Vívó ob: négyen is megvédték egyéniben a címüket

Vágólapra másolva!
2019.12.21. 20:38
A holtfáradt Márton Anna a lelkierejének köszönheti a bajnoki címét, Somfai Péter fiatalokat oktatott, míg Szilágyi Áron nemes egyszerűséggel begyűjtötte hatodik egyéni ob-aranyát.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotók: Földi Imre)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotók: Földi Imre)

 

„Mindenki tiszta kóma” – jegyezte meg még a pénteki selejtezőnapon Gárdos Gábor, a női kardválogatott vezetőedzője, utalva arra, hogy az együttes tagjainak esélyük sem volt arra, hogy pihenten lépjenek pástra a Gerevich-csarnokban a hétvégi országos bajnokságon, miután szerda éjjel érkeztek haza a Salt Lake Cityben rendezett világkupa-viadalról.

Gárdos tanítványát, a döntőig gond nélkül menetelő, az időeltolódás miatt az átállással küszködő Márton Annát (MTK) a fináléban majdnem le is gyűrte Záhonyi Petra és a jetlag kettőse, a Kárpáti Rudolf Vívóklub versenyzője az elejétől kézben tartotta az asszót, amit a világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes klasszis csak az utolsó pillanatban tudott megfordítani.

„Nem tudom, voltam-e valaha ennyire fáradt. A végén már szédültem, kezem-lábam remegett. A nap elején még vitt a lendület, de a döntő előtti kétórás szünetben teljesen leeresztettem, és képtelen voltam újra bekapcsolni a rakétákat. De úgy voltam vele, az nem történhet meg, hogy kikapok, ha itt pusztulok is, megnyerem, és a lelkierő kihúzott a pácból” – értékelt Márton Anna, akinek az aranyérem átvétele után, érthetően, egyetlen vágya volt, hogy kialudja magát a vasárnapi csapatversenyre.
A világbajnok Siklósi Gergelyt csak döntőbeli ellenfele, a klubtárs Somfai Péter győzte le, a riói olimpián a csapattal bronzérmet szerző rutinos párbajtőrvívó nem titkolt célja, hogy eredményeivel visszaküzdje magát a válogatottba.

„Nagyon meg akartam nyerni a versenyt, szerettem volna bebizonyítani, hogy harminckilenc évesen is fel tudom venni a versenyt a húszéves fiatalokkal. Örülök, hogy nem kell a veterán korosztályra váltanom – mondta derűsen Somfai Péter. – A riói olimpia után egészségügyi problémával küszködtem, amire ráment az idei budapesti vébé is, de nem adtam fel, hogy a nemzetközi versenyeken újra a csapatban vívjak.”

A női tőrözőknél Mohamed Aida (UTE) a tizenkettedik, Szilágyi Áron (Vasas) a hatodik egyéni ob-győzelméért kötött be a szombat esti döntőben – a nap végére a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó féltucatnyi arany birtokosa lett, az első győzelmét 1995-ben arató Mohamed azonban kikapott klubtársától, Kreiss Fannitól, így 12. sikerére még várni kell.

„A döntő taktikai csata volt, nem estünk egymásnak – Decsi Tomival általában ilyen asszókat szoktunk vívni – értékelt Szilágyi Áron. – A nap folyamán kőkemény csatára késztettek a fiatal és kevésbé fiatal vetélytársak, úgyhogy kellően elfáradtam estére. Az év végi országos bajnokságra családi összejövetelként tekintek, jó érzés látni, hogy évről évre megtelik a Gerevich-csarnok a vívósportot kedvelőkkel, örülök, hogy karácsony előtt rendezik a viadalt.”

Az újdonsült győztesek mellett idén is volt mit ünnepeli az országos bajnokság hagyományosan nívós eseményén, a Magyar vívás napján – a Magyar Vívószövetség ezúttal is díjazta az év legeredményesebb korosztályos és felnőtt versenyzőit, valamint edzőiket, továbbá köszöntötte a sportág kerek születésnapos nagyjait.

Ob, egyéni eredmények

Férfi kard, elődöntő
Szilágyi Áron (Vasas)–Kossuth Bálint (UTE) 15:5
Decsi Tamás (KVSE)–Rabb Krisztián (Vasas) 15:13
Döntő
Szilágyi–Decsi 15–10

A végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Decsi Tamás, 3. Kossuth Bálint és Rabb Krisztián

Női kard, elődöntő
Záhonyi Petra (Kárpáti)–László Luca (UTE) 15:7
Márton Anna (MTK)–Pusztai Liza (BVSC) 15:9
Döntő
Márton–Záhonyi 15:13

A végeredmény: 1. Márton Anna, 2. Záhonyi Petra, 3. László Luca és Pusztai Liza

Férfi tőr, elődöntő
Maior Mátyás (Törekvés)–Mészáros Tamás (UTE) 15:14
Dósa Dániel (Törekvés)–Balogh Boldizsár (UTE) 15:13
Döntő
Dósa–Maior 15:4

A végeredmény: 1. Dósa Dániel, 2. Maior Mátyás, 3. Mészáros Tamás és Balogh Boldizsár

Női tőr, elődöntő
Kreiss Fanni (UTE)–Pásztor Flóra (Törekvés) 15:3
Mohamed Aida (UTE)–Kondricz Kata (BHSE) 15:13
Döntő
Kreiss–Mohamed 14:12

A végeredmény: 1. Kreiss Fanni, 2. Mohamed Aida, 3. Pásztor Flóra és Kondricz Kata

Férfi párbajtőr, elődöntő
Somfai Péter (BHSE)–Bányai Zsombor (Vasas) 15:10
Siklósi Gergely (BHSE)–Berta Dániel (BHSE) 15:11
Döntő
Somfai–Siklósi 15:7

A végeredmény: 1. Somfai Péter, 2. Siklósi Gergely, 3. Bányai Zsombor és Berta Dániel

Női párbajtőr, elődöntő
Nagy Kinga (DVE)–Mihály Kata (Békessy Debrecen) 9:8
Muhari Eszter (BHSE)–Kun Anna (OMS-Tata) 15:14
Döntő
Muhari–Nagy 15:9

A végeredmény: 1. Muhari Eszter, 2. Nagy Kinga, 3. Mihály Kata és Kun Anna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik