WUG: A világjátékok nem lehetnének jobb helyen – Fürjes Balázs

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2019.09.15. 07:25
null
Jelena Iszinbajeva, a játékok díszvendége Fürjes Balázzsal, a szervezőbizottság elnökével és Gyurta Dániellel beszélget (Fotó: KKBK)
Sportforradalom Budapesten – Fürjes Balázs, a World Urban Games szervezőbizottságának elnöke értékelte félidőben a világjátékok sikerét.

 

– A nemzetközi sportéletben első alkalommal rendezik meg az újgenerációs olimpiai sportágak világjátékát. Nehéz volt Budapestre hozni az eseményt?
– Nagy küzdelem volt, a legjobb négy közé Los Angelesszel, Tokióval, Barcelonával együtt kerültünk be, a döntő szavazás Los Angeles és Budapest között volt, kalandos körülmények között, hosszabbításban sikerült... Ma mindenki elégedett: az eseményt látva a GAISF vezetői azt mondták, a WUG otthon van nálunk, a világjátékok nem lehetnének jobb helyen, mint Budapest.

– A közönség hogyan fogadta ezt a vadonatúj multisport-eseményt?
– Budapest világpremiernek ad otthont, az első Utcai Sportok Világjátékának lehetünk házigazdái. Eddig több tízezrenkeresték fel az eseményt, szurkoltak a breaktáncosoknak, a női és férfi 3x3-as kosarasoknak, BMX-eseknek és társaiknak. Ma még nem is vagyunk tudatában, de Budapest e napokban forradalmat csinál a sportvilágban. Nem véletlenül kerülnek be az olimpia programjába ezek a sportágak. Ez az új irány: lebontani az akadályokat, a sportot behozni a városba és közel vinniaz emberekhez. Szabaddá tenni a belépést, egész napos családi élményt kínálni, miközben a nézők nem puszta szemlélők, hanem résztvevők, akik minden sportotki is próbálhatnak, és a sportesemény egy kulturális és zenei fesztivál is egyben. Egészen biztos vagyok benne: a sportesemények nagy része ebbe az irányba fog átalakulni, kezdve a tokiói olimpiával.

– Nem csak Magyarországon lesz az esemény világhírű?
– Jó kérdés, de biztos vagyok benne, hogy nem. Élő egyenesben, folyamatosan közvetíti a World Urban Games versenyeit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csatornája, az Olympic Channel. Az esemény fő tv-társasága az Eurosport, amely minden kontinensen el tudta adni a közvetítés jogát. Tudósítókat küldtek a világ legjelentősebb hírügynökségei és sok külföldi sportlap. Megfigyelőként részt vesz az eseményen a NOB, a tokiói és a párizsi olimpia szervezőbizottsága. Budapest úttörő munkát végez, és ismét bebizonyítja, hogy valóban a világ egyik legfontosabb sportfővárosa.

– Mi kellett a sikerhez?
– Egy remek esemény, a látványos sportágak, e sportágak legkiválóbb, a világranglistákat vezető versenyzői és csapatai, Budapest a maga szépségével és kreativitásával, a lelkes és érdeklődő hazai közönség, a több mint sportesemény szemlélet, a versennyel egybeszőtt kulturális fesztivál, a családokat és fiatalokat megszólító sportolási, kikapcsolódási lehetőségek,a kiváló szervezés. Ma pedig várhatóan lesz magyar érem, talán még arany is – jöjjön el mindenki és szurkoljunk együtt a 3x3-as kosárlabdában a magyar győzelmekért!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik