WADA: az elnök bízik az amerikai támogatás megmaradásában

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2020.07.29. 13:40
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) lengyel elnöke azt mondta, bízik benne, hogy az Egyesült Államok nem vonja meg anyagi támogatását a WADA-tól.

„Nyitott vagyok a párbeszédre, közös céljaink vannak, az ellenséget máshol kell keresni” – fogalmazott Witold Banka a Sportowe Fakty lengyel portálnak nyilatkozva. Megítélése szerint a tiszta sportért folytatott harcban a két félnek kölcsönösen szüksége van a másikra.„Nyitott vagyok a párbeszédre, közös céljaink vannak, az ellenséget máshol kell keresni” – fogalmazott Witold Banka a Sportowe Fakty lengyel portálnak nyilatkozva. Megítélése szerint a tiszta sportért folytatott harcban a két félnek kölcsönösen szüksége van a másikra.

„Biztos vagyok abban, hogy előbb vagy utóbb képesek leszünk megállapodni és folytatni az együttműködést”– mondta Banka.

Júniusban az Egyesült Államok kilátásba helyzete, hogy megvonja a WADA-tól pénzügyi támogatását, ha a szervezet nem hajt végre komoly reformokat. A Fehér Ház nemzeti kábítószer-ellenőrzési irodája (ONDCP) a washingtoni kongresszusnak küldött jelentésében erősen kritizálta a WADA felépítését és vezetését, továbbá megkérdőjelezte, hogy továbbra is támogatni kell-e a szervezetet állami forrásból. A beszámoló szerint az Egyesült Államok évente 2.7 millió dollárral járul hozzá a WADA költségvetéséhez, s ezzel az összeggel minden más országot megelőz.

A WADA akkori reagálásában visszautasította az éles kritikát azt állítva, hogy a jelentés „több pontatlanságot és hamis állítást tartalmaz, amelyek szükségtelen félreértésekhez vezetnek”. A szervezet szerint a jelentést egyértelműen a WADA lejáratásának szándékával készítették.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik