőig, mert három párharcban is harmadik meccsre volt szükség, akkor ugyanis még nem számított az idegenben szerzett több gól. Az első fordulóban a csehszlovák ZJS Brnót, a következő körben az osztrák Wiener SC-t búcsúztatta a zöld-fehér alakulat, utóbbit (a kinti 0:1 és az itthoni 2:1 után) harmadik mérkőzésen, amelyet a Népstadionban Albert duplájával 2:0-ra nyert meg. Következett az olasz AS Roma, Tottiék „elődeit" kettős győzelemmel búcsúztatták a IX. kerületiek.

A négy közé jutásért az Athletic Bilbao volt az ellenfél, itthon 1:0-ra nyert, kint 2:1-re kikapott a Fradi – jött a harmadik mérkőzés, amelyen 3:0-ra diadalmaskodott a magyar csapat. Az elődöntőben a Manchester United várt a zöldekre, akik idegenben Novák Dezső góljával vezettek, majd a hazaiak három találata után Rákosi Gyula szépítő találata esélyt adott a visszavágóra. A Népstadionban aztán Novák Dezső büntetőből szerzett góljával 1:0-ra a Fradi nyert, következett a sorsolás, és – immár harmadszor ebben a sorozatban – az FTC-nek kedvezett a szerencse: a mindent eldöntő harmadik meccset Budapesten játszhatta. A Népstadionban, mintegy 70 000 néző előtt Karába János és Fenyvesi Máté góljával 2:0-ra elhúzott a Ferencváros, és meg is nyerte a meccset.

A döntőben a Juventus volt a Fradi ellenfele, a mérkőzést 1965. június 23-án, a Juve otthonában, Torinóban rendezték. A Géczi – Novák, Mátrai, Horváth L. – Juhász I., Orosz P. – Karába, Varga Z., Albert, Rákosi, Fenyvesi összeállításban szereplő Ferencváros Fenyvesi Máté fejes góljával 1:0-ra győzött, és Mészáros József együttese ezzel megnyerte a VVK-t!


JUVENTUS–FERENCVÁROS 0:1


Három évvel később majdnem sikerült megismételni ezt a sikert, a VVK 1967–1968-as kiírásában szintén a döntőig menetelt a Ferencváros (a legnagyszerűbb tett a 3. fordulóban a Liverpool búcsúztatása volt, ráadásul két 1:0-s sikerrel), ám a fináléban a Leeds Unitedet már nem tudta felülmúlni. Leedsben 1:0-ra az angolok győztek, az itthoni visszavágó 0:0-ra végződött, így a britek emelhették magasba a trófeát.


FERENCVÁROS–LEEDS UNITED

Négy évvel később, az immár UEFA-kupának nevezett sorozatban az elődöntőig juttottak a zöld-fehérek, és ekkor is egy angol csapat – ezúttal a Wolverhampton Wanderers – állta útjukat. A döntőbe jutásért zajló párharcban az itthoni 2:2 után Wolverhamptonban a hazaiak 2:1-re győztek, így ők vívhatták a finálét.

VERETLENÜL A KEK-DÖNTŐIG

Az 1965-ös VVK-győzelem, illetve az 1968-as döntő óta generációváltáson ment keresztül a Ferencváros, amely 1974-ben az MNK döntőjében 3–1-re legyőzte a Komlót, így kivívta a jogot, hogy a Kupagyőztesek Európa-kupájában indulhasson.

A Dalnoki Jenő irányította, megfiatalított gárda – amelyben olyan feltörekvő tehetségek kaptak több-kevesebb lehetőséget, mint Nyilasi Tibor, Ebedli Zoltán, Magyar István, Rab Tibor, Takács László – a walesi Cardiff City ellen kezdte menetelését (két győzelem), majd a második körben a már jól ismert, többek között a klasszis Kevin Keegannel felálló Liverpool következett. A kinti meccsen, 35 027 néző előtt éppen Keegan szerzett vezetést a vörösöknek, ám a végére maradt a csattanó: Máté János 92. percben esett találatával a Fradi egyenlített, az Üllői úti visszavágón (30 000 néző) pedig a 0–0 is elég volt a legjobb nyolc közé jutáshoz.

A negyeddöntőben a svéd Malmö FF-t búcsúztatták Nyilasiék, az elődöntőben a jugoszlávok élcsapata, a Crvena zvezda volt az ellenfél. A nagy érdeklődésre való tekintettel (55 ezer néző) az Üllői út helyett a Népstadionban játszotta a meccset a Ferencváros, és Branikovits László valamint Magyar István találatával 2–1-re győzött.

A visszavágón a belgrádi Marakanában több mint százezer (!) néző teremtett pokoli hangulatot, ám a Fradi „csikócsapata" nem rezelt be, és Pusztai László révén már a meccs elején megszerezte a vezetést. A hazaiak azonban a második félidő derekára fordítottak, közben a játékvezető kiállította Bálint Lászlót – nem sokkal a vége előtt hosszabbításra állt a találkozó. A tíz emberrel harcoló Ferencváros aztán Máté buktatása után büntetőhöz jutott, a tizenegyes elvégzését némi tanakodás után Megyesi István vállalta el, és halálos nyugalommal értékesítette – kupadöntős a Ferencváros!

A bázeli fináléban (1975. május 14.) a Fradinak – amely nélkülözte Pusztait és eltiltás miatt Bálintot – nem sok esélye volt a nagyszerű formában futballozó, Burjakot, Onyiscsenkót és Blohint a soraiban tudó Dinamo Kijev ellen, a Géczi – Martos, Pataki dr., Rab, Megyesi – Juhász I., Nyilasi (Onhausz), Mucha – Szabó F., Máté, Magyar I. összetételben szereplő magyar csapat 3–0-s vereséget szenvedett, és ezüstérmes lett. A tíz évvel korábbi, 1965-ös VVK-győztes gárdából Géczi István és Juhász István játszott ebben a döntőben is.

DINAMO KIJEV–FERENCVÁROS 3–0


A BAJNOKOK LIGÁJÁBAN

Az 1975-ös KEK-döntő után szűk esztendők jöttek a Ferencváros számára, már ami az európai kupaporondon való szereplést illeti. Húsz éven keresztül egyszer sem tudott továbbjutni a csapat a második fordulóból, 1983 és 1989 között ráadásul nem is indult a nemzetközi kupában. Apróbb sikerek azért akadtak, a KEK 1991–1992-es kiírásában például Lipcsei Péter hat találattal a sorozat gólkirálya lett, a Levszki Szófiának a két meccsen négyszer köszönt be, a későbbi győztes Werder Bremen ellen kétszer volt eredményes.

Aztán jött 1995 ősze, és – erre már a fiatalabb korosztály is emlékezhet – jött a Fradi BL-kalandja!

1995-ben még nem volt felduzzasztva a BL mezőnye, csak a bajnokcsapatok indulhattak (negyedik helyezettek még nem…), így jóval kevesebb mérkőzést rendeztek, és az aktuális magyar aranyérmesnek egy párharc sikerrel vétele már Bajnokok Ligája csoportkört jelentett.

A Ferencváros a selejtezőben a belga Anderlechtet kapta, az első mérkőzés Brüsszelben volt. Bár a hazaiaknak összességében több helyzetük volt (Simon Tibor egy ízben például a gólvonalról mentett, volt kapufája is a belga együttesnek), az 58. percben Lisztes Krisztián labdaszerzése után nagyszerűen ugratta ki Zoran Kunticsot, aki megszerezte a Fradi vezető, és mint később kiderült, győztes gólját.

A visszavágó is izgalmas volt, a második félidő elején Kuntics passza után Goran Kopunovics megszerezte a vezetést a Fradinak, negyedórával később Gilles de Bilde egyenlített, majd Hajdu Attila pillanatai következtek, Preko, Zetterberg és De Bilde lövését is védte a kapus. Maradt az 1–1, és következett az óriási ünneplés: a Ferencváros – a magyar csapatok közül elsőként – bejutott a BL-csoportba.

FERENCVÁROS–ANDERLECHT 1–1

A Bajnokok Ligája szereplés álomszerűen indult, 1995. szeptember 13-án Zürichben Lisztes Krisztián egy és Vincze Ottó két parádés találatával az FTC 3–0-ra legyőzte a Grasshopper-Clubot (felejthetetlen Knézy Jenő közvetítése!). A Novák Dezső által irányított Fradi összeállítása a következő volt: Hajdu A. – Szűcs M., Telek, Milovanovics – Nyilas, Simon T., Lisztes, Kopunovics, Vincze O. – Zavadszky (Nagy Zs.), Fatusi.

LEG... LEG... LEG...
– A legtöbb mérkőzést, 14-et az 1964–1965-ös VVK-sorozatban játszotta a Fradi, és ebben a kiírásban szerezte meg a legtöbb győzelmet, 10-et.
– A legtöbb vereséget – ötöt – a VVK 1962–1963-as kiírásában szenvedte el a Ferencváros.
– A legtöbb gólt az UEFA-kupa 1971–1972-es kiírásában szerezte az FTC, játékosai 22-szer vették be az ellenfelek kapuját.
– A legtöbbször a Bajnokok Ligája 1995–1996-os szezonjában kapitulált a Ferencváros védelme, a zöld-fehérek 20 gólt kaptak.
– Egyszer fordult elő, hogy az adott kupasorozatban nem szerzett gólt a Ferencváros: a BL 2001–2002-es kiírásában az előselejtezőben otthon és idegenben is 0–0-t játszott a Hajduk Split ellen, majd 11-esekkel kiesett a kupából. Ez egyben azt is jelenti, hogy ebben a szezonban nemcsak nem szerzett, hanem nem is kapott gólt a Fradi.
– A már említett 2001–2002-es BL-sorozat mellett két évvel később az UEFA-kupában sem szenvedett vereséget az FTC, ez utóbbi esetben is tizenegyesek után esett ki, méghozzá a dán FC Köbenhavn ellenében.
– Három sorozatban nem szerzett pontot a Ferencváros, az UEFA-kupa 1973–1974-es és 1983–1984-es, valamint a KEK 1993–1994-es kiírásában kettős vereséggel búcsúzott az első fordulóban. Érdekeség, hogy pont tízévenként volt ilyen eredménytelen szezonja a Fradinak.
– A legnagyobb különbségű (pontosabban arányú) kupagyőzelmet 1965. szeptember 8-án aratta a gárda, a Népstadionban BEK-meccsen az izlandi Keflavikot győzte le 9:1-re. A történelmi sikert elérő csapat összeállítása: Géczi – Novák, Mátrai, Horváth L. – Juhász I., Orosz P. – Karába, Varga Z., Albert, Németh M., Fenyvesi. Ezen a találkozón Albert Flórián öt gólt szerzett (rajta kívül Varga Zoltán és Novák Dezső kétszer volt eredményes), egy meccsen ez a mesteri ötös volt a legtöbb találat a Fradi kupatörténetében. Albert vezeti a házi góllistát az európai kupákban 33 találattal, míg a legtöbb mérkőzést (58-at) Géczi István játszotta.
– A legnagyobb különbségű idegenbeli sikert 1998. július 29-én aratta a Ferencváros, Andorrában 8–1-re ütötte ki a CE Principatot. Az andorrai együttest kettős győzelemmel, 14–1-es összesítéssel búcsúztatta a Fradi, ez volt összesítésben a legnagyobb különbségű továbbjutása a zöldeknek a kupában.
– Az UEFA-kupa elődjében, a VVK-ban 22 mérkőzést játszott le úgy a Ferencváros, hogy nem ért el döntetlent. A 23. VVK-találkozó, az Olimpia Ljubljana elleni 1966-os itthoni meccs aztán 3:3-ra végzödőtt, ezzel ért véget az ikszmentes sorozat.
– A hazai mérkőzéseinek döntő többségét az Üllői úton és a Népstadionban játszotta az FTC, két ízben viszont – mivel betiltották az Üllői úti stadiont – vidéken volt kénytelen fogadni aktuális kupaellenfelét a gárda: 1989 őszén az osztrák Admira Wackert Szegeden, egy évvel később a belga Royal Antwerpet Zalaegerszegen látták vendégül a zöld-fehérek.

A folytatás már nem volt ilyen szép, de annak azért örülhettek a Ferencváros szurkolói, hogy itthon a Real Madrid ellen sikerült 1–1-et játszani (Albert Flórián, illetve Raúl volt a gólszerző), valamint a svájci Grasshoppers ellen is pontot szerzett csapatuk (3–3). A Real ellen Madridban 6–1-re, az Ajax ellen itthon 5–1-re, Amszterdamban 4–0-ra kapott ki a zöld-fehér együttes. De így is felejthetetlen élmény volt a Ferencváros BL-szereplése.

AZ UEFA-KUPA CSOPORTKÖRÉBEN

Az UEFA-kupában 2004-ben volt az egyik jelentős változtatás, a Bajnokok Ligája mintájára ebben a kupasorozatban is bevezették a csoportkört. Az NB I-ben bajnok Ferencváros első nekifutásra bejutott az UEFA-kupa csoportkörébe, igaz, a szurkolók jobban örültek volna annak, ha a Fradi a BL-ben szerepel.

Hiszen a Bajnokok Ligájában indult a csapat, és bár a selejtező második fordulójában az albán SK Tiranát 3–3-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal (és némi mázlival, ugyanis a visszavágón Szűcs Lajos előbb büntetőt védett, majd a 95. percben az albánok lövésénél a kapufáról kifelé pattant a labda…) búcsúztatta, a következő körben óriási csatában, hosszabbítás után kiesett a Sparta Praha ellenében, így a prágai együttes jutott be a BL csoportba (a Lyonnal, a Manchester Uniteddel és a Fenerbahcével került egy kvartettbe), míg a Fradi az UEFA-kupában folytathatta.

Ott az első fordulóban 4–2-es összesítéssel felülmúlta az angol másodosztályú Millwallt, a londoni 1–1 megalapozta a Fradi sikerét. A magyar csapat így bejutott a csoportkörbe, a Feyenoorddal, a Schalke 04-gyel, az FC Basellel és a Hearts együttesével került egy ötös fogatba.

A hollandok ellen a Puskás Ferenc Stadionban Tőzsér Dániel találatával (a középpályás Babos Gábor kapujába lőtt szabadrúgásból nagy gólt) vezetett a Fradi, ám Kalou egyenlített, így 1–1 lett a vége. A Schalke ellen Gelsenkirchenben 2–0-ra kikapott a magyar együttes, Gyepes Gábor öngólja is kellett a németek győzelméhez.

Emlékezetes meccs volt itthon az FC Basel elleni találkozó, amely a továbbjutásról döntött (a csoportból az első három helyezett léphetett tovább). A svájciak ellen Huszti Szabolcs elrontott büntetője után a kipattanóból Rósa Dénes szerzett vezetést, ám a vendégek fordítottak. A végén nagy esélyt kapott a Fradi, tizenegyeshez jutott, ám Szűcs Lajos kapus (aki a bajnokságban ősszel három büntetőt is értékesített) a kapu főlé rúgta a labdát.

Esélye még a Basel elleni vereség után is maradt a Ferencvárosnak a továbbjutásra, de ehhez nemcsak az kellett, hogy a magyar csapat az utolsó meccsén legalább három góllal legyőzze a Heartsöt, hanem az is, hogy a Basel otthon kikapjon a Feyenoordtól. Végül egyik sem teljesült, bár a Fradi rendkívül parázs hangulatú meccsen, Rósa Dénes találatával 1–0-ra nyert a skót együttes ellen. Az FTC edzőjét, László Csabát a 69. percben a lelátóra küldte a grúz játékvezető – érdekesség, hogy László később (2008 nyarán) éppen a Hearts vezetőedzője lett.

A Ferencváros legutóbbi európai kupapárharca az MTZ-RIPO Minszk elleni volt a 2005–2006-os UEFA-kupában (3–2-es összesítéssel a fehéroroszok jutottak tovább) – a fővárosi zöld-fehérek hat év után térnek vissza az európai kupaporondra este hétkor, az Ulisses ellen.

FERENCVÁROS–FEYENOORD 1–1


Felhasznált irodalom: Dénes Tamás, Rochy Zoltán: A Kupagyőztesek Európa-kupája története; Ferkai Marcell, Ládonyi László: Az UEFA Bajnokok Ligája nagykönyve;100 éves a Magyar Labdarúgó Szövetség;Futballévkönyvek;www.tempofradi.hu

Balog Zoltán a Hearts elleni meccsen (Fotó: Action Images)
Balog Zoltán a Hearts elleni meccsen (Fotó: Action Images)
FTC-ÖRÖKMÉRLEG
A kupasorozat neveIndulásM.Gy.D.V.GK.
BEK/BL10 3613 914 56–66
KEK 8 3516 613 76–51
VVK/EVK/UEFA-kupa/El20103491935177–122
Összesen38174783462300–239

AZ FTC EURÓPAI KUPAMÉRKŐZÉSEI
1960–1961
KEK
1. forduló
– Rangers FC (SCO)
2:4, 2:1
1962–1963VVK
1. forduló– Viktoria Köln (FRG)3:4, 4:1
2. forduló– Sampdoria (ITA)0:1, 6:0
negyeddöntő– Petrolul Ploiesti (ROM)2:0, 0:1
elődöntő– Dinamo Zagreb (YUG)0:1, 1:2
1963–1964BEK
1. forduló– Galatasaray (TUR)0:4, 0:2
1964–1965VVK
1. forduló– Spartak Brno (TCH)2:0, 0:1
2. forduló– Wiener SC (AUT)0:1, 2:1, 2:0
3. forduló– AS Roma (ITA)2:1, 1:0
negyeddöntő– Athletic Bilbao (ESP)1:0, 1:2, 3:0
elődöntő– Manchester United (ENG)2:3, 1:0, 2:1
döntő– Juventus (ITA)1:0
1965–1966BEK
1. forduló– Keflavík (ISL)4:1, 9:1
2. forduló– Panathinaikosz (GRE)0:0, 3:1
negyeddöntő– Internazionale (ITA)0:4, 1:1
1966–1967VVK
1. forduló– Olimpija Ljubljana (YUG)3:3, 3:0
2. forduló– Örgryte (SWE)0:0, 7:1
3. forduló– Eintracht Frankfurt (FRG)1:4, 2:1
1967–1968VVK
1. forduló– Arges Pitesti (ROM)1:3, 4:0
2. forduló– Real Zaragoza (ESP)1:2, 3:0
3. forduló– Liverpool (ENG)1:0, 1:0
negyeddöntő– Athletic Bilbao (ESP)2:1, 2:1
elődöntő– Bologna (ITA)3:2, 2:2
döntő– Leeds United (ENG)0:1, 0:0
1969–1970BEK
1. forduló– CSZKA Szófia (BUL)1:2, 4:1
2. forduló– Leeds United (ENG)0:3, 0:3
1970–1971EVK
1. forduló– Liverpool (ENG)0–1, 1–1
1971–1972UEFA-KUPA
1. forduló– Fenerbahce (TUR)1–1, 3–1
2. forduló– Panioniosz (GRE)6–0, j. n.
3. forduló– Braunschweig (FRG)1–1, 5–2
negyeddöntő– Zseljeznicsar (YUG)1–2, 2–1
elődöntő– Wolverhampton (ENG)2–2, 1–2
1972–1973KEK
1. forduló– Floriana (MLT)0–1, 6–0
2. forduló– Sparta Praha (TCH)2–0, 1–4
1973–1974UEFA-KUPA
1. forduló– Gwardia Warszawa (POL)0–1, 1–2
1974–1975KEK
1. forduló– Cardiff City (WAL)2–0, 4–1
2. forduló– Liverpool (ENG)1–1, 0–0
negyeddöntő– FF Malmö (SWE)3–1, 1–1
elődöntő– Crvena zvezda (YUG)2–1, 2–2
döntő– Dinamo Kijev (URS)0–3
1976–1977BEK
1. forduló– Jeunesse Esch (LUX)5–1, 6–2
2. forduló– Dynamo Dresden (GDR)1–0, 0–4
1977–1978UEFA-KUPA
1. forduló– Marek Dupnica (BUL)0–3, 2–0
1978–1979KEK
1. forduló– Kalmar (SWE)2–0, 2–2
2. forduló– Magdeburg (GDR)0–1, 2–1
1979–1980UEFA-KUPA
1. forduló– Lokomotiv Szófia (BUL)0–3, 2–0
1981–1982BEK
1. forduló– Banik Ostrava (TCH)3–2, 0–3
1982–1983UEFA-KUPA
1. forduló– Athletic Bilbao (ESP)2–1, 1–1
2. forduló– FC Zürich (SUI)1–1, 0–1
1983–1984UEFA-KUPA
1. forduló– PSV (NED) 2–4, 0–2
1989–1990KEK
1. forduló– Haka Valkeakoski (FIN)5–1, 1–1
2. forduló– Admira Wacker (AUT)0–1, 0–1
1990–1991UEFA-KUPA
1. forduló– Royal Antwerp (BEL)0–0, 3–1
2. forduló– Bröndby (DEN)0–3, 0–1
1991–1992KEK
1. forduló– Levszki Szófia (BUL)3–2, 4–1
2. forduló– Werder Bremen (GER)2–3, 0–1
1992–1993BL
1. forduló– Slovan Bratislava (SLK)1–4, 0–0
1993–1994KEK
1. forduló– Tirol Innsbruck (AUT)0–3, 1–2
1994–1995KEK
selejtező– Dudelange (LUX)6–1, 6–1
1. forduló– CSZKA Moszkva (RUS)1–2, 2–1
2. forduló– Porto (POR)0–6, 2–0
1995–1996BL
selejtező– Anderlecht (BEL)1–0, 1–1
csoport– Ajax Amsterdam (NED)1–5, 0–4
– Grasshoppers (SUI)3–0, 3–3
– Real Madrid (ESP)1–6, 1–1
1996–1997BL
selejtező– IFK Göteborg (SWE)0–3, 1–1
UEFA-KUPA
1. forduló– Olympiakosz (GRE)3–1, 2–2
2. forduló– Newcastle United (ENG)3–2, 0–4
1997–1998UEFA-KUPA
előselejtező– Bohemians Dublin (IRL)1–0, 5–0
selejtező– Helsingborg (SWE)1–0, 0–1
1. forduló– OFI (GRE)0–3, 2–1
1998–1999UEFA-KUPA
előselejtező– CE Principat (AND)6–0, 8–1
selejtező– AEK Athén (GRE)4–2, 0–4
1999–2000UEFA-KUPA
selejtező– Constructorul (MLD)3–1, 1–1
1. forduló– Teplice (CZE)1–3, 1–1
2001–2002BL
előselejtező– Hajduk Split (CRO)0–0, 0–0
2002–2003UEFA-KUPA
selejtező– AEL Limassol (CYP)4–0, 1–2
1. forduló– Kocaelispor (TUR)4–0, 1–0
2. forduló– VfB Stuttgart (GER)0–0, 0–2
2003–2004UEFA-KUPA
selejtező– Birkirkara (MLT)5–0, 1–0
1. forduló– FC Köbenhavn (DEN)1–1, 1–1
2004–2005BL
selejtező (2.)– SK Tirana (ALB)3–2, 0–1
selejtező (3.)– Sparta Praha (CZE)1–0, 0–2
UEFA-KUPA
1. forduló– Millwall (ENG)1–1, 3–1
csoport– Feyenoord (NED)1–1
– Schalke 04 (GER)0–2
– Basel (SUI)1–2
– Hearts (SCO)1–0
2005–2006UEFA-KUPA
selejtező (1.)– MTZ-RIPO Minszk (BLR)0–2, 2–1
2011–2012EURÓPA-LIGA
selejtező (1.)– Ulisses (ARM)x–x, x–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik