WADA: nem segítette a TUE több olimpiai éremhez a gyógyszerre jogosult sportolókat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.23. 10:18
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szerint nincs összefüggés a gyógyászati célú mentességet (TUE) élvező sportolók és az általuk szerzett olimpiai érmek mennyisége között.

A WADA honlapján olvasható következtetést az a tanulmány tartalmazza, amelyet az ügynökség öt olimpia adatait elemezve készített.

A szakértők azt vizsgálták, hogy a TUE-engedéllyel, vagyis a tiltott anyagok és módszerek terápiás felhasználásával készülő – valamilyen betegséggel, például asztmával küzdő – élversenyzők előnyt élveznek-e az orvosilag teljesen egészséges riválisokkal szemben az olimpiai eredményességet illetően.

A WADA orvos igazgatója, Alan Vernec vezette vizsgálat, amely a 2010 és 2018 közötti olimpiákra terjedt ki, nem talált kapcsolatot a terápiás kivételek és az általuk nyert érmek száma között. A három nyári és két téli olimpián 20 139 versenyszámot rendeztek és összesen 2 062 érmet osztottak ki, a TUE-sportolók 181 számban 21 érmet nyertek – áll a tanulmányban.

„Az elemzés azt mutatja, hogy nincs szignifikáns kapcsolat a TUE-val történő szereplés és az éremszerzés valószínűsége között – jelentette ki Vernec.A TUE-program a sport szükséges része, amely lehetővé teszi az orvosilag indokoltan engedményt kapó sportolók számára, hogy egyenlő feltételekkel versenyezzenek a többiekkel.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik