Vívó ob: az öttusázó Marosi minden párbajtőrözőt legyőzött

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.12.14. 21:42
null
Marosi Ádám diadalmaskodott (Fotó: Grnák László)
Kardban Lontay Balázs és Márton Anna, tőrben Szabados Gábor és Knapek Edina, párbajtőrben pedig az öttusázó Marosi Ádám, illetve Szász Emese győzött a vívók budapesti országos bajnokságán, amelyen így egyetlen számban sem volt címvédés.

Már a bajnokság pénteki selejtezője is hozott meglepetést: nem került a 32-es táblára Rédli András, az augusztusi budapesti világbajnokságon aranyérmet nyert párbajtőrcsapat tagja. A vb-n egyéniben negyeddöntős Rédlit egy másik sportág világbajnoka, az olimpiai bronzérmes öttusázó, Marosi Ádám búcsúztatta, aki a döntőig meg sem állt, többek között a szintén vb-győztes Szényi Pétert legyőzve.

Ebben a fegyvernemben a tavaly 41 évesen első bajnoki címét megszerző Kulcsár Krisztián a 32 között búcsúzott, miután a 19 éves pécsi Berta Dániel 15:11-re legyőzte. Berta később többek között a szintén vb-győztes Imre Géza legyőzésével fináléba verekedte magát, amelyben Marosival már nem bírt. A finálét 15:10-re megnyerő Marosi, Balczó András, Fábián László és Madaras Ádám után a negyedik öttusázó, aki egyéniben országos bajnoki címet nyert párbajtőr egyéniben.

Kardban a 32 közé jutott a sokadvirágzását élő, az 1988-as szöuli olimpián csapatban aranyérmes, 54 éves Csongrádi László. A válogatottak közül betegség, illetve sérülés miatt nem lépett pástra két kardozó címvédő, az olimpiai bajnok Szilágyi Áron, valamint Benkó Réka. Hiányzott továbbá a csapatban vb-győztes párbajtőröző, Boczkó Gábor, illetve a kardozó, Iliász Nikolász és az ismét babát váró tőröző, Mohamed Aida.

Marosi mellett a kardozó, Márton Anna is első felnőtt bajnoki címét nyerte meg, míg Lontay Balázs második, Knapek Edina harmadszor, Szabados Gábor negyedszer, Szász Emese pedig hatodik alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Az ob szombaton az ünneplésről is szólt, az egyéni döntők között a 2013-ban világversenyeken érmes sportolókat és edzőiket köszöntötték a Magyar Vívás Napja keretében. A díjátadáson megjelent Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár.

A sportolók mellett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA) is díjazták, méghozzá az augusztusi világbajnokság támogatásáért és magas színvonalú közvetítéséért. Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője egy, a vb-győztes férfi párbajtőrcsapatot ábrázoló képet, valamint a csapat tagjai által dedikált párbajtőrt vett át.

WESTEND ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, GEREVICH ALADÁR NEMZETI SPORTCSARNOK

EGYÉNI. Férfiak. Tőr. Döntő: Szabados Gábor–Szabados Kristóf 15:13. Bajnok: Szabados Gábor (Építők, edzője: Goncalves Marco és Szelei István), 2. Szabados Kristóf (Építők), 3. Gátai Róbert (MTK) és Mátyás Bálint (Törekvés). Párbajtőr. Döntő: Marosi Ádám–Berta Dániel 15:10. B: Marosi Ádám (BVSC, e: Kovács Iván), 2. Berta Dániel (PTE–PEAC), 3. Szényi Péter (MTK) és Imre Géza (BHSE). Kard. Döntő: Lontay Balázs–Decsi Tamás 15:7. B: Lontay Balázs (BVSC, e: Varga József), 2. Decsi Tamás (KVSE), 3. Gémesi Csanád (GEAC) és Nagy Zsolt (Vasas)

Nők. Tőr. Döntő: Kpanek Edina–Varga Gabriella 15:11. B: Knapek Edina (BHSE, e: Bernát Zoltán), 2. Varga Gabriella, 3. Pásztor Flóra (Törekvés) és Szalai Szonja (BHSE). Párbajtőr. Döntő: Szász Emese–Tóth Hajnalka 15:11. B: Szász Emese (Vasas), 2. Tóth Hajnalka (BVSC), 3. Révész Julianna (BVSC) és Bukócki Bianka (BVSC). Kard. Döntő: Márton Anna–Mihalik Nóra 15:5. B: Márton Anna (BSE, e: Gárdos Gábor), 2. Mihalik Nóra (BSE), 3. Várhelyi Kata (BVSC) és Gárdos Judit (BSE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik